用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教崇德英文書院交流區
樓主: tiantiangood
go

天主教崇德英文書院交流區   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 16-9-29 08:24
回覆 tiantiangood 的帖子

想問問, 崇德中一指定要參加一種課外活動, 但小女在外面已參加了童軍, 講問是否 ...
根據崇德人自我發展計劃,除了制服團隊,可能仍要參加一項音樂或運動。

請問是否ㄧ定要領洗,因為提交文件ㄧ項,有領洗證明書 ?

申請程序

1. 可親臨本校校務處索取申請表格或在本校網頁(http://www.stc.edu.hk)下載。

2. 若 貴子弟有意申請本校中一自行分配學位,請提交下列文件,並交回元朗洪水橋洪德路一號本校校務處:
(一) 教育局發出的「中一自行分配學位申請表」
(二) 本校申請表
(三) 個人照片 2 張
(四) 下列文件副本

小四至小六學業成績表

其他文件(例如獎狀、課程證書等)
                只需提交最多三項重要文件及不需要提交小學校長推薦信
             領洗證明書(若已領洗者,可自願提交)

( 為方便整理學生資料,請勿將文件放進文件套內,以釘書機或長尾夾釘裝即可。)

(五) 回郵信封一個(請貼上$1.7 郵票,並寫上收信人姓名及地址)

回覆 Lim2015 的帖子

(若已領洗者,可自願提交)

即唔係一定要.....

Lim2015 發表於 16-11-26 17:24
請問是否ㄧ定要領洗,因為提交文件ㄧ項,有領洗證明書 ?

申請程序

今年我有去聽講座,如果係教友,要交領洗紙係有分加(副校長講)

silvia_ng 發表於 15-10-26 13:59
問我PM既請查收, 我已經PM左你地啦!

可以PM埋比我嗎? thank ~~

想請教下崇德面試會以咩形式面試架? 個別+小組?
謝謝 ^^

崇德今年有榜眼
http://www.stc.edu.hk/home/detai ... eight=607&width=850

六科5** 2科5*

回覆 hkangel89 的帖子

我想問下有冇人去崇德叩門啊?有嘅話,有冇收到面試通知啊?

想問下各位師兄師姐, 崇德中一英文功課仲係唔係一定要用草書, 如果一定要, 我要叫阿女練番下

請問知唔知自行考崇德, 面試時駛唔駛考筆試 (數學)?? 定係只係考中文/英文GROUP DISCUSS??

妹妹頭 發表於 17-8-15 11:54

請問知唔知自行考崇德, 面試時駛唔駛考筆試 (數學)?? 定係只係考中文/英文GROUP ...

數學會即場口頭上問答,自行不會有筆試

想請問呢....其實STC有冇家長WHATSAPP GROUP架? 有時唔係好識同級同學 / 師兄師姐,有D野想問又唔想係呢樹咁OPEN呢!

回覆樓主:

讀崇德的家長
請問崇德功課量多嗎 ?
學校會否好谷學生?
小朋友會讀得辛苦或是開心呢 ?
請大家比點意思
正為選中學煩惱中

回覆 baby-town 的帖子

我都係今年揀學校, 我個人覺得, 冇一間中學係happy school, 小朋友一定要知道, 一分耕耘, 一分收穫既道理, 我都會選崇德, 個個星期見佢地d學生好乖, 整齊, 係我心目中既好學校

回覆樓主:

崇德著重音樂 / 運動 / ..... 或其他

呢 ? 揸住邊種cert 去 in 機會高 d 呢?

baby-town 發表於 17-11-4 11:41
崇德著重音樂 / 運動 / ..... 或其他

呢 ? 揸住邊種cert 去 in 機會高 d 呢?

any comment ?

我覺得最重要係有好既呈分成績, 比揸任何証書更重要

妹妹頭 發表於 17-11-20 10:40

我覺得最重要係有好既呈分成績, 比揸任何証書更重要

請問各位
崇德日常在課堂或小息
同學們在校園會否都多以英語對話?

Any S2 admission chance?

祟德英語環境好好, 我有朋友個女讀崇德, 小學英文麻麻, 上到中學, 反而喜歡英文, 依家英文仲好過中文
‹ 上一主題|下一主題