用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 金庸小說應最先看哪本?
樓主: sai1031
go

金庸小說應最先看哪本?  

shevachevy 發表於 13-6-28 15:18
我第一本係睇笑傲江湖, 之後不能自拔地睇晒其他, 而家諗返都覺得睇笑傲江湖先幾好, 因為冇明確歷史背景, 睇 ...
我自己第一本都係笑傲江湖先,但我小朋友睇咗少少唔鍾意,結果佢都係睇射鵰先。

回覆:金庸小說應最先看哪本

我自己看笑傲,但同意射雕比較易明。金庸小說真的讓我愛上中文之餘,中文的能力真的踏上另外一個台階,我阿女大個我都會建議佢看。

引用:我自己看笑傲,但同意射雕比較易明。金庸小

原帖由 stepyau 於 13-11-15 發表
我自己看笑傲,但同意射雕比較易明。金庸小說真的讓我愛上中文之餘,中文的能力真的踏上另外一個台階,我阿 ...
我自己当年小三、小四已狂睇金庸,因电视有剧集播,晚晚追,自然会想睇原著……現在孩子小看电视,亦不会追看古装电視剧集,请问大家如何令孩子捧起金庸去看呢?懇请赐教

回覆:金庸小說應最先看哪本

我當年也是看完電視後再找回原著看然後迷上的。我的女兒還小,我還沒有具體計劃,但這樣精彩的小說,我想只要開始時推動一下,自然欲罷不能。

引用:神秘的魔法石

原帖由 JASONELLA 於 13-11-20 發表
神秘的魔法石
講紧金庸小說喎

回覆 longlokma 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2711159&page=1#pid37601294
Need more points to sound credible before promoting his service    
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆 teresakissa 的帖子

You have much to learn about online/social media advertising.  Not even at K1 level  
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

LOL, how did you do on your own intelligence test?  Are you at PN or K1 level?

你都好渣喎, 書名又唔識,作者名又得兩個。"I go to school by bus" 就既係 PN啦!

笑傲江湖會唔會比較適合小朋友第一本金庸小說?
冇歷史背景 (其它作品好看在穿插史實之中), 角色性格分明 (如真小人偽君子), 男女關係相對其它作品較單純, 故事節奏輕快, 內容較少沉重部份
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:sai1031 的帖子

我係中學時電視播倚天,所以先睇,之後再睇射鵰和神鵰。電視播邊套就睇邊本,之後睇埋天龍八部,鹿鼎記等,最後連電視冇播的都全部睇晒。