用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優成街都係
go

資優成街都係

每100人就有2個人的iq是130以上,全港有十幾萬人是資優,其實肓有一個資優兒也不是一件特別的事,大家又何須緊張或歡喜呢?

回復 preciousstone 的帖子

agreed
資優仲難教 d

引用:每100人就有2個人的iq是130以上,全港有十

原帖由 preciousstone 於 13-05-04 發表
每100人就有2個人的iq是130以上,全港有十幾萬人是資優,其實肓有一個資優兒也不是一件特別的事,大家又何 ...
請問一下 是在哪裡來的資料

因為見真的有很多小孩都很聰明

但世故不到比率竟然那麼高

回覆:picture 的帖子

自己都可以推算啦,iq130是98percentile, 即每100人有2個,香港有七百幾萬人,即是有大概15萬人是iq130或以上。當然這15萬人就包括成人及小童。

回覆:preciousstone 的帖子

有關Iq percentile: http://www.iqcomparisonsite.com/iqtable.aspx

回覆:資優成街都係

回覆:preciousstone 的帖子

但130+只是聰明,資優應要更高分

cindychu  140才是  發表於 13-5-16 10:15
lillymarie  130分以上算是資優啦!  發表於 13-5-4 21:02

引用:有關Iq+percentile:+http://www.iqcomparis

原帖由 preciousstone 於 13-05-04 發表
有關Iq percentile: http://www.iqcomparisonsite.com/iqtable.aspx
oh.  .... thanks...

其實一級平均百幾人,都得係2至3個。

100步笑100步...

自己不也是(曾經)緊張過或歡喜過呢??

回復 hobby 的帖子

哈哈, 真的嗎? 我以為140以上才算資優, 真是失禮晒, 我想當年讀書玩過, over 130+ 但below 140, 全班最高分, 但講真, 唔覺自己有咩特別, 可能因為大部分同學都120+, 而且我依家未又係打份牛工, 連個囡都搞唔點

菠蘿媽媽  我本人都IQ高, 其實冇乜大不了.  出嚟做野EQ高先有用!  發表於 13-5-9 15:03

可能果98% 都想自己係果2% 呢

In my humble opinion, high EQ is more crucial to success in life than having only high IQ. : )

the most successful high flyer ( in my opinion) I personally know is one who has above average intelligence, my guess 130+ but super high EQ and admirable interpersonal skills.

The high IQ gets him a good degree from top school but the high EQ and soft skills advanced him above his peers at work.

IQ is a gift from God but EQ and other skills are the responsibility of us parents.

good luck everyone.

DodaBB  Totally agree  發表於 13-7-24 16:38

一個正式的IQ test, 叫做psychometric assessment, 要做三個鐘架!

如果只是做個零鐘那種,可能只是抽幾個subtest去做,並唔係全部做哂,咁個結果會唔凖的。我大囝試過做一個個半鐘的test, 當時想睇佢有無讀寫障礙, 心理學家都講明只係做了部分test, 當時測到佢有141分。但後來到CAC做個full test, 就發現還是普通孩子一名。唔係第一次唔凖,而係其它test的分數把總分拉底咗。

IQ test個分數,係好多個subtests分數加埋再除出個平均數。

我都認同EQ比IQ更重要,而且IQ是天生的,改變空間好少。但EQ就可以後天訓練,而且影响深遠。

我會看資優兒是有特殊教育需要的孩子。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

請問你仔仔係CAC 做嗰個IQ Test 同中大呢個有咩分別呢? 係唔係多好多Sub Test ?

我仔仔剛剛係中大做完,都係個幾鐘就做完.咁即係都唔準架?我上網Check 過新HK Wise IV IQ Test 裹面Sub test 嘅Items同外國係差不多喎!

中大Report:

PSYCHOLOGICAL ASSEEEMENT REPORT

Summary of Scores

Full Scale IQ (FSIQ)
General Ability Index (GAI)
Cognitive Processing Index (CPI)

Verbal Comprehension 言語理解
Similarities
Vocabulary
Comprehension

Perceptual Reasoning 知覺推理
Block Design
Picture Concepts
Matrix Reasoning

Working Memory 工作記憶
Digit Span
Letter-number Sequencing
(Arithmetic)

Processing Speed 處理速度
Coding
Symbol Search

引用:回復+lillymarie+的帖子 請問你仔仔係CAC+

原帖由 HLE2005 於 13-05-06 發表

請問你仔仔係CAC 做嗰個IQ Test 同中大呢個有咩分別呢? 係唔係多好多Sub Test ?
對不起!引起了不必要的疑慮!相信時間不是最重要,是看做了甚麼tests.

心理學家曾告訴我,他先從囝囝年齡的程度開始做tests,問題會越來越深,做到他答錯就停。有人快,有人慢。

for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 王國長老

HLE2005 發表於 13-5-6 23:07

WISE-IV 唔一定要做三個鐘, 小朋友做 assessment 時間有快有慢, 所以預計要三個鐘先完成, 當中心理學家係做 assessment 前要同家長傾下小朋友既日常問題, 亦都會了解埋家庭狀態, 唔係評估未必準.

我囡唔係中大做, 係學所屬區會既服務部做, 由同我面談到囡囡完成評估都唔使三個鐘, 不過份報告就有問題, 之後我要再約 CAC 做 ADHD 評估, 即係話我幾千蚊買左份唔準既報告返黎.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:+本帖最後由+lillymarie+於+13-5-6+12:32+

原帖由 lillymarie 於 13-05-06 發表

一個正式的IQ test, 叫做psychometric assessment, 要做三 ...
Fair comments and info.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

多謝妳嘅解答,等我更加清楚,本來都對仔仔個IQ Test Scores 有啲懷疑準確性, 但經妳解釋後我對仔仔個Report分數及分析更有信心. Thanks a lot !

回復 miriam 的帖子

Miriam, 唔知妳記唔記得我呢? 約一年前係EK 問有關中大做IQ Test 嘅資料, 謝謝妳的幫忙!

如果計晒成個過程真係要2 個半至 3 個鐘呀! CP 話我仔仔做得好快, 仲額外問咗佢一啲數學題,不包括在IQ Test 裹面,唔計分的.