用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要最後決定了,油塘福小定聖方濟各
樓主: brima
go

要最後決定了,油塘福小定聖方濟各

引用:Quote:joanthony+發表於+13-5-5+16:17+之前

回覆:要最後決定了,油塘福小定聖方濟各

post wrongly

引用:個人感受選錯校好似是講聖方濟!樓主去看看

回覆:joanthony 的帖子

我原本都好心儀福小--小班、雙班主任、全英普,係我要揾的DREAM SCH, 但當做老師的表姐(主任級, 她學校於去年做完教育局外評)提醒我睇下學校周年報告, 和三年計劃可以睇到學校有乜短處,問下自己接唔接受到。睇完我即使對這校熱情冷卻。

以下幾點係我冷卻的原因:

* 2011-2012老師教學經驗
(表姐話EDB認為一般10年以下都係叫新, 40-50%我接受到, 但84%新老師, 的確要考慮下):
51 % 0-5 YR
33 % 5-10 YR

* TSA PRE-S1 未達全港水平
* 老師流失率高
* 欠缺周密計劃,未能實施雙語教育
* 部份教師教學欠技巧,未能帶起全班氣氛

我只係看完報告有點擔心, 當然明白福小有不少DIE HARD FANS

bobbob  我反而prefer多d新老師,多數有熱誠,old seafood好多都得過且過求求其  發表於 13-5-23 10:34
taktakchichi  其實福小都係轉咗手幾年, 仲係磨合期, 可能仲有好多變化  發表於 13-5-22 17:04

引用:我原本都好心儀福小--小班、雙班主任、全英

原帖由 babyhazel106 於 13-05-22 發表
我原本都好心儀福小--小班、雙班主任、全英普,係我要揾的DREAM SCH, 但當做老師的表姐(主任級, 她學校於去 ...
利申:我不是福附的fans。但以這報告去衡量這間新接手新校的好與不好,有點不公平!!!

回復 sukitelfold 的帖子

無錯這校有好大進,我也覺得佢地不斷提升及改善中,但這周年報告是去年的, 而三年計劃是今年的,假如小朋友即將入讀, 好難會見到即時的大改變,我唔想自己小朋友係不明朗的學習環境下就讀。我無心抺黑這校,這只是我個人意願及對這校的睇法。或者3-5年後我後悔無報這間,但這刻有其他學校我會毛先考慮。

覺得信任學校的改革也不防讓子女入讀, 人各有志。

引用:回復+sukitelfold+的帖子 無錯這校有好大

原帖由 babyhazel106 於 13-05-22 發表

回復 sukitelfold 的帖子
同意!! 人各有志,學校適合大人與小朋友是重要的。正等於有D股票巿盈率2、30倍大把人買,但有D大藍籌得12、13倍。 原因就是行業前境好及股民信班管理層。如果福附過多幾年,成績保持大增長,到時入讀機會相對大大減少。

i choose SFA, 因為福中 not my cup of tea.

引用:我原本都好心儀福小--小班、雙班主任、全英

我原本都好心儀福小--小班、雙班主任、全英普,係我要揾的DREAM SCH, 但當做老師的表姐(主任級, 她學校於去 ...
If a school has die hard fans it will not be too bad. By the way i really cant bear the v traditional famous school. I just heard a famous boy school on hong kong side dictate there pages if english with a p 1 stutent!! At least fssas is not like that.

引用:Quote:原帖由+babyhazel106+於+13-05-22+發

引用:Quote:原帖由+babyhazel106+於+13-05-22+發

原帖由 魚王 於 13-05-22 發表
If a school has die hard fans it will not be too bad. By the way i really cant bear the v traditiona ...
I mean dictate three pages of english

呢兩間比我揀,我都會揀SFA!

回覆:要最後決定了,油塘福小定聖方濟各

好多謝咁多位意見,已經放左福小了。

lololala    發表於 13-5-23 21:35
loveDD    發表於 13-5-23 16:29
CMFun    發表於 13-5-23 13:06
yuenkw  好  發表於 13-5-23 12:13
喵媽    發表於 13-5-23 12:03

引用:好多謝咁多位意見,已經放左福小了。 +

原帖由 brima 於 13-05-23 發表

醒目開學勳章

brima 發表於 13-5-3 13:30
真係決定唔到,冇細佬妹跟尾,家住東九龍,小囡谷得英文好。真心想聽大家意見。可以做full time mom 跟功課 ...
brima,

Let me put it this way: If you wanna have a choice if the coming 12 years, choose SFA.  If you don't need/want a choice, then Fukien Affiliated.

Certainly there are many more to consider.  Let me know if you need help.

All the best!

Ian

引用:好多謝咁多位意見,已經放左福小了。 +

brima 發表於 13-5-23 06:45
選擇了便好.
六月會有不少學校call waiting, 到時可能會有你和孩子更心儀的選擇.

babyhazel106 發表於 13-5-22 17:01

你其實知唔知福附係幾多年?  講TSA水平?  呢D就算係真, 佢地都唔係福附親生仔女, 佢地係臻美遺留的學生喎.

bobbob  唔通D老師唔教舊生淨係教新生?  發表於 13-5-23 12:29

joanthony 發表於 13-5-23 10:54
放番出來就好了,人各有志,  希望樓主位公子/千金在SFA讀得開心啦, 不過對一間只辦左4-5年的新派直資而言,  ...

正確真係只係接手咗3年幾, 接手時要兼顧讀緊嘅臻美學生, 一邊又要處理新生.  至現時黎講, 真心的算辦得不錯.   至少我同孩子都很滿意.  一點不比其他DSS差.  尢其language方面.