用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做d咩, or 有d咩,可改善小朋友的專注及反應 ...
樓主: hohowan
go

做d咩, or 有d咩,可改善小朋友的專注及反應

hadwinboy 發表於 13-5-3 22:58
我覺得專家或其他用家話好的方法也不能盡信,只可作為參考,應用於你小朋友時,只能走著瞧。關於打機訓練專 ...
你誤會我意思了!或者我講清楚我的意思...
我不是主張特登用打機來作訓練工具訓練小孩的反應。因為有人反對打機,所以我才講出打機其實也有好處可以練反應
練反應係打機其中一個好處,打機並非一無是處的電子產品吧!當然,打機能夠令你得益還是令你有傷害?就要看你如何控制佢了!
至於你朋友兒子打機打到手痛頸痛帶眼鏡,好明顯係過量,及父母控制方面做得未夠!

世上冇一種方法或活動可以令全世界小孩提升專注或反應,既然係
咁,又點會有某種人的方法可以“盡信“呢?!

上甘嶺  同意  發表於 13-5-4 02:26
高秀平  講得好  發表於 13-5-4 00:42
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

weiwai發表於 13-5-3 23:50
我不是主張特登用打機來作訓練工具訓練小孩的反應。因為有人反對 ...
冇錯!是福是禍,睇你點運用架姐!

不同專家對電子產品都會有不同意見,在下愚見和經驗,只要管教有道,它們是很好的工具,eg, 學phonics.  之前at pn parents group meeting 也有很多父母提出子女機不離手,我不明白他們為何不set 個password, 從而自小(仲係一舊飯任你舞時)訓練好習慣。

wingogo  同行專家有唔同意見因為佢地傾向唔同學說及個人見解,中醫也有派別之分,實屬正常  發表於 13-5-5 03:18

打機係其中一個好方法,但一定要家長和小朋友控制得好。
以小兒為例,小一,我每日比佢打機約30mins,even 考緊試默書我亦會讓他打。 雖不敢說其專注力非常好,但因每日都有得打,不會像大多小孩一樣因看見人家打機而分散了應做事情的專注力。我跟他一同坐在sofa 他看書,我打機,他一眼也沒看我打什麼機。

Jane1983  同意,見慣玩慣,反而係好事,無咁易一有得玩就癲左。  發表於 13-5-4 14:07

我由細至大就週五週六週日打機, 平時唔打,佢也不恨, 每次45分鐘,
習慣了就好

wingogo  Yes, 自細培養好習慣,大個唔會沉迷  發表於 13-5-5 03:25
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

補充一句,我不反對用打機,但我不會用它來訓練專注力。

wingogo  我都唔會以打機泥練專注/反應,原因唔米控制唔倒打機時間。相反,我覺得控制時間好容易,問題係家長肯唔肯落d心機  發表於 13-5-5 03:23
bobbob  同意,尤其對細路,打機時間拿捏得好係好難  發表於 13-5-4 17:27

學習樂器, 或且一項運動.

回覆:做d咩, or 有d咩,可改善小朋友的專注及反應

今午參觀一間小學的 open day, 其中有項表演是兩個(應該是6年級)學生在台上打鼓。要跟節奏,要互相合拍,也縱橫交錯,非要高度專注力及反應不可. 嘆為觀止.

醒目開學勳章

weiwai 發表於 135-3 23:50
我不是主張特登用打機來作訓練工具訓練小孩的反應。因為有人反對 ...

非常同意!唔米話主張以打機泥練反應,
但不能沒殺打機確係有練倒反應嘅效果,
沈唔沈迷真係好睇父母點做!

醒目開學勳章

仔仔錫錫你 發表於 13-5-4 09:46
打機係其中一個好方法,但一定要家長和小朋友控制得好。
以小兒為例,小一,我每日比佢打機約30mins,even  ...

成功個案,比個讚你

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 13-5-4 07:53
不同專家對電子產品都會有不同意見,在下愚見和經驗,只要管教有道,它們是很好的工具,eg, 學phonics.  之 ...

冇錯!家長由個細路從小做起,
自然大個就訓練到好習慣

學你話齋,只要管教有道
打機亦可以好益智!