用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做d咩, or 有d咩,可改善小朋友的專注及反應 ...
go

做d咩, or 有d咩,可改善小朋友的專注及反應

p5謝謝大家

早睡早起,打波,捉棋,練樂器(敲擊樂)......

回覆:做d咩, or 有d咩,可改善小朋友的專注及反應

唔好食無謂零食,唔飲汽水包裝飲料,少睇電視,少打機……

砌puzzle都可以練專注力和觀察力

momama 發表於 13-5-3 06:24
唔好食無謂零食,唔飲汽水包裝飲料,少睇電視,少打機……
打機可以練反應的!
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

我賛成有足睡眠時間、不単専注力、人都聡明D,打機就OF COURSE可免則免LA, 打機好刺激、打開、仲点会想讀書鴉!!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

weiwai 發表於 13-5-3 12:40
打機可以練反應的!

用打機來練反應,會後悔莫及。

Yanamami 發表於 13-5-3 15:31
用打機來練反應,會後悔莫及。
當然不是沈迷,適量的打機也可以做到有益身心這是很多專家在電視報紙雜誌講的

Yanamami  孩子還小時,還受控制,大了,控制不了,後悔莫及。  發表於 13-5-3 17:09
Yanamami  何為適量?  發表於 13-5-3 17:05
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

Drawing

happy_lavender  我個仔學了畫畫後,確實專注咗。  發表於 13-5-10 14:45

weiwai 發表於 13-5-3 16:26
當然不是沈迷,適量的打機也可以做到有益身心這是很多專家在電視報紙雜誌講的
...

你信專家,不如信有經驗的家長?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2544067&extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2550617&extra=page%3D3

Ynamami 發表於 13-5-3 17:14
你信專家,不如信有經驗的家長?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2544067&ext ...

點解我唔可以信專家?專家擁有大量個案數據、臨床經驗。除左專家我也會參考用家心得,好多用家家中都會比小朋友打機,控制適宜不但唔會影響學業,而且仲可訓練反應,可能你唔好彩遇唔倒呢類成功善用打機嘅用家!
每個小孩個性唔同,每個家庭情況都唔同,每個小孩嘅功課量更唔同!點爲之適量? 建議你同你另一半及小孩坐低好好找個共識.

沖廁 發表於 13-5-3 17:30
讚成打機也有好處,的確可提供反應練習的機會,不是只有壞處。我聽不少講座無論家長專家主持也提倡適量打機 ...
難得你都係善用打機用家

樓主小朋友yi jin

樓主小朋友已經吾專注,搵方法改善要小心d。

不過,我成長在電視被滅絕的童年,看到好多無電玩的壞處,我吾會斬腳趾避沙蟲吾比小朋友玩電玩。

何須勞氣?各施各法。

weiwai  邊個勞氣?似乎個個都好冷靜回應喎!  發表於 13-5-3 20:45

唔讚成打機!

個人認為運動會訓練到專注和反應協調,如乒乓球,游泳等

happy_lavender  打乒乓球練反應絕對是極佳方法,我親身示範咗。  發表於 13-5-10 14:44

非常讚成打波、下棋,繪畫、游泳同練樂器是鍛鍊專注力的好方法。

引用:+本帖最後由+weiwai+於+13-5-3+18:19+編輯+

原帖由 weiwai 於 13-05-03 發表
我覺得專家或其他用家話好的方法也不能盡信,只可作為參考,應用於你小朋友時,只能走著瞧。關於打機訓練專注及反應,幫我仔做微創手術的教授,告訴我他當年是用打機訓練自己反應及手眼協調(望住營光幕手部郁動)。但此方法用於小朋友身上便要好小心,控制得宜標準難定,反之會引起爭哎破壞親子關係。選擇遊戲更要小心,我們訓練小朋友專注反應之餘最好也可訓練思考。我朋友 k3 兒子跟爸爸一起打喪屍(電腦 game),真的很專注,每次打個幾小時,反應也很快,喪屍一出便打低它! 但後遺症是頭頸手痛,和帶眼鏡。所以我會選擇一些活動既可訓練專注、反應也可訓練思考,或者在戶外的至少可以吸收陽光。例如圍棋、打鼓、打波。