用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建中學附屬小學vs陳守仁
樓主: happyhimhim
go

福建中學附屬小學vs陳守仁

引用:Quote:原帖由+BigPig+於+13-05-03+發表我想

原帖由 joanthony 於 13-05-03 發表
英文教科目包括數學(Longman), thematic studies (校編), 音樂(見佢worksheet竟然要學五線譜學睇豆豉!...) ...
咁我個仔會好開心,佢現在日日都抄一板中文一板英文加一本數學,逢星期一測驗,星期三默書。

回覆:福建中學附屬小學vs陳守仁

魚王 發表於 13-5-2 22:08
5.合適小朋友和合適我:神級學校,不要說我小兒考不到,考到他入到去都真是會墊底。不如去普通band 1 做中游 ...
如果你小朋友喜歡運動福附絕對啱你小朋友入讀

bobbob  據我了解福附唔太著重運動獎項  發表於 13-5-5 13:41
bobbob  點解咁講?  發表於 13-5-5 13:41

我上年曾經有想過入表TSL,但私下同TSL老師傾過,佢問我除呢間之外仲考邊間?我答仲會考tt,福附同yw,貪佢地全部都有龍校,佢答我話如果本身學費及中學地區校綱唔係考慮範圍內就唔好諗.亦聽過身邊朋友2個仔響tsl讀,升上band one 中學,但每日放學補習3小時.返學時間長過返工,所以最後冇交表.你不如諗吓你想幫個小朋友揾D咩類型學校再決定.

我識2個小朋友,一個福小,一個陳xx
明顯後者smart好多

引用:come+on!+永遠沒有最好的學校,只有最適合

原帖由 silvia_ng 於 13-05-02 發表
come on! 永遠沒有最好的學校,只有最適合的學校。我其實好怕回應啲xx 學校 vs yy 學校既post, 因為親身有 ...
agree

引用:我識2個小朋友,一個福小,一個陳xx 明顯後

原帖由 v3694 於 13-05-03 發表
我識2個小朋友,一個福小,一個陳xx
明顯後者smart好多
我剛相反、前者的成績唔好、冇禮貌、後者的G好醒目,成績叻同好有禮貌、福小校風好好

引用:Quote:原帖由+v3694+於+13-05-03+發表我識2

原帖由 ssant 於 13-05-03 發表
我剛相反、前者的成績唔好、冇禮貌、後者的G好醒目,成績叻同好有禮貌、福小校風好好

...
我指前者的是TSL...後者是褔小

連場好戲, 精采絕倫

引用:come+on!+永遠沒有最好的學校,只有最適合

原帖由 silvia_ng 於 13-05-02 發表
come on! 永遠沒有最好的學校,只有最適合的學校。我其實好怕回應啲xx 學校 vs yy 學校既post, 因為親身有 ...
Agree,沒有最好,只有最適合!
不如趁lunch time/返學放學時間,帶小朋友去兩間學校行下,問下佢鐘意邊間!

我小朋友係福小P.2生,so far學校無論校風同教學如樓上ssant所講都好好,尤其英文同普通話。如果有家長對福小有咩係想知多D,可直接PM本人,或直接入教育呢邊嘅福小專頁問,好多家長都會樂意解答。作為孩子的父母,希望唔好用xx學校嘅小朋友就smart啲呢D主觀又無建設性嘅答案比comment。每間學校各有所長,每個家長應該因應小朋友自身能力各取所需。

其實都係將知道事實,係度share 比想要意見家長作參巧!

利申:

我個是TSL P1學生, 我一直是喜歡TSL 模式的, 但當初放棄另一些一條龍offer 選TSL時,   TSL 升中問題是一個最大的不明因素.  所以 我們一班P1家長都會亙相幫忙提點, 保持認真學習, 改善不足之處.  尤其是中文, 因TSL 中文 (主流) 不會比一般學校要求低, 對我們大多數幼稚園時英強中弱的同學有D難度. 好彩其它科目是全英教, 包括音樂, 所以大部分同學的功課和溫習時間都只花在中文上. 大半年來都有一定的改善.   

我自己覺得P1 中英文的最難的都是寫文章, 每星期都有, 小朋友需依提目寫不同的一般長度十句以上的文,  但老師對文法冇大要求, 屬於鼓勵creative writing之類. 只是俾大家慣下寫長D.   我最近貪得意俾左本朋友送舊6年級的英文閱讀理解阿仔, 佢都可以做到選擇題, 不過文法方面就唔得, 所以我想英文明白的程度只是基本能力, 想中英成績好, 一定另要花時間在文法上才行.  其它如數學, GS 個D都唔深, 應該冇教深之類的安排.  小朋友會有時間做其它的事. 我個就仍保持很多課餘活動的.  

另外,  聽好多高年班的說他們仍是以直資中學為主力目標, 亦不是怕派位不到B1 官津中學, 只是直資的自由度是他們較接受的.  我想此是很多TSL 家長的取向問題.   

我本身個年都冇報福建, 主要因為佢地左派的形像, 我個人好抗拒.   其實如果唔係呢樣, 福小offer 的環境各樣都理想, 只是正如我在另一topic 中都提過, B1C 福中作為保險此一項, 我覺得未必如家長所想像, 因近期接觸的幾位上遊福中生中英表現都只算一般. 當然明白福中福小接龍時間仍短, 直系福小生在福中表現如何突出仍是未知, 但如果叻的小朋友選入福小, 我自己覺得都需保持考中學向外試的心態才是上算.      

引用:利申:+我個是TSL+P1學生,+我一直是喜歡TSL+

原帖由 HaYi 於 13-05-05 發表
利申:

我個是TSL P1學生, 我一直是喜歡TSL 模式的, 但當初放棄另一些一條龍offer 選TSL時,   TSL 升中問 ...
福中都是這兩年才轉全英中,並且福中都是近年成績先好小小,現都只是覺得佢小學行英普,多net,又有小小谷,覺得幾適合仔仔

bobbob  都未讀點知適唔適合?  發表於 13-5-5 13:39

bobbob,
學校多運動類課外活動揀,關獎項咩事,冇獎就唔可以做運動.

joanthony 發表於 13-5-5 23:02
唔積極比賽都正常呀! 既然自己一條龍, 小學博命攞學界獎咪盞令佢地去考第間中學...  ...
其實福附運動都算唔錯,據我所知今年游泳50米蛙式都拎全港第2,乒乓球拎東九第4、羽毛球都入了東九8强.都好積極練習,只係覺得有獎當然錦上添花,輸咗未當段練身體囉.

引用:Quote:joanthony+發表於+13-5-5+23:02+唔積

原帖由 kitkitlo 於 13-05-07 發表
其實福附運動都算唔錯,據我所知今年游泳50米蛙式都拎全港第2,乒乓球拎東九第4、羽毛球都入了東九8强.都好 ...
無人話福附運動成績差,唔好咁敏感。但相比之下TSL各項確實好好多。其中一個原因上面有網友已提及,福附是一條龍関係,可能不用在這方面著力啫。>>>羽毛球分男、女組。乒乓球分男甲、男乙、女甲、女乙4組別。以上福附學界乒、羽成績是其中兩組別。>>>提出校隊成績因素予樓主研究,只是個人覺得,小朋友如果能參加校隊出外比賽,從中可訓練隊友之間的團隊合作精神、自信之建立、體育精神的重要及面對勝負的正確價值觀等。>>>而校隊實力好D,出外比賽經驗都多D,以上好處都體會多D。唔好話經常第一塲就被淘汰。/////利申:我小朋友不是TSL學生,只是個人意見給樓主參考。