用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建中學附屬小學vs陳守仁
樓主: happyhimhim
go

福建中學附屬小學vs陳守仁 [複製鏈接]

回覆:福建中學附屬小學vs陳守仁

我信相反理論多些!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:happyhimhim 的帖子

兩間都係好學校,論出名緊係陳守仁啦。
但陳守仁6年後又要再揾學校,十分煩,到時又唔知自己小朋友成績點。但福小就唔駛煩升中問題,只要主科合格就可以升上一間Band 1C的中學,進可攻,退可守。只係福小是無咁出名。
樓主,如真係決定唔到,不如你問下自己小朋友鐘意邊間啦!此終都係小朋友讀書,由小朋友自己決定。

引用:我信相反理論多些! +

原帖由 ANChan59 於 13-05-02 發表
我信相反理論多些!
Joanathan has child studying in fssas, my child did not apply tsl, we dont have any conflicts. I just express our own opinion. But i believe joanathan is a fans of fssas. I personally had talked to a parent with a p2 child in fssas, her comment is very positive. I also heard other parents of this school highly appreciate fssas. But as said you are chosen out of 5000+ students in tsl admission, it is diff to let go.

福小好呀

天惠媽

福小、朋友在讀、有很好的comments..師資好好!

我成日問自己為什麼要比錢讀直資或私小,點解不讀官津,錢要花得值。那麼那間小學擁有一般官津沒有的。
1,一條龍:不用多
2,band one 中學:我對孩子有要求,最好考到大學,有些一條龍中學是band 2,我不如給他讀聯系官校,搏上band one 中。
3.普教中:有很多官津都有普教中,但多只限一級一班如精英班才是普教中,普通話肯定是必需品。
4.高英文程度:英文不好,上不到band1.我很羨慕朋友的小朋友英文了得,他們都是IS的,我無咁多錢,又不太buyIS的文化,fssas是全英小學,高比率net, 語言是要有語境才能學得好,官津無可能有這語境。

福小好小小,可考虑放下tsl.

小兒現讀福附小—,有一位英國籍老師和—位操流利英語的本地老師(一男—女)做班主任,數學和主題科都是英文。英文語境好,小兒的英語會話和口音確實不錯,一點也不怕說,作文已能自己寫出一篇10句以上流暢的週記/看圖作文。

引用:我成日問自己為什麼要比錢讀直資或私小,點

原帖由 魚王 於 13-05-02 發表
我成日問自己為什麼要比錢讀直資或私小,點解不讀官津,錢要花得值。那麼那間小學擁有一般官津沒有的。
1, ...
5.合適小朋友和合適我:神級學校,不要說我小兒考不到,考到他入到去都真是會墊底。不如去普通band 1 做中游份子他會更有自信。我更不是aggressive 和三陪的媽媽。有些出名的小學,九乘派band1, 但小息只留在自己那層,又没有户外運動場,我過不到自己個關,讓小朋友去讀。

回覆:魚王 的帖子

come on! 永遠沒有最好的學校,只有最適合的學校。我其實好怕回應啲xx 學校 vs yy 學校既post, 因為親身有小朋友讀緊,一定覺得好先比佢讀,right?
仲有,幾多人考又如何呢?只不過是數字遊戲,虛榮心罷了。我兩個小朋友讀陳守仁又如何?我唔覺得佢地叻,只係我叻,選擇一間最適合既比佢。
樓主睇到好多人講兩間學校既好處,你自然有自己把尺,如何選擇最適合小朋友的學校了。我地唔係當事人,冇得幫你選擇。甲之熊掌,乙之砒霜。自己先排priority, 地點/一條龍/net 數量/外藉peer group 數量/校車服務/課外活動。。。等等,自然有答案架啦!

bobbob  非常同意  發表於 13-5-5 13:40
天使麵  所以我更加怕怕在公海回應(即使看見一些誤解)  發表於 13-5-2 23:53

回覆:silvia_ng 的帖子

合理分析想提兩點。1)就算TSL中或中下去in福中,大有機會。2)親身見到,在各大學界比賽,TSL校隊表現都很出色。相信學校對課外活動的支援充足。

kelvinli0311    發表於 13-5-3 15:42

回復 ailimama 的帖子

小兒讀屋村幼稚園的國際部,外籍班主任,k2時老師說他仍然不太敢講英文,但接收指令和信息無問題,不過福附2年前仍然很新,考入的機會可能較高

回復 joanthony 的帖子

全英....深???

joanthony 的帖子

我想問福小邊d科用英文教,如果小朋友中文好差,追得上嗎?

引用:我想問福小邊d科用英文教,如果小朋友中文

joanthony 發表於 13-5-3 10:57
英文教科目包括數學(Longman), thematic studies (校編), 音樂(見佢worksheet竟然要學五線譜學睇豆豉!...) ...

Life Education 有中文同英文的.  我仔係P.2生.

引用:Quote:joanthony+發表於+13-5-3+10:57+英文

我有個親戚個仔就係入左福建,聽聞幾好,老師有愛心,校長冇架子。

天惠媽
‹ 上一主題|下一主題