用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 邊度學中樂樂器好 (古箏或揚琴)??
go

邊度學中樂樂器好 (古箏或揚琴)?? [複製鏈接]

請問大家在那裡學中樂?   邊間比較好??
   6    0    0    0

回覆:Haz-mama 的帖子

HKAPA......如何!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:bebebe12345 的帖子

HKAPA.....元朗、屯門也會到的吧!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 13-4-26 13:52
HKAPA.....元朗、屯門也會到的吧!
HKAPA???  現居黃大仙, 女兒今年7歲(小一), 有沒有好的琴行介紹??

引用:Quote:bebebe12345+發表於+13-4-26+13:52+H

原帖由 Haz-mama 於 13-04-26 發表
HKAPA???  現居黃大仙, 女兒今年7歲(小一), 有沒有好的琴行介紹??
HKAPA=>演藝
樓主吾係要揾好的琴行,而係揾夾的老師。小琴行有好老師,大琴行都會有壞老師。夾的老師係可遇不可求。
如果你無要求,或者吾識要求,可以去有知名度的琴行試下,感受下個老師是不是適合,吾適合就轉,慢慢揾啦!

~*樂器只是學音樂的渠道*~

ClaraC 發表於 13-4-26 15:16
HKAPA=>演藝
樓主吾係要揾好的琴行,而係揾夾的老師。小琴行有好老師,大琴行都會有壞老師。夾的老師係可 ...

同意你的說法, 好老師真的很難求!  所以, 上EK看看有沒有好的老師可以介紹, 女兒是個人較慢熱怕羞, 太嚴厲的老師, 會嚇怕她, 她會拒絕上課...

我建議你揾年輕D的老師,資歷係其次,最緊要係喜歡小朋友。

醒目開學勳章

引用:我建議你揾年輕D的老師,資歷係其次,最緊

原帖由 ClaraC 於 13-04-26 發表
我建議你揾年輕D的老師,資歷係其次,最緊要係喜歡小朋友。
中樂極之講求基本功,就算係坐嘅姿態都有要求,曾經有人去考中樂評級試,因為坐姿唔正確而得0分!
一係唔好學,學就要學得正宗,老師資歷極之重要!!!

Haz-mama 發表於 13-4-26 09:57

現崇山個間琴行、之前放在個好CUTE的古筝在RECEPTION AREA、好似古筝是其他主打項目、BUT我無試過、或者可問問?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:邊度學中樂樂器好 (古箏或揚琴)

x 苗琴行 比例上較多正宗由内地來的老師。
佢地辦中樂應好過其他琴行。

回覆:fcbttkw 的帖子

Sorry,我教鋼琴,考試對姿勢無要求,所以我以為中樂都一樣。

引用:x+苗琴行+比例上較多正宗由内地來的老師。

原帖由 miss321 於 13-04-26 發表
x 苗琴行 比例上較多正宗由内地來的老師。
佢地辦中樂應好過其他琴行。

...
X苗的創辦人好似係古箏高手,感覺老師較正宗

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+miss321+於+13-04-26+發表x+

原帖由 ClaraC 於 13-04-26 發表
X苗的創辦人好似係古箏高手,感覺老師較正宗
講得冇錯,黃生係彈古箏嘅,但冇參與教學。去到報名,職員都係幫你搵老師,都係睇你運氣!就算去一間以中樂為主嘅琴行,入面好和唔好嘅老師都有!

引用:Quote:原帖由+ClaraC+於+13-04-26+發表X苗

原帖由 fcbttkw 於 13-04-27 發表
講得冇錯,黃生係彈古箏嘅,但冇參與教學。去到報名,職員都係幫你搵老師,都係睇你運氣!就算去一間以中樂 ...
黃生有無負責古箏老師面試?如果有,挑選的老師有一定的姿勢同水準。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+fcbttkw+於+13-04-27+發表講

原帖由 ClaraC 於 13-04-27 發表
黃生有無負責古箏老師面試?如果有,挑選的老師有一定的姿勢同水準。

...
如果係咁有水準同質素,相信亦都冇人會再問“學中樂去哪裡學好”這題目!琴行始終係商業化嘅地方,如果有人入去報名,就算當時冇老師,佢地都未必會拒絕你,但係最後搵個咩老師俾你又怎知道?(任何一間琴行、任何樂器也如是)只有碰運氣!

回覆:fcbttkw 的帖子

我舊陣時中學的中樂團指揮同中樂老師都係x 苗出黎,教得幾好,而家唔知啦~

醒目開學勳章

引用:我舊陣時中學的中樂團指揮同中樂老師都係x+

原帖由 miss321 於 13-04-27 發表
我舊陣時中學的中樂團指揮同中樂老師都係x 苗出黎,教得幾好,而家唔知啦~

...
放得去中學嘅指揮和老師都不會太差,好多以中樂為主嘅琴行都會咁做。相比起同一琴行放在小學嘅師資真係可以差好遠、好遠!

‹ 上一主題|下一主題