用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 BPS 庇理羅士家長交流區
樓主: jackie-chu
go

BPS 庇理羅士家長交流區  

Hello, 大家好! 我囡囡今年9月都係中一新生呀! 希望大家多多指教 !

YiuYiuMaMa  歡迎呀!我地多d交流啦!  發表於 14-7-22 17:02

Winwin1223 發表於 14-7-20 11:39
Hello, 大家好! 我囡囡今年9月都係中一新生呀! 希望大家多多指教 !
歡迎歡迎  

希望大家多多交流.

YiuYiuMaMa 發表於 14-7-18 16:40
F.1 家長,請問你地買唔買到#7,8 個兩本ENG LIT 書呀?
YiuYiuMaMa, 我買唔到啊, 我走了幾間書店及書展都買唔到

我也買唔到#4 The New Windmill Book of Greek Myths, 你地買唔買到呢?

kennyyctam  睇番第一頁#3有講點訂,希望幫到你.  發表於 14-7-20 19:22
kennyyctam  如果唔急就去網上訂啦!兩三個星期就到又唔使俾運費.  發表於 14-7-20 19:05

我有以下中一書本可以送出,歡迎pm我。
gateway b1
listening
中文書上下册
普通話書

TwoKidsFamily 發表於 14-7-20 19:46
我有以下中一書本可以送出,歡迎pm我。
gateway b1
listening

謝謝你啊, 好感激你的熱心幫助,

我只欠這三本英文書, 及中文是新的第四版還沒出版呢!

回覆:kennyyctam 睇番第一頁#3有講點訂,希望幫到你. 發表於 2 小時前

kennyyctam 如果唔急就去網上訂啦!兩三個星期就到又唔使俾運費. 發表於 2 小時前

kennyyctam 謝謝你.

問​​過三間書店都話未必會有貨及都唔肯幫訂, 再且Eng L​​it 兩本書是OPER3 & OPER2,版本唔清晰,我打算明天打電話問老師確認, 有需要會在網上訂, 謝謝你啊,

kennyyctam  有冇 ISBN code? 跟足 ISBN 買就一定唔會錯.  發表於 14-7-21 08:57

eviza_snow 發表於 14-7-19 13:47
Oh really? 咁幫唔到了!或者其他舊書各位f1家長唔介意舊書的話,可pm我

eviza_snow,
感激你的熱心幫助, 謝謝你哦  

也感激所有熱心提供幫助及資訊的BPS家長​​們, 謝謝大家  

eviza_snow 發表於 14-7-19 13:47
Oh really? 咁幫唔到了!或者其他舊書各位f1家長唔介意舊書的話,可pm我

eviza_snow,
感激你的熱心幫助, 謝謝你哦  

也感激所有熱心提供幫助及資訊的BPS家長​​們, 謝謝大家  

係書展買左#2 English Grammar in use (4/E), 有8折呀,

我諗其他英文書都要上網訂啦

slowmemame,
我仲係未搵到個兩本lit 書,打去出版社問,佢話會幫我搵, 如有新消息,再向大家報告!

打返學校問,吳生細心地問答:每年的lit 書都是很難買到,家長唔駛太擔心,如果大部份同學都買唔到,學校開學時會考慮集體訂購~~~報告完畢~~

回覆 YiuYiuMaMa 的帖子

YiuYiuMaMa,  
先謝謝你.

請問你買到#4 The New Windmill Book of Greek Myths嗎?  如是, 可否告知在那裡買的?

YiuYiuMaMa 發表於 14-7-21 16:15
打返學校問,吳生細心地問答:每年的lit 書都是很難買到,家長唔駛太擔心,如果大部份同學都買唔到,學校開學時 ...
謝謝!  

YiuYiuMaMa 發表於 14-7-21 16:15
打返學校問,吳生細心地問答:每年的lit 書都是很難買到,家長唔駛太擔心,如果大部份同學都買唔到,學校開學時 ...
謝謝報籵

我都係今年升中一的家長. 首先要多謝各位家長特別係師姐家長無私的分享.

關於英文書, The New Windmill Book of Greek Myths 已在首頁介紹的網站訂了,

而OPER 2 & 3 兩本, 問過出版社後我已在天后的天XX訂了, 不過書店話佢地的記錄呢兩本唔係果個series, 話係某小學有用的書, 而出版社就話呢兩本書名就係以下兩個 ISBN 號碼, 但她的電腦記錄顯示係"NOPER" series 無"OPER" series (如果我無聽錯) 出版社位小姐好好人, 佢係 check完再 call 我 confirm 的, 佢話係初中用書, 所以我就決定照訂, 而書店又重申佢地就只照跟我比的 ISBN 訂 (即係訂返黎不對我都無得唔要), 所以大家請自行決定訂唔訂.

The Canterville Ghost and Other Short Stories (Oper 3) oxford

ISBN: 9780 1959 71453

A Christmas Carol (Oper 2) Oxford
ISBN: 9780 1959 71347

再黎....

我尋日都有去天x行架, 佢死都話冇, 又唔肯幫我訂,衰到呢.....

我頭先去尖沙咀樂道辰衝訂到喇,$69/本,冇折,三星期有貨,但超好人!

帶個ISBN #去訂,一定冇錯.

YiuYiuMaMa 發表於 14-7-21 17:20
再黎....

我尋日都有去天x行架, 佢死都話冇, 又唔肯幫我訂,衰到呢.....

我前日都係去天x行, 佢都話無"OPER" series, 都係唔肯幫我訂.....

$69/本???   書單係$120 & $113/本, 近乎半價??

YiuYiuMaMa  當日15/07 副校長在台上講咗書單印錯,係大約$70左右,你車pm  發表於 14-7-21 18:06

回覆 悠然 的帖子

好多謝你的分享.

YiuYiuMaMa 發表於 14-7-21 17:20
再黎....

YiuYiuMaMa,
請問你張書單有寫埋 ISBN# 嗎?  為什麼我張書單無寫 ISBN# 架

YiuYiuMaMa  我打去oxford度問架,個#同悠然寫出黎嘅一樣  發表於 14-7-21 18:05

悠然 發表於 14-7-21 16:45
我都係今年升中一的家長. 首先要多謝各位家長特別係師姐家長無私的分享.

悠然謝謝你,
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊