用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 BPS 庇理羅士家長交流區
樓主: jackie-chu
go

BPS 庇理羅士家長交流區  

我在尖沙咀"辰衝"訂,上兩個星期已取貨,但冇95折

引用:想問下個本ENG+LIT+書,+The+Caterxxxx+and+

原帖由 bb0405 於 14-08-14 發表
想問下個本ENG LIT 書, The Caterxxxx and GHost 邊到有貨呀.
我7月中係糖街商務買書,當時過半數都無,要訂,我無所謂,因為之後我唔係香港,亞囡又要做讀書報告。但係個時都話無個兩本eng  lit.,又唔同我訂。今個月11号我打电话去,哦佢一論,佢又話有現貨,要即攞!我諗,如果你買嘅書,係一間書局,比較多,佢米會比依兩本書你囉!

書單上的價錢係錯架,$69/本先啱

bb0405 發表於 14-8-18 14:22
同埋書單係120蚊, 點解差咁遠既, 係米我睇錯野
95折後$65.60

今日經過將軍澳天X行, 見到貼了一張紙說已停止代訂(代理學校除外),若你朋友未買/訂,而要去將軍澳天X行, 最好打電話問下先.

昨天學校派通告, The Canterville Ghost有功課要做...

引用:Quote:bb0405+發表於+14-8-18+14:22+同埋書

bb0405 發表於 14-8-19 22:03
有功課做 我朋友都未買到book. Chk過hk.book.ctr .佢話係140蚊既
雙倍咁貴?有冇問yiuyiu mama訂的那間? 記得對番ISBN號,就唔會錯。
本書得96頁,85至92頁是questions and activities- 功課。

bb0405 發表於 14-8-19 22:03
有功課做 我朋友都未買到book. Chk過hk.book.ctr .佢話係140蚊既
係呀! 要做功課!   我地之前訂左, 商務通知有貨啦, 今天去取的, 商務應該有訂多些, 試下去銅鑼灣商務問下有無貨啦!

回覆 bb0405 的帖子

商務可以請佢幫你CHECK 邊間有貨, 我之前買中史書都係咁, 因為已出新版唔多店有舊版貨, 打去有貨果間叫佢留, 跟著先去買. 而家訂可能有排先有書, 最好買到現貨.
(記得比ISBN , 咁先一定唔會訂錯書/VERSION. )

我地都係見要做功課先去取書, 驚再唔去取佢賣左比人.

今年好多書都印錯價錢,有ISBN就一定要跟足,
Check 價最好上 cp1897.com.hk

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

janfion 發表於 14-8-30 14:55
請問各BPS的學生家長,BPS的老師教書教得好嗎?

從一些傳言所得,BPS由於是官校,所以部份老師(尤其中英 ...

你的問題已經有前置答案,屬實與否又有何分別?
心有多大,世界就有多大,聽風就是雨只會徒增争拗.

利申:BPS學生家長

YiuYiuMaMa    發表於 14-9-3 16:28
irisyan    發表於 14-9-2 20:24
slowmemame    發表於 14-8-31 15:04

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章

引用:Quote:kennyyctam+發表於+14-8-31+11:48+你

原帖由 janfion 於 14-08-31 發表
其實你的回答說得模棱兩可,需要嗎?不過給我感覺似乎屬實。

我明白「好」與「不好」,都有主觀的看法。我 ...
你要的答案是“yes" or "no" 嗎?我估無一間學校無rumor出過,我都聽過某名直資男校的數學堂不教書,課堂上只是做練習

你的post已經話“官校老師”. 比我感覺帶偏見,如果你打算幫個女揀bps, 建議你出年5月去學校open day了解下,到時大把學生任你問,不要只聽一位學生之言而抹殺其他官校老師的教學努力

我八卦,你口中的中六女生成績如何?我純八卦,你可以不答

janfion  其實我都忘了這題目,閒來一看,   發表於 14-9-25 13:51
irisyan    發表於 14-9-2 20:25

引用:請問各BPS的學生家長,BPS的老師教書教得好

原帖由 janfion 於 14-08-30 發表
請問各BPS的學生家長,BPS的老師教書教得好嗎?

從一些傳言所得,BPS由於是官校,所以部份老師(尤其中英 ...
我囡今年升中二,回顧中一校園生活,我囡過得很愉快,學習態度良好,成績亦不錯,我想這亦有赖於學校的學習氣氛濃厚。說實話,我不太清楚學校老師的教學質素因我囡上中一後我已完全放手由她自己處理,但從她的說話中,感覺她很喜歡中、英、数老師,有學生擁戴的老師相信應該不會差吧。我囡亦對某副科目的老師有微言,因她在該科目的分數偏低,而據她解釋,是老師的問題,但該科目亦有同學攞滿分,所以這是老師或自己問題?她自己要想想。其實讀得bps都係叻囡,讀書講求自律,老師對佢地影響有限,成功失敗都在自己手上。

irisyan    發表於 14-9-2 20:26
Cocoyim2014    發表於 14-9-2 08:22

如果論官校,比BPS好的實在數不出有幾間,如果家長有所嫌棄,決對可以報讀女拔或聖保羅男女

醒目開學勳章 王國長老

janfion 發表於 14-8-31 17:32
這不是此處「中學交流」的原意嗎?

<中學交流>版

目的是讓有子女就讀該中學的家長組織起來
暢談自己子女就讀中學的日常事務及交流意見
文者亦必須尊重這

1. 有關該學校的問題請到''升中派位''發帖

2. 其他初中或高中時期的教育問題或意見請到''初中教育''或''高中教育''發帖

3. 如有關中學已有交流區, 會員想另開新主題, 煩請另訂新標題, 但學校名稱亦必須要清楚列明.

4. 為方便版主管理, 標題請列明為xx中學 ''交流區'', '討論區''或''揮手區''均可.

謝謝

版主示

回覆:pris626 的帖子

Pris626,
講得好,經過1年向bps嘅生活,完全同你你嘅講法,bps絕對講求自律,呢一年,我都覺得亞女改變咗,學習主動咗好多,當然有某d科佢嘅成績都只係中間左右,但見家長時班主任嘅評語好正面,佢覺得小朋友慢慢進步,培養到自律性係好重要。
係呢,唔知今年我地2個女會唔會同班,嘻嘻…

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊