用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人會番兩間PN?
go

有無人會番兩間PN? [複製鏈接]

上午一間下午一間,因為好少全日制

0    0    0    0

回覆:artinie 的帖子

咁細個會好辛苦喎,全日果d有午睡時間,你分開2間,冇午睡好辛苦呢!

angeljodi 發表於 13-4-24 17:30
咁細個會好辛苦喎,全日果d有午睡時間,你分開2間,冇午睡好辛苦呢!

...

系呀,全日制同加埋兩間半日制是兩回事。除了無得午睡,兩間加埋的功課都會多好多。學費可能不是考慮因數,不過都唔會得過成日制。我個人非常反對返兩間PN,覺得好巔。

引用:Quote:angeljodi+發表於+13-4-24+17:30+咁

原帖由 minirat 於 13-04-24 發表
系呀,全日制同加埋兩間半日制是兩回事。除了無得午睡,兩間加埋的功課都會多好多。學費可能不是考慮因數 ...
返兩間重覆學同一樣嘢重要冇午睡,真係唔贊成!!!

反對!! 唔好要個2歲人仔咁辛苦啦!

最驚會令小孩因此怕了返學便更麻煩!

回覆:有無人會番兩間PN?

大人細路都辛苦喎, 呢個年紀最緊要係食玩訓唔係返學。

引用:上午一間下午一間,因為好少全日制 +

原帖由 artinie 於 13-04-24 發表
上午一間下午一間,因為好少全日制
咁樣算唔算虐待兒童?講笑咋!真實家長要諗下返PN係為乜?如果見到身邊既人咁做,自己唔做,就好似“舌“左,心態就可能會變怪獸家長,好多怪獸唔知自己係怪獸!仲有,你永遠都覺得學唔夠!正如錢一樣,李+x都搵唔夠,我叫你放工後,又返另外一份工,你都辛苦!我估大陪份家長都讚成一體一藝,如果返上下班,你又点攝時間呢?

我識人真係諗住n班第一個月讀兩間,睇下邊間適合啲。其實首個月邊睇倒㗎!個小朋友真可憐

無得午睡真係好慘,咁辛苦學到都唔入腦~

回覆:有無人會番兩間PN

何苦呢?

引用:無得午睡真係好慘,咁辛苦學到都唔入腦~

原帖由 tenko 於 13-04-24 發表
無得午睡真係好慘,咁辛苦學到都唔入腦~
有d家長諗,如果我小朋友唔駛午睡,而上下班offer又係名幼,咪想上下班都讀lor ,但有考小一的家長又怕寫兩間學校係portfolio 會唔好,影響印象!

諗住讀全日,就報全日制PN班,唔好要小朋友返完am PN又趕住返屋企食飯、換校服、搭車返pm PN,好慘囉往後仲有十幾二十年讀,唔駛咁早受呢D苦,兼且小朋友又好易被兩間學校傳染疾病架

回覆:ylcyvonne 的帖子

非人生活

我阿女現在K2讀半龍校,佢有位同學上午返維記,下午返呢間。呢位同學過著呢種生活有一年半,結果家長發現小朋友受唔到咁大壓力,佢地最後決定放棄,讀維記。
呢件事已經成為阿女學校各家長的話題,大家都覺得呢位係「怪獸家長」,所以奉勸樓主要考慮清楚,K2的小朋友都受唔到咁大壓力,咁2歲的小朋友又會係點? 請三思。

引用:我阿女現在K2讀半龍校,佢有位同學上午返維

原帖由 marwai_1030 於 13-04-25 發表
我阿女現在K2讀半龍校,佢有位同學上午返維記,下午返呢間。呢位同學過著呢種生活有一年半,結果家長發現小 ...
是否聖心?我有個朋友係咁。

引用:諗住讀全日,就報全日制PN班,唔好要小朋友

原帖由 ylcyvonne 於 13-04-25 發表
諗住讀全日,就報全日制PN班,唔好要小朋友返完am PN又趕住返屋企食飯、換校服、搭車返pm PN,好慘囉:dizzy ...
同埋讀全日是同一個校舍,同一班同學全日。又點同2間學校,2間校舍,2班同學啫!

I know 2 kids, study K1 at a famous KG and K2 at an international KG.

引用:我阿女現在K2讀半龍校,佢有位同學上午返維

原帖由 marwai_1030 於 13-04-25 發表
我阿女現在K2讀半龍校,佢有位同學上午返維記,下午返呢間。呢位同學過著呢種生活有一年半,結果家長發現小 ...
怕咁细个会有精神病呢!

‹ 上一主題|下一主題