用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基督教會基道中學 家長交流區
go

中華基督教會基道中學 家長交流區 [複製鏈接]

大家好!唔知有無基中學家長呢?
想了解基中情況,謝謝。
   9    0    0    0

回覆:namnamc 的帖子

請問基道屬band幾?宣道和奉基D老師都評為B3. 但網上口碑唔差。

呢間學校算比較新 10年校齡左右

聽聞開校時差到不得了

但近年見評價上升唔少

不過最好自己親身去睇睇吧!

請問開校到現在  有沒有換個校長 ?
因為說近幾年增值了

點解要知有幾多位校長?

我見到有一位補習老師的 blog 有以下資料:
http://blog.yahoo.com/_TALQU5HIPLMHJ7PVNAR3ZRVOGI/articles/659048

每年在這個時候,所有六年級都應該考完第二次呈分試,大局已訂。

不過自去年開始,不再是純中中或純英中。即是英文中學一定是用英文教學,中中過往是不准用英文教不是主科,現在每校都可能有一班英文班,數學、地理、科學都是用英文教,再然後有些班是數學和西史(歸通識)用中文教,再然後有些班用全中文教學。

舉例:信義、基道中學、聖文德都是有一班全英文,只要你在分班試考得好,就等如入了英文中學一樣,接受全英文教育。

所以學生無論入英中或中中都要打好底,考好分班試。英中的入到好班就學深些,中中的考好分班試就分配入英文班,等於入英文校。不過名額有限,只得一班。

過往個人意見,不鼓勵學生選基道中學,因為它過往教英文是低過別的學校很多,今年看到基中英文班,每天派回給學生做的工作紙多了很多,各科都有,可見該校是明顯進取。其中的 News English是用香港熱門新聞來出題目,非常精彩。如果在小學排位不夠資格被派到 band 1學校,就可先考慮基中,信義、聖文德…等。

回復 憫父 的帖子

因為 一換校長 學校就會有些改變, 可以好了 可以差了
基道往年評語 好似不太好以及很少人認識
一間學校, 校長 領導是好重要的
我想看看現任校長呢一兩年點樣可以令學校更進步

回復 TracyC 的帖子

依家個校長係女校長,我聽過佢講野,有信念亦有心。

回復 憫父 的帖子

多謝你令我更認識基道中學

請問你是否有小朋友在基道就讀呢?

回復 TracyC 的帖子

http://www.ccckeito.edu.hk/information_day_2012/

當天由基道學生現場解答家長查詢

講座 ? 開放日 ?

花點時間看一看各間學校的校務報告,常會發現一些可反映學校情況的資料。

Google 亦是一個很強的搜尋器,只要 keyword 撞得好,會搵到好多資料,好似上邊補習老師既資料,我就係用左你既問題,轉成合適的 keyword 找出來的。

我在 google 內用的 keyword 是
基道中學 增值
便搜尋到該份資料。

個女今年(2013年9月)入讀基道中學1A班。本人身為老豆,全程陪讀,準備谷個女入U。現在留個腳印,跟同屆的基道家長打個招呼!

大家好,我仔今年1D班,請問有冇1D班家長?

我仔話小息唔可以系課室外走廊食嘢,一定要落操場先食得,S1課室偏偏系最高個層,行上行落去個廁所已夠鐘,連食塊餅時間都唔夠(應該係太趕,緊張到冇胃口),以前小學經常要求帶餅或包小息食,見佢而家發育時期反而一次要求都冇。

ppchan168  估計學校爲了保持課室清潔,就一刀切,索性唔俾食野。其實,應該系教育小朋友食野時要注意,保持環境清潔就可以了。  發表於 13-10-22 08:01

今年剛入基道的同學家長,唔知你地有冇林住要小朋友上大學呢!如果有既話,請PM我,等我分析一下形勢俾大家聽下。保證你耳目一新。

Yanamami  點解禁偏心,只喺分析俾基道的家長聽?  發表於 13-11-7 12:00

ppchan168 發表於 13-11-6 23:32
今年剛入基道的同學家長,唔知你地有冇林住要小朋友上大學呢!如果有既話,請PM我,等我分析一下形勢俾大家 ...
請問有策略嗎?

ppchan168 發表於 13-11-6 23:32
今年剛入基道的同學家長,唔知你地有冇林住要小朋友上大學呢!如果有既話,請PM我,等我分析一下形勢俾大家 ...
期待期待!!

回覆 ppchan168 的帖子

點解最後你 會選 基道中學呢 ? 現在上學期 已差不多完 , 你對 基道中學 評價怎樣 ?
優點 與 缺點 . 謝

坦白講,以B2尾-B3頭的標準來睇,呢個都系唔錯的學校!對於冇機會入大學的同學,學校能提供寬鬆的環境讓他們去嘗試不同的範疇,同時又唔會學壞,都算系甘了。
至於學術方面,就我所見,中文科主任霸氣十足,能力應該很強。副校長有強大的“氣場”,他教的高中理科(好像是)應該不俗!
不過,說到底,學校只是提供一個社交的環境給小朋友成長。如果家長想孩子日後能順利升上大學,還是應該額外投入,幫孩子一把,不能全指望學校老師的。
最後,由於過去好長時間,我全家都在廣州工作,女兒也就在廣州上小學,到參加自行收生計劃時,由於成績不被承認,變得沒什麽選擇。為免被電腦派位派到垃圾學校,就選個校風好一點的。

回覆 ppchan168 的帖子

你女兒 能入讀基道中學1A精英班,  廣州小學 程度 應不太差了 ,
見你話會陪讀女兒 應付上大學. 以你所知  基道中學學生 全級要名列
多少才有機會 升上大學呢 ? 系米好渺茫

‹ 上一主題|下一主題