用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基督教會基道中學 家長交流區
樓主: namnamc
go

中華基督教會基道中學 家長交流區

ppchan168 發表於 14-1-15 10:16
坦白講,以B2尾-B3頭的標準來睇,呢個都系唔錯的學校!對於冇機會入大學的同學,學校能提供寬鬆的環境讓他 ...

我想請教一下,學生有部份科目係英文教學,
係米有分英文班定係分組上堂呢?

ppchan168  是的。學校有2班以英文教數學和科學。這是教學語言微調的產物。  發表於 14-1-16 16:10

回覆 TracyC 的帖子

由於我老婆對女兒的學習成績很緊張,從小就逼我全力去幫她。現在回頭來看,小四到小六這段時間,確實是最好的介入時機,這樣對培養孩子是十分有幫助的。
說回基道,個人感覺,大概能有十個學生能考入本地大學就不錯了。如果家長想孩子日後能考取一個學位,現在就要馬上出力了,畢竟初中比較清閒,先打好英語和數學的基礎,其他科目都是次要。因為升上高中后可以避開弱科。

想問功課多嗎? 因孩子將要升中學, 正為選校傷腦筋, 可否提供意見, 因他成績只一般.

回覆 ling0126 的帖子

其實,你說孩子的成績一般。對于你來說,傷腦筋的應該是如何提高他的學業成績。至於揀學校,選個校風好的學校就可以了。基道都可以作為你的一個選擇。

引用:回覆+ling0126+的帖子 其實,你說孩子的成

原帖由 ppchan168 於 14-01-20 發表

其實,你說孩子的成績一般。對于你來說,傷腦筋的應該是如何提高他的學業成績。至於 ...
你好,我女女派了基道,請多多指教,新入學有咩要留意

引用:回覆+ling0126+的帖子 其實,你說孩子的成

原帖由 ppchan168 於 14-01-20 發表

其實,你說孩子的成績一般。對于你來說,傷腦筋的應該是如何提高他的學業成績。至於 ...
你好,我女女派了基道,請多多指教,新入學有咩要留意

回覆:中華基督教會基道中學 家長交流區

功課我就見吾多了

醒目開學勳章

回覆:中華基督教會基道中學 家長交流區

我仔今年S1,明天編班試,請多多指教

我囡囡現就讀基道, 將升讀中二! 讀得很開心!

想當年, 細女是band 2-中至尾學生, 填了頭3間中學, 就唔知點填, 當時老師只提議一間, 此間佢覺得辦得不錯 ,又系基督教關係 (有教會背景 ) 放第4 志願。 當時系派了第4志願入讀的 , 因細女好乖操行A, 但成績麻麻, 又無特異功能 , 叩了好幾間學校, 都無消息, 比佢差同學仔反而入到其中一間。 可能系上天冥冥中有主宰, 始終系要就讀番此間學校。

至今讀了一年, 囡囡讀得很開心!
因可能入到一間合適佢的學校 , 攞到很好成績 (系我估不到, 意料之外! ) ,  另外令我最感到開心的 系我感覺到佢真係自信心強番左 !
希望來年再努力!!

**多謝 D 老師 關心 / 幫助佢地 !

醒目開學勳章

引用:分享吓[size=12.0pt]:我囡囡現就讀基道[siz

原帖由 HELENNNN 於 15-07-14 發表
分享吓:我囡囡現就讀基道, 將升讀中二! 讀得很開心!      想當年, 細女是band 2-中至尾學生, 填了頭3間中學 ...
我今日家長會後都了解咗學校方向,希望我仔可以讀得開心,成績追到

回覆 ricohui 的帖子

Hi 我囝囝都係升S1,聽完講座後,我估今年囝囝都會好忙,

醒目開學勳章

ponysee 發表於 15-7-16 11:59
回覆 ricohui 的帖子

Hi 我囝囝都係升S1,聽完講座後,我估今年囝囝都會好忙,
系呀~我同仔仔講完佢第一句都系咁講我仲幫佢報埋樂器班..真系忙到無時間打機

家長會後感受到強勁的五星級同學會, 補課班, 週六銜接班...........

感受到老師們的積極

醒目開學勳章

引用:家長會後感受到強勁的五星級同學會,+補課班

原帖由 yamyau 於 15-07-17 發表
家長會後感受到強勁的五星級同學會, 補課班, 週六銜接班...........

感受到老師們的積極  ...
我都覺得學校對學生好多支援

回覆 yamyau 的帖子

我估沒有時間去補習,有些在暑假之後就不能在上。

回覆 HELENNNN 的帖子

請問有無二手書出讓?

回覆 ppchan168 的帖子

請問有無二手書出讓?

醒目開學勳章

各位基道家長你好~~我仔仔小學補開習, 要人篤住先會做到功課, 而家做暑期作業都令我好頭痛想請教大家有無附近補習社介紹