用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有邊間幼稚園係一條龍??
樓主: conniemar
go

請問有邊間幼稚園係一條龍??

聖母是100%上小學的嗎,聖小位好小,一班25人,所以小學好似係一年90人到,我都唔知我有無錯。

但幼稚園,其實唔錯的選擇。

rosebb 發表於 13-4-26 15:18
聖母是100%上小學的嗎,聖小位好小,一班25人,所以小學好似係一年90人到,我都唔知我有無錯。

但幼稚園, ...

不是直上的

回覆:BravenBright 的帖子

但民生website是說:民小預留不少於85%學位給民幼。朋友孩子今年也可升上民幼,他說差不多大部份同學也可直升,他知道有個不可直升的是行為上有些問題。

Angie_Law 發表於 13-4-26 14:17
係咪漏咗高主教呢?  佢都算龍校吖, 而且聽講程度深,考其他私小/直資都有利,有别於其他龍幼。 ...
高主教中學係津貼, 無得真上.

其實只有中,小學都係私院或者真資, 仲有埋糼稚園先至可以做到"完全一條龍"

依家一般講一條龍都係針對中,小學o既接龍, 幼稚園園係未被教育局規劃入去

而且好多人似為有"一條龍"o既學校, 其實係"直屬中小學關係", 唔係完全一條龍.

以下係"一條龍中小學"同"直屬中小學"的分別:

一條龍中學:
中一必要有足夠學位收番所有小六生, 並額外多15%學位給校外生. 可以話100%直升, 但部份學校有機制淘汰學生, 如至少要所以主科合格才可以升中

直屬中學:
保留約85%統一派位的名額給直屬小學 (約佔總學額56%)

回復 2PGirls 的帖子

但佢好似係幼稚園優先的,不是嗎?

rosebb發表於 13-4-26 17:07
回復 2PGirls 的帖子

但佢好似係幼稚園優先的,不是嗎?
是,但都要看面試表現的

引用:回復+keio+的帖子 想請教一下,可以分享你

原帖由 JC_mami 於 13-04-26 發表
回復 keio 的帖子

想請教一下,可以分享你朋友的小孩為什麼不獲民生取錄上民小。因我還在煩惱是否為小兒轉 ...
以我所知是功課成績不好而不被民小取錄

JC_mami  謝謝!  發表於 13-4-27 00:01