用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救恩學校 救恩
go

救恩

取消

回覆:Pigmama1012 的帖子

我都想知。
另外有冇9月會讀k1既媽咪?大家做個朋友交流下

回覆:正就讀救恩

小兒現讀緊K3,小朋友返救恩係好開心,老師都好有愛心,少抄寫功課,多親子功課,需要家長一齊找資料一齊做,之後回校作分享。重視閱讀圖書,每兩星睇4本故事書,唔使點做閱讀報告,寫兩句意見。學校每個學期有兩個主題,由班老師設計課程,所以每班內容會有啲唔同,另外英/普會隔日上,每班會分兩個小組上英/普堂,英/普/粤/會教同一個主題, 英文亦會教 jolly phonics,雖然英普都有 native teacher 教,但小朋友都唔算太流利,大部份小朋友都係要出去再學。課程內容廣泛,學到不同知識,但學術上偏淺。

請問多男生讀嗎?

引用:請問多男生讀嗎?

原帖由 babycute2009 於 13-08-12 發表
請問多男生讀嗎?

男女比例差唔多,可能男仔會多少少

回復 Pigmama1012 的帖子

我的仔亦是K3, 他很開心, 自從上年開始, 文園長增加了很多體驗活動給他們, 就在本星期一, 他們去了中山公園野餐和在草地上玩遊戲, 再上星期又去了政府機構參觀, 認識環保和節約的方法等等.
專題方面, 老師會安排同學到圖書館找尋資料, 他們節目豐富.

回覆:tattc 的帖子

請問小朋友會否直升小1?

回覆:sukychan 的帖子

不會全部直升, 今年五十個, 冇waiting.

回覆:sukychan 的帖子

不會全部直升, 今年五十個, 冇waiting.

請問學校用什麼準則決定K3生有無得直升小學? 學術成績? 品行? 是計K1和K2的表現嗎?

回覆 waterwitch 的帖子

幼稚園升小好似都要interview的

本人沒有宗教信仰,請問救恩幼稚園的宗教氣氛濃厚嗎?
另外除了學費外,還有哪些雜費呢?

小兒讀K2, 十分喜愛返學, 當然學校是中華基督教會救恩堂,但不一定是教友才收的,本人是沒有宗教信仰的,但學校一定會圍繞聖經教導他們很多做人的正確態度,而且學校亦非常重視家校合作,所以是一所非常有心的好學校,除了幼稚園園長常與家長交流外,小學部的陳校長亦經常與幼稚園的學生接觸,而老師全部是基督徒,所以很容易帶領小朋友從主出發,但請放心,學校不會强迫各人信教,由於是附屬教會,因利乘便星日小朋友亦會返主日學,而教會又會安排家長班給家長自由參予,他們會邀請不同的講者主講一些教導小朋友,家庭或夫婦等不同主題,獲益良多!除了學費、書簿茶點費,沒有其它雜費收取。

回覆:寶寶103 的帖子

我地係崇真會, 唔係中華基督教!

回覆:寶寶103 的帖子

K3有英文句子嗎?

回覆:正就讀救恩

想問下K3會寫d咩生字吖?跳舞 跑步