用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城BAND ONE
go

九龍城BAND ONE

我個女頭兩次呈分試考15名/128人, 最後一次呈分試的成績相約, 班主任給了我們一個標準化的名次是(16-20名), 屬BAND ONE 生. 而我個女去過了中學開放日, 最心儀是迦密.

我們在自行階段, 選了迦密和旅港面試, 而旅港更有幸2ND IN.

到了現階段填統一派位表, 我選擇了以下的排位, 不知是否正確,

甲部 ) 1. 迦密  2.旅港

乙部 ) 1. 迦密  2.丘佐榮  3.銀禧  4.黃笏南  5.民生  6.聖家  7.培道  8.真光  9.何官  10.胡兆熾...跟住填沙田區的BAND ONE, 油尖旺的BAND TWO, 深水埗的BAND TWO, 沙田的BAND TWO...

但DADDY就想進取, 以下是他的選擇, (只是在乙部第二填了旅港, 其他順延)

乙部 ) 1. 迦密 2.旅港 3.丘佐榮 4. 銀禧  5. 黃笏南 6.民生  7.聖家  8.培道  9.真光  10.何官  11.胡兆熾...跟住填沙田區的BAND ONE, 油尖旺的BAND TWO, 深水埗的BAND TWO, 沙田的BAND TWO...

大家可否給些意見...

MC1128  希望你自行已入旅港!  發表於 13-4-22 21:04
~只要有夢想,凡事可成真~

引用:我個女頭兩次呈分試考15名/128人,+最後一次

原帖由 alkyng 於 13-04-22 發表
我個女頭兩次呈分試考15名/128人, 最後一次呈分試的成績相約, 班主任給了我們一個標準化的名次是(16-20名), ...
之前聽一位朋友講,旅港開平不是人人有得 In ,你女女

引用:我個女頭兩次呈分試考15名/128人,+最後一次

原帖由 alkyng 於 13-04-22 發表
我個女頭兩次呈分試考15名/128人, 最後一次呈分試的成績相約, 班主任給了我們一個標準化的名次是(16-20名), ...
黃笏南放第 4 ?你唸因為學校暫搬去沙田,少人競爭!

JL3:  我只係唔知點填, 所以將黃笏南放在第四及第五...

我也是這樣排, 會否太進取?

乙部 ) 1. 迦密 2.旅港 3.丘佐榮 4. 銀禧  5. 黃笏南:

alkyng 發表於 13-4-22 10:39

我都覺得Daddy啱乙1-2跟甲一樣,我估如果1-2唔得,丘佐榮大機會,民生只有15非保留位機會少,胡兆熾係band2-3,您話阿女係band1,唔好排咁前呀!

真係好難決定點填, 雖然老師只會睇我們點填頭十間及比意見, 但似乎頭十間要填得正確, 都好困難

回覆:alkyng 的帖子

我囝跟你囡情況有點似。。。關鍵在於放旅港第二位有D搏。。。我囝是官小,所以打算放QE第一,唯一是第二放那間?我在迦密/旅港兩選一之考慮中。。。。兩間都有一定fans,迦密更少位及多人放第一,風險極高。

另外,以妳的乙一選擇,如迦密不中,丘佐榮十分大機會收。

其實我地自己心水是, 迦密, 旅港, 丘佐榮...所以現在15,16, 唔知進取(1.迦, 2.旅, 3.丘), 好還是保守(1.迦, 2.丘, 3.銀)...

而且我知道, 黃笏南是比丘佐榮及銀禧高一線, 但我又不太想入沙田返學, 所以才放在第四或第五志願.

是否應該先填九龍城band 1.再填他區band 1.最後填本區band 2及3?

Florida: 我都有想過是否咁填, 但咁又好似好搏, 因為他區學位少, 萬一唔得, 就退到好後, 現在真係煩死...

回覆:九龍城BAND ONE

因為先派band1學生,如果真係唔好彩5個band 1學校冇位,都想博一博他區band1位,唔想咁快揀band2.。

Yanamami  Agree  發表於 13-4-22 20:09

Agree with daddy's first 5 preferences.  Since your daughter has attended 2nd interview with hpccss, you have a greater chance at the "knock door" stage.

懊惱中,我第2志願揀黃笏南

回復 Yanamami 的帖子

I agree... I think also good chance to knock Carmel's door too!
Thanks
Mo-ma

引用:懊惱中,我第2志願揀黃笏南

原帖由 虫虫主人 於 13-04-22 發表
懊惱中,我第2志願揀黃笏南

我第一華英,黃笏南,銀禧

jeffzhang 發表於 13-4-22 19:13
我囝跟你囡情況有點似。。。關鍵在於放旅港第二位有D搏。。。我囝是官小,所以打算放QE第一,唯一是第二放 ...

朋友女女上年都係九龍城區官小,第一伊官,第二迦密,第三銀禧,結果入左銀禧

(只供參考)

回覆:lopoto 的帖子

Thanks for the information .

我個人較喜歡丘左多過銀禧,至少丘左的DSE成績好似清楚D