用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門 band 1 點選?大家可唔可以敎我
go

屯門 band 1 點選?大家可唔可以敎我 [複製鏈接]

我估小朋友band one 中,無聯繫中學。懇請大家敎我應如何選擇?
   1    0    0    0

引用:我估小朋友band+one+中,無聯繫中學。懇請

原帖由 shirley329 於 13-04-21 發表
我估小朋友band one 中,無聯繫中學。懇請大家敎我應如何選擇?
乙部或試 1.馬可賓/南屯官 2.譚伯羽 3.屯天

馬可賓會不會太多人選?因佢自行收生時已很多人交表

回復 shirley329 的帖子

我都係屯門區Band 1 生的家長, 其實好多學校都係多人申請, 若果真心喜歡甲乙都填第一自自願, 學位有78個比起其他聯繫中學只得58個機會係有看你去唔去增取 最後要問問自己小朋友讀唔讀得上, 馬記聽聞好多工課及頭3年唔準出去食lunch

wingfamily, 請問你自己点排位?

回覆:屯門 band 1 點選?大家可唔可以敎我

我小朋友都係屯門 band 1 生,打算乙一梁中,乙二譚中,打後仲未諗掂,第幾開始放 band 2 學校好呢?

甲1. 陳瑞芝
乙1.  陳瑞芝  2. 田家炳  3. 南屯官

請問屯官同南屯官,banding 是否一樣?那一間校風好d?

引用:請問屯官同南屯官,banding+是否一樣?那一

原帖由 shirley329 於 13-04-22 發表
請問屯官同南屯官,banding 是否一樣?那一間校風好d?
講真官立其實一般! 我朋友說她的朋友個女入左,但後來因為影響左佢既情緒後轉了另一間中學,我問那朋友是何解,她不方便透露!

引用:Quote:原帖由+shirley329+於+13-04-22+發表

原帖由 antia 於 13-04-22 發表
講真官立其實一般! 我朋友說她的朋友個女入左,但後來因為影響左佢既情緒後轉了另一間中學,我問那朋友是何 ...
Anyway.屯官和南官聽親都係負面野! 可能係咁啱掛!

因我唔近屯門碼頭,所以唔會選南屯官。

老師建議由第三志願撰band 2. 竟然由第三至十排d band 2A~3A

我幇小朋友填副本乙一至四都已經不是填四大,填了4 間 band one 中學,乙5 開始 band two,班主任在堂上叫我女兒名字,XXX ,你填咁多間英中?

我都唔想填第三自願南屯官 ( 心意馬可賓) 但家住碼頭而且老公強烈要求 個仔唔Like, 如果考到就煩, 叩硬門

回覆:屯門 band 1 點選

今年屯門區係咪冇叩門位呢?

Elbar 叫人乙二譚百羽,但譚中計成績是謹次於四大,中中但英文科不俗,理科用英文,馬中/屯官同佢比成績一定唔夠佢好!

wingfamily 發表於 13-4-25 17:24

我都唔想填第三自願南屯官 ( 心意馬可賓) 但家住碼頭而且老公強烈要求  ...

老師講左屯門無叩門位.

cindychu  yes  發表於 13-4-26 09:21

醒目開學勳章

wingfamily 發表於 13-4-25 17:24

我都唔想填第三自願南屯官 ( 心意馬可賓) 但家住碼頭而且老公強烈要求  ...

若填第3,派咗都會扣門的話,為何唔填另1間心儀的
要記住就算有扣門位,都唔一定自己小朋友會扣到
何況屯門區講咗無扣門位(到時有無學校偷雞,無人知 )
在大抽獎時試吓,起碼叫試過,唔得都心甘情願...唔填=放棄
比我會同老公拆掂佢....試吓同老公再傾吓是否需考慮埋個仔既意願呢

多謝各位提點,  家住碼頭南屯官應該比較方便

wingfamily 發表於 13-4-26 12:47
多謝各位提點,  家住碼頭南屯官應該比較方便
如果是我,我會選董中。
‹ 上一主題|下一主題