用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正,英華你會點揀?
樓主: pw_113
go

培正,英華你會點揀?   [複製鏈接]

如果係活潑愛發問, 我會選YW!

mena 發表於 13-4-22 12:26
這幾年DSE中文合格率比英文同數學還低, 好多人成績好但肥了中文科而入不到大學, , 睇完衣這篇報導更加令我 ...
DSE上年才有,而過去十年高考中國語文及文化科的合格率並無下降而且都達90%以上。
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKALE/Release_of_Results/Exam_Report/Examination_Statistics/alexamstat12_7.pdf

跟著孩子的性格選吧。

首先利申,犬兒今年會入讀英華小一,我覺得兩間學校最大分別係男女校同男校,如果唔係一定要讀男女校,我會建議英華,因為眼見朋友仔仔讀得開心。

另有一位朋友仔仔,亦係今年會入讀英華小一,佢同樓主一樣手持陪正及英華,細仔亦讀緊陪幼,丈夫為英華書院舊生,最後亦揀o左英華,因為相信o係英華會讀得開心,佢唯一考慮只是男校同男女校o既分別。

其實兩間都係好學校,地點亦係樓主要考慮既因素,而培小上陪中既實際情況係點,樓主真係要問清楚,再做決定!

我個人覺得英華既小朋友比較活潑好動D,不喜勿插
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

醒目開學勳章

我認同培正嘅中文一定教得好好。
但係,如果你係名校老師/校長,你發現原來自己學校嘅中文做得唔夠好,你會唔會” 做嘢” 呀?我覺得DSE嘅結果已經話到俾好多學校嘅老師校長知,佢地仲有好大進步空間!我相信响未來3幾年內,培正嘅中文科唔會再係一枝獨秀,如果他日家長發現其他中學做得比培正好,咁又點呢?轉校?!

都係以小朋友嘅性格選校比較穩陣d~

maxtimma  agree x 2  發表於 13-4-24 16:15
maxtimma  agree x 2  發表於 13-4-24 09:34
喵媽  agree!  發表於 13-4-23 16:33

回覆:kerkermui 的帖子

咁講,所有校長都見到 DG 中英各科都叻,咁各校長都跟住做野,但成效係點就真係冇包單!吾係點解有人會話要選歷史悠久的學校,吾選新派直資!

JadeW 發表於 13-4-23 11:02
咁講,所有校長都見到 DG 中英各科都叻,咁各校長都跟住做野,但成效係點就真係冇包單!吾係點解有人會話要 ...

醒目開學勳章

JadeW 發表於 13-4-23 11:02
咁講,所有校長都見到 DG 中英各科都叻,咁各校長都跟住做野,但成效係點就真係冇包單!吾係點解有人會話要 ...

我指有進步空間嘅,就係嗰幾間神級

引用:咁講,所有校長都見到+DG+中英各科都叻,咁

原帖由 JadeW 於 13-04-23 發表
YW 算新派直資嗎?

引用:代友問,兩間小學都收左佢個仔,小朋友受教

原帖由 pw_113 於 13-04-20 發表
代友問,兩間小學都收左佢個仔,小朋友受教,典型活潑類,愛發問
揀唔揀英華,都一定揀不到培正!不收細仔!

Yanamami 發表於 13-4-22 16:27
跟著孩子的性格選吧。

我兩個小朋友都會讀培正小學,都係培幼直上,無諗過轉另一間。

因為我認同學校嘅傳統同辦學理念。

我兩個小朋友讀得好開心,對學校有很強的歸屬感,聽到校名會喝采,成日唱《培正永不死》,同學之間有深厚感情,由k1開始到初小都會同班,甚至將來上培中都有機會做同學。

DSE要十二年後先考,要準備也不能只靠學校,我當年都係讀屋邨學校,但最終都考到好成績入大學,我認為學校課程、教師教學素質、家庭支援及學生個人天分同樣重要,不能只看是甚麼學校便覺得小朋友某方面一定會好。

所以不應將兩間學校(其實任何學校都一樣)作簡單的比較,要理性地分析自己著重學校的甚麼,是否認同學校的辦學理念,更不能只看校名,世上沒有免費午餐,要成才便要自己努力。

hadwinboy 發表於 13-4-23 12:32
YW 算新派直資嗎?
我都想多一點對英華的睇法? 新派直資 va 傳統名校???

tangotango 發表於 13-4-23 13:20
我兩個小朋友都會讀培正小學,都係培幼直上,無諗過轉另一間。

因為我認同學校嘅傳統同辦學理念。

要理性地分析自己著重學校的甚麼,是否認同學校的辦學理念,更不能只看校名....
Can't agree more!

不如咁睇:
(1) 揀培正 -> 選擇錯誤 -> 轉校機會大與否?
(2) 揀英華 -> 選擇錯誤 -> 轉校機會大與否?

樓主朋友自己想想!

jeremyphlam  有分別嗎?  發表於 13-4-23 16:51

我認為選任何一間都不會後悔。

maxtimma  同意  發表於 13-4-24 16:25

引用:我聽到有人在英華因為有幾個校隊在身,家長

原帖由 JadeW 於 13-04-21 發表
我聽到有人在英華因為有幾個校隊在身,家長想申請吾學音樂或少一樣校隊,結果學校係吾批,亦有壓力俾家長, ...
小兒在YW 就讀、入了幾個校隊、星期六全日在學校訓練、但小兒很開心
對我來講,小學階段讀書中上就可以、因可直升、所以佢可以參加多些活動
剛剛老師叫小兒加入一樂團、但我reject 了、因撞了其他活動、老師都ok,亦眼見有同學退出校隊或樂團、都ok
関於有家長題到聖誕入camp, 是自願性質、可以唔去 ,小兒亦有參與、講真句,聖誕假十幾日點會曰曰讀書、同阿仔講入完camp 冇得去玩、佢寧願入camp

Anyway, 2間都係好學校

引用:Quote:原帖由+JadeW+於+13-04-21+發表我聽

原帖由 mamay 於 13-04-23 發表
小兒在YW 就讀、入了幾個校隊、星期六全日在學校訓練、但小兒很開心
對我來講,小學階段讀書中上就可以、因 ...
Thanks for your clarification! 始終是現任家長的資料比較清晰.

acchan 發表於 13-4-21 10:35
那位小朋友一定好叻了,可被選入幾個校隊
一隊校隊已經操餐死,幾隊真是匪夷所思!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

其實小朋友入校隊,係咪額外比錢?係學校training 好過打機。除非功課及成績應付唔到,能力許可,我覺得都ok.

‹ 上一主題|下一主題