用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位, 對家長真係一種精神上既折磨 :( ...
樓主: karenhinhin
go

升中派位, 對家長真係一種精神上既折磨 :(

回復 JL3 的帖子

支持你的説法,確實很道理呀!

冇壓力係假既! 已經折磨咗大半年.由考呈分試開始到交咗表.無時無刻都記掛
自已既選擇有冇錯! 當年揀老公都冇咁心思熟慮. 又睇圖表,又計機會率,
仲要分析學校背景,校風,理念,地點等等等等等!

幾十年冇讀書,唔識計數,咁多學校,睇完都暈暈地.

但個個亞媽都知道:「一指錯,滿盤皆落索」,有乜辧法唔驚,唔擔心呢?

考得好既, 驚隨機編號太後, 抽唔倒
考中中等等, 有上有落既, 想博又唔夠膽. 唔博又對唔住個仔
有直屬又唔想揀番自己學校.又唔敢太進取, 連自已個位都冇埋
考得差就更唔駛講!

你話有乜辦法瞓得著?!

仲要同老公晚晚入房先嘈一大輪, 第二朝響個仔面前又若無其是.

捱到7月, 我怕我會精神分裂!!

各位: 共勉之!

我女女舊年升中, 自覺升中同人生都係一樣, 除咗努力, 仲要有策略同運氣, 所以, 我覺得盡咗力便算, 畢竟升中只係人生一段小經歷, 盡咗力就交比個天, 交埋統一表, 大人就開始計劃下暑假點玩法, 等放榜, 計劃叩門, 幾手準備.......

總之, 無論結果係點, 都去玩下/食下野. 問心無愧就算........

引用:冇壓力係假既!+已經折磨咗大半年.由考呈分

原帖由 東東媽咪 於 13-04-23 發表
冇壓力係假既! 已經折磨咗大半年.由考呈分試開始到交咗表.無時無刻都記掛
自已既選擇有冇錯! 當年揀老公都 ...
作為家長,我們當年也一樣經歷什麼學能測驗、升中、中四選科、CE、AL,以至大學選系,壓力當年很大,但是,每經過一個考驗,自己亦發覺自己長大了,我最近同小朋友分享自己的童年,想起經常返學、默書、測驗、考試,現在回想起來,只是一些片段! 努力準備、勇敢面對挑戰,其實,你小朋友十分幸福,因為有一個能夠為佢分憂的家長!祝好運!

cambo 發表於 13-4-22 09:37
我填表填到失眠和情緒低落。
原來有人同我一樣,一起加油吧

簽名被屏蔽

引用:升中只是人生一小步,放開一点.孩子的進一

原帖由 talent2000 於 13-04-27 發表
升中只是人生一小步,放開一点.孩子的進一步及努力一才是永恆的
相當理想!

JL3 發表於 13-4-23 10:03
作為家長,我們當年也一樣經歷什麼學能測驗、升中、中四選科、CE、AL,以至大學選系,壓力當年很大,:think ...
主要是時代不同了吧!以前家長要顧住揾食,只會選擇子女在就近上學,最好可回家吃飯.最好的例子,以前都很接受是派到間新學校.現在就不是了,老遠都會簡一簡有良好記錄的學校.

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+talent2000+於+13-4-28+06:30+

原帖由 talent2000 於 13-04-28 發表

我壓力大到不得了! 擔心填表選學校選錯! 尋日朋友講我先知自己出咗好多白頭髮!! 小朋友成績組別只有三, 又有讀寫問題, 觀塘校網校風又個個唔同講法! 我拎住枝筆都唔知點好?? 已經失眠好耐! 點解唔可以第一輪自行收生公怖咪好囉! 收唔收都講吖, 唔使咁擔心!! 又要填多份表攪珠! 唉....... 果啲成績好嘅學生同家長就梗係唔使咁擔心啦! 因為選擇多, 叩門又易. 我就快癡線喇! 仲要擔心佢冇能力叩門, 點算好??