用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2013填表分析
樓主: khmama
go

2013填表分析   [複製鏈接]

回覆:bbelmo 的帖子

Band2生要進取都要睇實際情況,你將最top幾間放晒前面,結果可能去到第六志願或以後. 英中只可以選一間,胡忠同聖若瑟都係band2熱門首選.

留用

elbar 發表於 13-4-21 08:52
乙部首兩志願 或改為 1.陳兆民 2.伍若瑜
老師話博唔過,而家唔知點算?但早前見安柱,老師讚小囡Well done,不知會否有機會?煩請指教!謝謝!

senkawa  你說子女是BAND2頭,安柱冇咩可能會收BAND2生...一間BAND1校如果收了一名BAND2生,影響好大...學校絕不會冒險啦@@  發表於 13-4-21 22:58
senkawa  面試表現好,最終也要看成績呀!大部份學校最終都係優先睇左教統局排名先!就算面試好,如果本身成績一般,我覺得都好難自行入得到...  發表於 13-4-21 22:56

回覆:khmama 的帖子

Khmama想問下東區band 1生有1003人,東區band 1位有795個,未扣除已離場約27%,即約有270人離場,如果計埋,東區band 1位算唔算夠? 係咪可以進取d?

引用:Quote:elbar+發表於+13-4-21+08:52+乙部首

原帖由 小豬肉媽咪 於 13-04-21 發表
老師話博唔過,而家唔知點算?但早前見安柱,老師讚小囡Well done,不知會否有機會?煩請指教!謝謝! ...
你乙部首兩志願風險更高

引用:Quote:elbar+發表於+13-4-21+08:52+乙部首

原帖由 小豬肉媽咪 於 13-04-21 發表
老師話博唔過,而家唔知點算?但早前見安柱,老師讚小囡Well done,不知會否有機會?煩請指教!謝謝! ...
根據我選擇相對較穩

醒目開學勳章

Khmama  想問下黃大仙區,我個仔評咗是Band 3頭,我分別選了
1. 彿教孔仙洲 2.彩虹天主教 3. 伍華天主教 4. 五旬節聖潔會永光
5. 賽馬會觀立
這個排位如何,可否給意見

elbar  首選或試 五旬節聖潔會永光   發表於 13-4-22 22:58

回復 khmama 的帖子

khmama:

我發了短訊給你,可否抽空回我?謝謝!

Khmama
很感謝你的回覆, 那如你所說

甲一 鄭榮之  

乙一 鄭榮之
二: 保良局胡忠
三: 基督書院
四 : 陳振夏
五: 青年會
六: 馬崇

請問以上排位可以嗎?? 可否給我一點提議和高見

另請問沙田是否強國? 如我在甲二選他區- 大埔 王肇枝中學/沐思 可以嗎??

Khmama:
請指: 阿仔是九龍城 Band 2尾,我打算這樣填。
1) 鄧镜波
2) 五旬節
3) 彭學高
4) 九龍塘
5) 賽馬官立
6) 基道
7) 新亞
7) 聖三一

這樣填,還可以再改良一下嗎? 望指教~

Khmama: 各位家長:
因為我見到他區合阿仔 Banding 的學位不同,只有1, 2個位,所以不敢填。

請問是否應該填埋 他區 B2尾的學校,然後先至填本區的 B3呢??
謝回覆~

引用:Khmama:+各位家長:因為我見到他區合阿仔+Ba

原帖由 cmvfamily 於 13-04-22 發表
Khmama: 各位家長:
因為我見到他區合阿仔 Banding 的學位不同,只有1, 2個位,所以不敢填。

回覆:2013填表分析

請一問選他區B2學校排在5,6位,但因得1,2個位,若果入吾到,會否越跌越後? B2尾生,應由第幾位開始填B3呢?請指點 

khmama,

謝謝你抽空回答問題及做分析

小兒是band 1尾,葵青區,是與林護聯繫的其中一間小學,老師鼓勵所有band 1生揀林護,我排名如下,請給意見。

1:林護
2:83還是李兆基?
3 :陳少民

我是Bamd 2頭或中.荃灣校網.唔知點填.請指教.

其實乙部第1-4志願是否很重要,不可以亂填??

大埔區學生屬於b2尾b3頭,我這樣填穩陣嗎??可以俾d意見我嗎?謝謝~

乙部第1/志願填 康樂-->2/ 迦密聖道-->3/ 靈風-->4/ 劉梅軒 -->5/ 圓玄2中
           6/ 三育 --> 7/  李興貴

Thank you for your hard work with all my heart!

Hi, Khmama, 我的兒子是荃灣區band 1生,今天交了一份初步選校表給學校,老師就回覆說:第一和第二志願可以是band 1,但是第三或第四志願最好排band 2。我有看過你的"填表策略精要"中提醒band 1生切記唔好咁快填band 2學校,因為band 1生派完先到band 2 生,我很認同。但點解學校卻建議我們咁快填band 2呢?

我的初步選擇是:
1)  可風
2)   王少清
3)   善德 ( 只有 7個學位)
4) 培英 ( 只有4個位)
5一7) 是他區 (  葵青區)band 1 中學 如: 李兆基、陳兆民、全完 ( 每間只有幾個學位)
8) 廖寶珊(  開始band 2)

如按老師建議第三、四位便填band 2, 我有點不甘心。但在第3一7 位填他區實際也沒有甚麼作用,位少但多人爭, 多是白填。
1)我的選擇是否太進取?會不會太冒險呢?
2)是否要將  band 2學校是否要推前呢?
3) 3一7 )位 的學校是否合適呢?
4) 廖寶珊與李誠壁那一間比較好呢?

jcctiu  第一志願唔揀荃官已經好穩陣了.  發表於 13-4-28 01:36
elbar  以下選擇相對較穩 3) 陳兆民  4) 廖寶珊 5) 聖芳濟   發表於 13-4-22 22:54

引用:Khmama想問下東區band+1生有1003人,東區ba

原帖由 eviza_snow 於 13-04-21 發表
Khmama想問下東區band 1生有1003人,東區band 1位有795個,未扣除已離場約27%,即約有270人離場,如果計埋 ...
我都想知,因為我女係B1-2邊緣^^

http://i27.photobucket.com/albums/c151/wcchan1027/BD_PARTY
‹ 上一主題|下一主題