用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2013填表分析
go

2013填表分析  

上年已經談過填表策略, 所以今年不再詳細講解, 下面會post返有關精要比家長參考, 另外會post各區填表資料. 所有資料都已上載置頂既升中資料下載區 (http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&page=1&extra=#pid32197545). 有關升中實際學額資料會在redkoni個post作更新.

所有資料只供參考.

填表策略精要

其實要填大抽獎既30個志願唔係咁難, 家長可以參考下面既方法:.

步驟一

點解家長會覺得選校表30個志願難填? 皆因份「中學一覽表」入面好似好多學校揀, 令人眼花瞭亂, 所以不知從何入手. 其實家長只要用刪除既方法剷走唔會選既學校, 剩番30間, 就已經初步完成, 只要決定咗邊30間, 要排位就容易好多. 刪除既方式如下:

1. 男仔要刪去女校, 女仔要刪去男校

2. 從下載區下載「2013大抽獎各區學校排位」

3. 如果係band1生, 就將band2B至band3C既學校全部刪除. 如果剩低既學校總數唔夠30個就揀幾間學位較多既band2B.

4. 如果係band1邊緣人或band2生, 就先選一間band1C既學校, 然後刪除其餘band1學校, 再刪除band3B至 band3C既學校, 睇下夠唔夠30個, 當中唔鍾意既學校都可隨意刪去. 如果唔夠30個, 可以加band1C或band3B既學校.

5. 如果係band2邊緣人或band3生, 就刪除band1, band2A及band3C既學校. 如果多過30個, 就刪去部份band2B, 唔夠30個先加入band2A, 最多搵1間band3C包底.

步驟二

甲部填表唔限地區但好少位, 係根據全港banding去抽, 只需選3間唔差過乙部第一志願既學校就可以啦. 因為甲部中咗獎就冇得抽乙部, o的家長唔識填, 以為要填得好似乙部咁穩陣, 填咗間差既結果錯失乙部抽獎機會. 如果真係填唔到3, 可以留空, 唔使勉強填. o的考生乙部一定抽到入直屬/聯繫中學既, 因為band1生少過直屬/聯繫位, 咁甲部第一志願填咗直屬/聯繫中學, 其餘兩個志願就唔好填. 不過亦可以考慮搏至top既學校碰運氣. 至於區內band2, 有機會係全港既band1, 尤其係強區會有呢個情況, 咁就要利用甲部搏入band1尾學校.

步驟三

至於乙部填表其實分為3個部份: 選校, 執雞同包底. 選校既意思係指選擇頭3志願. 家長必須要清楚遊戲規則係講運氣, 除此之外, 亦取決於區內各band學校既數目, 所選學校有冇直屬/聯繫小學, 學校學額數目, 男女分配等等. 雖然抽獎唔分band,中定係尾, 但係程度唔適合既中學, 搏到都未必係好事, 要小心去選擇. 當然校風亦係其中一個重要既考慮因素.

各區都有熱門既中學, 如果有直屬/聯繫小學既, 競爭會較大, 因為小學既band1生多過直屬/聯繫位的話, 就會同區內既band1生爭非保留既位. 如果選擇男校或女校, 亦少咗人同你去爭. 第一志願可以選一間最心儀又合適既學校, 既然係靠運氣, 就唔需要太多顧慮驚個number唔靚. 第二志願要比第一志願較次既本區學校或他區學校, 但千祈唔好選o的好熱門既學校, 因為部份學校抽完第一志願已經冇位比第二志願抽. 第三志願又要再次之. 大原則係3個志願抽到邊一個你都唔會去叩門, 如果抽到第三志願間band1尾你會唔鍾意走去叩門既, 倒不如搏一間他區你會滿意既學校. 當然你唔介意騎牛搵馬又作別論.

Pizza1234    發表於 13-7-17 10:39

關於頭3志願選校, 再比多少少個人意見比家長參考, 但係家長切勿盲從, 最好都問多o的熟悉該區既人既意見, 而且選校有o的捉心理, 有時諗住保守會穩陣, 但係當好多人想法相同時, 可能進取反而機會更大, 所以唔可以一本通書睇到老.

基本上, 每區既band1學校可以均分為1-3, 1份選1間作第一志願後, 相信唔會有位剩. 2份選1間作第二志願, 1份唔係一定有位, o的區可能只係得好少位剩, 有時亦受羊群心理影響而係第一輪抽晒. 3份選1間作第3志願. 如果只得1-2份既區, 第二,三志願就要選他區. 當然任何志願都可以選他區代替本區學校, 亦可以退一步, 選第2份作第一志願, 3份作第二志願, 選他區作第三志願. 總而言之, 家長可以自由選擇. 下面既劃分係參考性質, 家長可以自行改動.

中西區

1.

聖若瑟英文書院
英皇書院
英華女學校
聖士提反女子中學

2.

聖嘉勒女書院
高主教書院
聖類斯中學

南區

1.

嘉諾撒聖心書院
聖公會呂明才中學

灣仔區

1.

皇仁書院
香港華仁書院
瑪利曼中學
香港真光中學

2.

聖保祿中學
嘉諾撒聖方濟各書院
聖公會鄧肇堅中學

東區

1.

庇理羅士女子中學
張祝珊英文中學
聖馬可中學
筲箕灣官立中學

2.

香港中國婦女會中學
港島民生書院
嘉諾撒書院

3.

金文泰中學
衛理中學
顯理中學

油尖旺

1.

嘉諾撒聖瑪利書院

伊利沙伯中學

真光女書院

華仁書院(九龍)

2.

聖芳濟書院

中華基督教會銘基書院

循道中學

九龍城

1.

喇沙書院

瑪利諾修院學校(中學部)

華英中學

迦密中學

旅港開平商會中學

2.

香港培正中學

東華三院黃笏南中學

民生書院

3.

基督教女青年會丘佐榮中學

嘉諾撒聖家書院

何明華會督銀禧中學

陳瑞祺(喇沙)書院

深水埗

1.

寶血會上智英文書院

中華基督教會銘賢書院

2.

聖母玫瑰書院

長沙灣天主教英文中學

香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學

3.

瑪利諾神父教會學校

香島中學

德雅中學

黃大仙

1.

保良局第一張永慶中學

中華基督教會協和書院

保良局何蔭棠中學

2.

德愛中學

可立中學(嗇色園主辦)

聖母書院

官塘

1.

聖傑靈女子中學

藍田聖保祿中學

聖言中學

觀塘瑪利諾書院

2.

順利天主教中學

觀塘官立中學

3.

梁式芝書院

中華基督教會蒙民偉書院

新生命教育協會呂郭碧鳳中學

葵青區

1.

聖公會林護紀念中學

佛教善德英文中學

中華傳道會安柱中學

2.

天主教母佑會蕭明中學

順德聯誼總會李兆基中學

保祿六世書院

3.

保良局羅傑承(一九八三)中學

東華三院伍若瑜夫人紀念中學

東華三院陳兆民中學

中華基督教會全完中學

荃灣區

1.

荃灣官立中學

荃灣公立何傳耀紀念中學

可風中學(嗇色園主辦)

2.

寶安商會王少清中學

屯門區

1.

保良局董玉娣中學

順德聯誼總會梁銶琚中學

保良局百周年李兆忠紀念中學

香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學

2.

順德聯誼總會譚伯羽中學

南屯門官立中學

屯門官立中學

仁愛堂田家炳中學

馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學

3.

妙法寺劉金龍中學

元朗

1.

元朗信義中學

新界鄉議局元朗區中學

天主教崇德英文書院

元朗商會中學

趙聿修紀念中學

2.

東華三院盧幹庭紀念中學

順德聯誼總會翁祐中學

聖公會白約翰會督中學

3.

中華基督教會基元中學

元朗公立中學

北區

1.

香港道教聯合會鄧顯紀念中學

東華三院甲寅年總理中學

2.

東華三院李嘉誠中學

田家炳中學

聖公會陳融中學

3.

風采中學(教育評議會主辦)

西貢

1.

迦密主恩中學

基督教宣道會宣基中學

將軍澳官立中學

景嶺書院

CircleOne  提議如有上年家長能提供被抽中的學校, 是第幾志願, 就有更多數據參考,  發表於 13-4-25 21:43
CircleOne  Khmama, 東區的排位表中, 聖馬可雖然是1A校, 可是上年有band1生以第五位抽中,  這事例具參考性!  發表於 13-4-25 21:35

大埔

1.

迦密柏雨中學

聖公會莫壽增會督中學

恩主教書院

2.

王肇枝中學

南亞路德會沐恩中學

救恩書院

沙田

1.

聖公會曾肇添中學

浸信會呂明才中學

沙田官立中學

沙田崇真中學

2.

聖公會林裘謀中學

沙田培英中學

沙田循道衛理中學

沙田蘇浙公學

聖羅撒書院

聖母無玷聖心書院

3.

五旬節林漢光中學

香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學

保良局胡忠中學

天主教郭得勝中學

離島

1.

保良局馬錦明夫人章馥仙中學

步驟四

選完頭3志願就到執雞既時候, 好多時家長都冇做呢個步驟. 首先band1家長切記唔好咁快填band2學校, 因為band1生派完先到band2, 就算你將間band2學校放第三十, 都一定早過band2生第一志願入. 而一間學校收得band2, 又點會有band1生入唔到反而band2生入到? 呢樣係唔合邏輯既. 所以band1生最差只會派去第一間所填既band2學校, 放前o的只係提早玩完抽獎, 冇特別既好處. 既然係咁, 何不填埋其餘既band1學校先, 睇下有冇得執雞? 好多家長常常覺得頭3志願抽唔到, 後面o的學校抽到都唔慌好, 呢個係一種誤解, 唔好介意抽到第幾志願, 如果第8志願抽到他區band1中上既學校, 唔見得會差過本區第3志願既band1尾學校. 而且呢個步驟對於運氣欠佳而碌到第3志願之後既家長無疑係一種垂死爭扎, 好過坐以待斃等叩門. 分分鐘有意外收獲. 如果連執雞都執唔到, 起碼你已經努力過, 知道確係冇晒band1, 只係輸運氣唔係輸策略, 都甘心o.

步驟五

最後係包底, 上面講到band1生最差只會派去第一間所填既band2學校, 只要最尾用幾間band2學校包底就可以啦. Band1生千祈唔好填band3學校. 而三十個志願最好填晒, 唔好填幾個就算, 如果派唔到就會等同band既考生派完, 先會求祈睇下邊間仲有位派比你. 至於band2, 其實填完band2學校, 唔想搏就填band3頭學校, 亦可以考慮先搏下他區band1有冇位先填band3, band3中至尾既學校唔使填落去, o的學校派到都係去叩門, 不如向上搏, 好過向下搏. Band3生亦係一樣, o的勁差既學校你去叩門都即收, band3尾既學校不填也罷, 向上搏下band2好過.

步驟六

係大抽獎呢個遊戲中, band1生因為優先選校, 所以方法比較簡單直接, 但係band2, band3生同邊緣人因為失咗先機, 選校就要步步為營. 其實無論係乜嘢banding, 綜合黎講共有五個策略, 都係針對頭3志願既選擇方法. 下面會逐個解釋.

策略一: 穩紥穩打

1. band (本區)

2. band (本區)

3. band (本區)

呢個策略係一般家長採用既模式, 但求穩陣, 最差去到band, 至於真係抽到band尾會唔會去叩門係另一件事. 至於band3, 第三志願可以選一間校風好既band3尾或者選另一間band3.

策略二: 穩守突擊

3. band/ (他區)

呢個策略通常係o的又想搏又唔係好夠胆搏, 但係又唔甘心派入band尾既家長會用, 適合各band

策略三: 避其鋒銳

2. band (本區/他區)

3. band (本區/他區)

呢個策略建議成績較差既考生採用. 避其鋒銳既意思係唔好同人正面交鋒, 反而要人棄我取, 就會有較大機會成功. 而且選學校亦應注重程度是否適合, 勉強入到band頭未必係好事.

策略四: 險中求勝

1. band/ (他區) 或 (band+1) (本區/他區)

3. band (本區)

呢個策略通常係他區有o的好學校時會吸引家長採用. 但係搏都只好搏一次, 其餘志願就要回歸正途. 呢個方法亦都係好多band2band3生用既方法, 尤其是某o的區會有機會上一個band有位剩, 可以一搏.

策略五: 破釜沉舟

2. (band-1) (本區)

3. (band-1) (本區)

呢個策略通常係邊緣人採用. 既然唔清楚真正既band, 就唔可以太搏, 以免失晒先機, 派到最差既學校. 如果係band1邊緣人, 第一志願可以選一間本區band1, 如果真係band1, 第一志願多數派得到而程度亦合適. 如果入唔到即係band2, 咁第二志願已回歸band2填表既正途, 仍然大把機會入好既band2學校.

步驟七

由第四志願開始已經係執雞最後包底, 方法如下:

Band1:

所有本區及他區band1 (次序可以隨意編排), 本區band2, 他區band2.

Band2:

所有本區band2, 本區band2, 他區band2, 他區band2, 他區band2, 本區band2, 本區band1, 他區band1, 本區band3, 他區band3 (以上次序可隨意改動)

Band3:

所有本區band3, 他區band3, 本區band3, 本區band2, 他區band2, 他區band3, 本區band2, 他區band2, 本區band2, 他區band2, 本區band3, 他區band3 (以上次序可隨意改動, band3尾可以唔填)

以上建議純屬參考, 家長可以自己選取策略.

Pizza1234    發表於 13-7-17 10:39

中西區

2012年派位資料

2013年派位資料

Pizza1234    發表於 13-7-17 10:40

灣仔 區

2012年派位資料

2013年派位資料

東區

2012年派位資料

2013年派位資料

mickeyeva  謝謝!  發表於 13-9-18 17:51
Pizza1234    發表於 13-7-17 10:40
eviza_snow  可否放下載區?謝  發表於 13-4-20 13:18

南區

2012年派位資料

2013年派位資料

多謝你的分享,不過覺得首要條件就是多他區band1位,荃灣今年好多葵青位俾,林護五個,安柱、善德、兆基、兆民、全完、八三、萧明、保禄、伍若瑜都各有七個,培英、蘇浙都有.,容易玩好多,我番了葵青,只有可風五個,我一善德,二兆民、三全完、四可風,就唔知點選了.是否需要填上band2a?我都頭痛,好驚派得唔好,

油尖旺

2012年派位資料

2013年派位資料

深水埗

2012年派位資料

2013年派位資料

回覆:2013填表分析

英中學位短缺的區域,不能冒險呀!

Pizza1234    發表於 13-7-17 10:41

回復 khmama 的帖子

khmama, 唔係好明派位試算表中,計算估計自行階段離場的 band 1 生時,你將考生人數減去派位學額再乘估計自行階段離場的 band 1 生的比率,而不是將band 1 生人數直接乘比率呢?

回覆:2013填表分析

謝謝你!

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

Khmama,

少女於油尖旺區直資小學就讀屬band2頭學生,現將抽獎校網轉至荃灣網;頭三志願為王少清, 廖寶珊及李城壁;請問是否太進取, 而後面剩餘次第應該如個排列因此網band2學校選擇不多而本人較想女兒所入之中學偏向英文教學。 請指教。 謝!

Cc 媽咪

九龍城

2012年派位資料

2013年派位資料

Pizza1234    發表於 13-7-17 10:41

引用:九龍城2013年派位資料

原帖由 khmama 於 13-04-20 發表

九龍城

黃大仙

2012年派位資料

2013年派位資料