用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教填表攻略
go

請教填表攻略 [複製鏈接]

真心請教 觀塘區 Band 1 生, 如果填哂22間英中(包括他區) 再選8間 Band 2 塡埋 , 係咪最差都只係派去 Band 2 學校? 求高人意見...

圖書寶寶  昨日都有家長問這個問題, 校長答係唔會跌落第三組別的學校  發表於 13-4-19 16:54
   3    0    0    0

Thank you

回覆:請教填表攻略

如果肯定是B1,一定入到所選的其中—間B1或第—間非Band1學校,因為Band1學生都入唔到,所有B2或3都冇機會,學校即全收B1生,絕對已是B1校!

但他區不計,因太少位,易出錯!

回覆:hugub 的帖子

肯定b1頭中?若b1尾banding有機會錯,其實是b2,這樣做會非常危險

全級120人, 三次呈分試都考全級10名內... 加上自行交聖傑靈有得IN( 因聖傑靈講明只睇 ranking 選頭果150人in ), 我估好大機會 Band 1 頭 .... 如有錯請更正

Band5 發表於 13-4-19 17:01
如果肯定是B1,一定入到所選的其中—間B1或第—間非Band1學校,因為Band1學生都入唔到,所有B2或3都冇機會 ...
同意!但這個遊戲就是除了要希望派得一間稱心滿意的學校之外,就算派唔到稱心,都唔好派間band 2中中學校比我囉!設法避開派往band 2學校就係遊戲精髓,亦係家長最驚的地方。否則d家長去晒飲茶lu,唔駛日日係度問油尖旺係未即係夠派唧。

hugub  你終於出手啦 非常同意... 我就係想問係咪22間英中填哂才填 band 2  發表於 13-4-19 17:25
:verycold: :verycold: :verycold:

肯定b1頭中?若b1尾banding有機會錯,其實是b2,這樣做會非常危險。
排晒22間?要小心排序若同類應2選一,如觀瑪及聖言,否則會影響第三志願的機會

收到... 關鍵係頭5志願?

肯定b1頭中?若b1尾banding有機會錯,其實是b2,這樣做會非常危險。
排晒22間?要小心排序若同類應2選一,如觀瑪及聖言,否則會影響第三志願的機會

ohnono  你直情係官塘區的活字典!  發表於 13-4-19 17:33

引用:肯定b1頭中?若b1尾banding有機會錯,其實

原帖由 安格斯媽媽 於 13-04-19 發表
肯定b1頭中?若b1尾banding有機會錯,其實是b2,這樣做會非常危險
這遊戲特性就是這樣,一錯多數會沉淪,—般B1生最少首三個志願都是B1,之後再選B2頭學校,萬一估錯,如果其實是B2生,首三志願入唔到,之後B2A的選擇機會亦近乎零,較後的選擇要到B2C才較大機會。如果B2位缺,多數要去到B3A校!

當你自覺是B1生,你甘心放B2A校在第二志願嗎?

hugub 發表於 13-4-19 17:21
全級120人, 三次呈分試都考全級10名內... 加上自行交聖傑靈有得IN( 因聖傑靈講明只睇 ranking 選頭果150人i ...

雖然b1頭但統一是所有b1生一齊抽,若自行收了就恭喜妳不用玩抽獎遊戲,若選聖傑靈,第二應該不要放St. Paul

回復 安格斯媽媽 的帖子

吾明白!請問意思係揀聖潔靈第一,第二就不好填聖保祿,因為大多無位?舊年,你的兒子入了頭三志願,可否用pm請教?

Pennydorathy 發表於 13-4-20 02:31

吾明白!請問意思係揀聖潔靈第一,第二就不好填聖保祿,因為大多無位?舊年,你的 ...
當你選聖潔靈放在第一志願的時候,別人同時會將聖保祿放第一志願。當你正在抽聖潔靈的時候,人家已經派緊聖保祿了。萬一你聖潔靈抽唔到的話,到你抽第二志願的聖保祿時,你估聖保祿還會有位嗎?
正如若人家放聖保祿在第一志願,聖潔靈在第二志願。人家抽唔緊聖保祿的時候,你就抽緊聖潔靈,若人家抽唔到第一志願的聖保祿時,你估他的第二志願聖潔靈還有沒有位?我相信有都比你和其他家抽晒啦。點解?就係因為兩間女子中學都係官塘區內極受歡迎的band 1頭中學囉,有著同學業水平、同類型、同受歡迎程度的相同特點。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

如果第二志願寫他區女校(2個位),那麼會不會太冒險?

Pennydorathy 發表於 13-4-20 02:53
回復 ohnono 的帖子

如果第二志願寫他區女校(2個位),那麼會不會太冒險? ...

坦白說,官塘band 1同學咁搏似乎唔係咁著數,以穩陣為上策!

若第一志願派唔到,第二志願又比人填落第一志願的搶走,就算搶唔走,去到第二志願又有人好似你咁的時候,大家一齊去爭兩個位,我就唔敢搏,最怕浪費了第二志願的同時,你的第三志願原本是放第二的,而家又要推後到第三志願,最終又會比人家將你的第三志願的學校填在第二的搶去。前面的家長講得好,「一錯就會沉淪」,一個志願填錯,隨時會令你返唔到轉頭架!

而且我一向唔主張搏他區學校,就算要搏,都係搏第一志願,放棄區內極受歡迎的聖保祿和聖潔靈,你搏一間很喜歡的他區學校還有一點點機會。

回覆:Pennydorathy 的帖子

想入女校,第二放梁式芝還有機會,聖保祿跟聖潔靈排名相近,反而聖言及觀瑪比還可博,觀瑪沒有聖言咁受歡迎,但隨機編後亦有危機。我不知我囝囝同學的選擇,只知有個前三名女仔派了b2,排位好重要,頭几志願落空便跌落所為保險線
他區女校位太小位,你心儀的可能只有兩個位,放第二機會很微

想問如果他區有9個位, 放乙二OK嗎??

THANKS!

引用:回復+安格斯媽媽+的帖子 想問如果他區有9

原帖由 onon530 於 13-04-20 發表

想問如果他區有9個位, 放乙二OK嗎??
都可一試

西貢區BAND 1 學生乙部第二選擇填他區只有3個位的女校會唔會好博 ?

回覆:kiukiubb 的帖子

觀塘網比較已選,將軍澳第一及第二志願要很小心,位少要視乎是否熱門,若熱門第一也難,放第二不用想了

‹ 上一主題|下一主題