用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 6歲學羽毛球, 灣仔/銅鑼灣/天后區
go

6歲學羽毛球, 灣仔/銅鑼灣/天后區

I just know there're courses at SCAA, but their current schedule doesn't us.  Any moms know have any ideas?

Thanks.

http://www.wanchaibadmintonclub.com/content.htm

我就搵私人教練以小姐形式教. 係北角渣華道運動場, 我女女訓練後, 成績幾好. 入咗青苗羽毛球訓練. 教練認真地小朋友, 好好.. 有興趣可 PM 我介紹給你.

醒目開學勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

因為好多媽媽PM問我羽毛球活動, 我在這裏一次過寫: 
我個女係5歲 (K2暑假) 就學, 因為當時要整証書俾女女見小一面試... 初時就搵團體學羽毛球, 因為貪平, ($640一個月), 一班約10個學生, 學咗半年到, 連波都打唔到, 浪費時間和金錢, 於是我就再轉另一間團體班學羽毛球, 但仍是一般, 於是我就試試私人教練, 但竟然2個月有成績, 起碼打到個波過網啦... 我自已就覺得如果金錢OK, 可以試私人教練, 但揀啲平啲, 唔駛太貴, (因為有啲又話羽總教練$450-$500一個小時呀!),我個女連波都打唔到.幾專業既教練都無用 (除非己經打得好, 要搵人執技術又唔同). 我找呢個教練,係我有一日去運動場洗手間, 見到有個後生仔教波, 個樣幾認真, 教小朋友拿拍姿勢. 我咪好奇問問, 就係咁學到現在了... 其實真係好睇彩數.. (同請工人一樣)... 所以如果你女女6歲以上, 我建議搵私人教練, 首先睇吓女女是否喜歡羽毛球活動; 2)教練是否有耐性教得好; 有啲請學生回來教呀! 3)同埋可以問吓當時係度等侯的家長, 呢個教練教得好唔好囉... 有咩問題, 隨時找我.. 互相交流.... 

引用:因為好多媽媽PM問我羽毛球活動,+我在這裏

原帖由 Louisa88 於 13-04-25 發表
因為好多媽媽PM問我羽毛球活動, 我在這裏一次過寫: 
我個女係5歲 (K2暑假) 就學, 因為當時要整証書俾女 ...
所以好主張兩三個同學仔夾錢請教練,最好有羽總教練牌,基本的資格認證。當然有耐性最重要。

回復 sukitelfold 的帖子

如果幾個熟的同學仔學當然好啦, 但大家一定要有某個水平, 否則好難練波, 呢個SIR 就會分開年紀同質素去教小朋友.. 如果一個小朋友打波好叻; 同埋另外一個初學小朋友一齊練波, 就無用啦...  (叻的小朋友會好悶, 打得唔好的小朋友就越打越無自信..)

另外, 我以前就係盲目要搵有教練牌的老師, 但除了價錢貴, 都要看老師教學生的方法是否OK.? 我試過找羽總教練啦, 但只有佢講, 不停話自已好專業, 但教個女的方法, 都唔WORK, 學了二個月,我放棄了... 反而現在呢個老師幾有愛心, 可能佢後生, 幾有HEART! 教我個女攞球拍, 都不嫌煩要教好佢, "佢話正如執筆寫字, 用筷子咁, 用錯方法就難改了..."

所以我就搵佢學到現在了... 有時啲老師教得好唔好, 上幾堂就知道啦... 有時唔一定有教練牌就好.. 當然你要個老師真係識打... 當然我都有叫 SIR 表演俾我睇佢打羽毛球呀.. 睇下佢係真定假... 識唔識打波囉...

我都係去借洗手間才見到呢個SIR 教波.. 自已行過去問佢... @@ 所以我都好開心搵到個好老師.. 因為搵老師真係幾煩... 個個都話自已叻..... 有幾多錢試.... 呢... :(

回覆:Louisa88 的帖子

大部分同意。。。有得選擇又能負擔,我都會揀羽總註冊教練。凡在各大運動總會註冊的教練,必須完成"一級運動通論"。撇開技術層面唔講,運動安全作為家長的都需留意。好奇一問,你所提及的教練,是否兼職?奇怪為何不去考羽總教練牌?因考牌門檻唔係好高啫!!!

回覆:Louisa88 的帖子

其實係幾歲開始跟俚個教練?學到幾歲至入青苗班?

引用:我自己個仔係學校上興趣班3年.+我一直都冇

原帖由 formula0106 於 13-05-07 發表
我自己個仔係學校上興趣班3年. 我一直都冇幫佢請私人教或出去再學. 因為覺得佢體育唔叻. 二來讀書在我心目 ...
肺腑之言!!

formula & Louisa, pls check PM.

回復 DFSON 的帖子

唔好意思.. 唔係整日上KINGDOM... 己回覆.

回復 formula0106 的帖子

係呀.. 所以我當初揀名牌就錯了... 除非女女打得好叻, 要再找教練修改球技技術.. 就搵羽總教練, 仲要係有HEART, 因為有啲教練真係搵飯食.... @@

回復 Bluegene 的帖子

唔好意思.. BLUEGENE, 遲回覆.. 我女女5歲到學... 打羽毛球 2年 多.. 今年才入中西區青苗羽毛球..

原來打青苗羽毛球, 啲小朋友都幾叻呀.. 訪問啲家長, 都係5歲到俾佢小朋友學羽毛球..

現在係教練仍一週一次上堂, 在青苗一週2次囉..

仲有想講入了青苗羽毛球, 啲教練教波都幾認真. 仲以為政府練波係一般添..@@

引用:+本帖最後由+Louisa88+於+13-4-25+15:29+編

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽