用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:九龍城區BAND 2生
樓主: lopoto
go

請教:九龍城區BAND 2生   [複製鏈接]

官立果間叫:賽馬會官立
唔係官立果間叫:九龍塘學校 (中學部)

回覆:憫父 的帖子

係喎,果間九龍塘官立係小學黎

B2男仔 (私校)

老師建議:

甲部: 丘佐榮  陳瑞琪  何官

乙部: 陳瑞琪  胡兆熾  何官  鄧鏡波  五旬節  

咁樣隱唔隱陣?

第6開始應放他區B2 OR 本區 B2先  之後係唔係放B3校風好的學校?

請指教!!

elbar  乙部或試改為  何官  胡兆熾  唐乃勤  鄧鏡波  五旬節   發表於 13-4-28 09:32

回復 憫父 的帖子

憫父
確要感謝你的提點, 給我好大的幫忙,

回復 lucia6119 的帖子

多謝你的寶貴資料, 確有幫助, 因起初擔心五旬節是BAND 3, 聽完你說總算放心點

回復 三國1 的帖子

嘩..咁進取 ..又  (私校)  ,唔會係我阿仔個間掛..
BTW..何官..排第 3 應該無咩機 , 都係唔好擺何官, 全部向上移一位 , 比較 穩陣

之後如果放他區, 我會他區 BAND2 和本區 BAND 2 間隔 地排..

回復 cmvfamily 的帖子

收唔到PM,多一次.tls

想問吓大家家長(聖三一)同(蔡公普)係Band 幾學校,校風又如何呢!謝!

回覆:natsoscar 的帖子

我都想知,我朋友話蔡功譜大改革,各方面大有改善,實際是怎樣呢?

回復 natsoscar 的帖子

我睇聖三一既三年計劃又提到要管理同規範初中生,令我覺得佢地仲面對緊紀律問題。
資料來源:http://www.skhhtcss.edu.hk/plan/

蔡功譜校務報告十八頁就講佢地點建立一支好勁既風紀隊,講佢地會點管紀律,似乎學校紀律都係佢地要面對既重點。
資料來源:http://www.tkp.edu.hk/schweb/wp-content/uploads/2012/12/Annual-School-Report_1112_net.pdf

唔知有無人可以講吓呢兩間學校既真實情況?

因仔仔的小學在賽馬會官立附近,每天送完他返學亦間中見到賽馬會官立學生,看來也不太差(只間中看見有些初中生像拍住拖回校,當然亦有可能我誤會了);但當我途經彭學高時,看見彭的學生似乎比較賽官的學生純品些(只可說外表上啦,個人很主觀的睇法)!就環境方面,彭那邊近浸大,附近街道算頗清靜及寛濶!而這區域因算學校區及低密度住宅,環境不算複雜。交通方面在窩打老道近禧福道該有不少巴士途經有站,再行10分鐘到彭!至於午饍,這2所學校附近就確實非常欠缺食店!

回復 natsoscar 的帖子

好似兩間都係B3!

以我大仔為例,他當年三次呈分試都排中間屬B2,而排佢前面又大多是女生,所以我選男校陳瑞琪第一,最後成功入左,但佢當年係縮班前最後一年,机會大好多!細仔都係今年升中,佢在校成績麻麻,幸運地仍屬B2,有直屬中學,只需甲部只選自己中學,乙部第一都選自己中學,成功率有95%!

我個仔屬B3组,心已經很灰,知道他前路亦難行,現在只希望揾D校風好些既學校就心足,請大家提供幾間校風好些既B3學校。

回復 smalleye 的帖子

謝謝你的回覆~賽馬會官立和彭學高,我都把他們填在頭8位。其實鄧鏡波、彭學高、九龍塘、 五旬節、基道,賽馬會官立,我都可接受,現在由個天去安排了。

smalleye  在此送上衷心的祝福,你及囝囝心願達成!  發表於 13-4-28 20:43
elbar  預祝成功   發表於 13-4-28 18:48

smalleye: elbar:
多謝您們!!  

填晒了.  明天交表了 !   一至三志願 還是選 最近自己家 .   大家 good Luck !

smalleye 發表於 13-4-27 23:40

因仔仔的小學在賽馬會官立附近,每天送完他返學亦間中見到賽馬會官立學生,看來也 ...

彭學高有環保飯堂, 設有雪櫃,微波爐及蒸籠,同學可帶餐盒回校,(用不銹鋼盒的會用蒸籠), 每天同學回校後把餐盒放進雪櫃,到中午家長義工替同學熱飯盒後便放進保溫袋裹給同學帶回班中享用. 亦可吃校內午餐,
中一至中五是需要在校內午飯, 只有中六才可離校午膳的.

smalleye  這些設備再加上家長義工的愛心,對學生是個很細心的安排,絶對是愛心午餐!激讚  發表於 13-4-29 11:10
‹ 上一主題|下一主題