用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:九龍城區BAND 2生
樓主: lopoto
go

請教:九龍城區BAND 2生   [複製鏈接]

憫父 發表於 13-4-20 22:20
回復 linwailin 的帖子

1) 何夊田官立 (dse 25% 入本地學位)   (47個位)

基道係B2 OR B3

回復 三國1 的帖子

五至六年前仲係新校時,可能係band 3,呢幾年一定唔係。

回復 LailaiChan 的帖子

成績比陳瑞琪好 ? 我想最多係差不多..不過日日見山上面D 學生放學, 如果只計男校, 不知道 學校的BANDING , 我一定會先選鄧鏡波

BTW..選培基 放棄大抽獎 , 一來培基 起碼算 BAND 2A , 二來也不想受煎熬

之前 阿仔又要IN 直資 (我只選2 間) 又要IN 自行 2 間, 他已經 覺得煩, 想當年阿女升中 , 有一條龍, 只雖填表說放棄派位便OK 了

回復 cmvfamily 的帖子

我真係想知 你兒子是那間小學. 我CHECK 過兒子學校 近5 年的派位紀錄 , 都沒學生派去, 聖X , 余X強 和 賽馬會

TracyC 發表於 13-4-24 09:41
唔知點校學校不太建議 選九龍塘中學 ?
我見  九  排名校風 band 2 尾來說 ok
反而 勞工子弟  就 說近年 辨 ...
其實勞弟係分兩批學生架。一班係直資收生時已經收左,已經編埋邊d入精英班。到大抽獎這班係入唔到精英班的,所以唔同的。九龍塘係全派位官津學校,所以好難去比較。在九龍塘的簡介會上,我見佢地d同學都可以用英語跟家長交談和玩遊戲,跟一些band 1學校的同學,只不過係欠缺了少少自信。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:TracyC 的帖子

是直屬中學

回覆:lucia6119 的帖子

我想問他區的B2學校學額得一,两個,入到機會細,派吾到,咪越跌越後,但填晒本區B2學校,是否要開始填他區B2,但又要考慮交通問題,選擇不多、

賽馬會官立校風是否好差?

小兒Band2.請教各位
1st: 黃笏南
2nd 何官
3rd 胡
老師話何官放第二是沒可能,應怎樣才好.

elbar  都可以, 或試 4.鄧鏡波 5.唐乃勤   發表於 13-4-28 18:53
lucia6119  BAND 2 生, 你放 黃芴南 第一已經好搏, 何官重放真2 真的機會好微  發表於 13-4-25 14:33

Band2.  胡
都幾多人競爭
我地班 band 2 - 3
係咪  唔好再放乙部呢?

回復 lucia6119 的帖子

Lucia

你住在何文田附近, 可以話我知五旬節的同學仔D校風OK,老師排位就話先過鄧鏡波,咁點排第三好呀, 真是好煩, 同埋點查佢地有無開英文班

可以直接打電話去學校問,一來可以問得詳細 D,二來可以透過職員既態度知道校長管職員管得好唔好,如果連職員都管唔好的話,點管教師。

曾經聽過一個校長講過,去到一間學校,第一樣係睇看門口果位工友有無禮貌,第二係去校務處問野,睇下佢地態度好唔好。如果兩樣都唔好的話,明顯係校長唔理,員工可能唔鍾意份工或員工睇唔起學生或學生質素唔好,所以員工慣左惡死對人。

佢話,所以可以從員工對答同態度,知道學校管理質素及學生質素。

聽落好似有 D 道理。

請問有無人基道、賽馬會官立,邊間好d? 校風如何?
麻煩各位,俾d意見?謝

回復 cmvfamily 的帖子

想問吓你仔仔讀邊間小學.

校風好唔好其實好易睇,你放學時到你心儀學校睇睇,學生的言談、校服儀容都顯示學校的校風。
我不太清楚賽馬會官立的校服,

但基道中學四五點放學都無乜人係門口,應該是有好多學生在學校補課,温習或課外活動,反而晚上六七點有好多同學放學,應該D老師都好積極,願意付出。學生放學的言談、儀容都唔差。

回復 ponysee 的帖子

請 check PM

回復 老實爸爸 的帖子

謝回覆~
對於升中選校,我真的好心煩。

五旬節和鄧鏡波的校風都很好, 英文班 我只知 鄧鏡波 有開, 因為 阿仔小學校會LIST 多少人入英中, 鄧鏡波分了入中文班 OR 英文班 ..所以一般 BAND 2中/尾的男仔 都會選 鄧鏡波 , 五旬節保底 , 至於賽馬會校風 口碑都麻麻 , 前 2 年 帶女兒去附近考試 , 看到 D 學生返校, 確實麻麻

回復 TracyC 的帖子

其實沒所謂的 去到大抽獎 , BAND 2 都一齊抽, 所以你跟其他人機會均等, 不過想中, 就放 胡 在第一志願啦

cmvfamily 可以 PM 我你住那區, 那麼可以幫你 看看怎麼 填

大家講九龍塘時小心D,好似有九龍塘中學,九龍塘官立
‹ 上一主題|下一主題