用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴評價如何?
樓主: mcmc1124
go

劍鳴評價如何?

回復 cherrybeepbeep 的帖子

可以一起去...因為每個人頭計, 所以沒有限制

回覆:劍鳴評價如何?

咁想問下如果Victoria (HG)同劍嗚,你地會點諗、請比客觀意見參考下、唔該晒

kM同維記唔同路線,KM偏向傳統,維記活動教學,KM學術勁好多!我有啲朋友讀完維記,結果小學都係維記,因冇其他選擇,去到去唔夠人砌!

多謝你嘅意見、但我聽人講劍嗚派得好都只因為抽得好,因為大部都係津校小學喎… 而維記升學都有唔少去有名直資或私學…佢地個website 都show左出來…其實我知KM有乜野好、但如果維記academic唔好、咁點解咁多人鍾意維記呢?

KM係多入津校,如果睇數據,但未首輪大抽前,都有唔少同學攞住幾個私校或者直資offer,唔好話幾個,at least都有一兩個,家長心態,如果抽到LS同MCS肯定唔會去私校同直資,講真如果課程唔深真係好難考私校同直資。

好多家長選校心態唔同,因為自己可能都係填鴨式train出o黎唔想小朋友行自己條路咪選D活動教學囉,我覺得KM課程雖然深但我個小朋友讀得開心,上小一適應應該問題不大。

yes,相信最後抽得好的,都會放手上的私校,所以如果个年抽奬結果理想,入讀津校的比率將較高。

當年小囡亦然,手上hold住心儀私小去抽,最後抽到心儀天主教女津校,自然放棄私小一樣。

回覆:3X 的帖子

3X,女女小一適應嘛,好耐無同你傾啦,希望你女女身體健康,學業進步。

回復 Smallpigbb 的帖子

hi, 多謝你先。阿女上星期考完大考了終於可以透下氣啦!整个小一佢好適應,係開始時要早起吾慣,畢竟以前4年pm kinder...
不過過二星期就完全ok了, 功課,默書,小測,考試基本上一浪接一浪,好在佢又冇樓計,肯配合,亦都享受學校生活,愛老師,同學。亦知道學生應有的態度和責任,希望她keep住啦。
亦希望你囡囡上小學事事順利,聰明乖巧,努力加油!

醒目開學勳章

danielkate 發表於 13-6-8 03:13
多謝你嘅意見、但我聽人講劍嗚派得好都只因為抽得好,因為大部都係津校小學喎… 而維記升學都有唔少去有名直 ...

個個都攞住私小offer抽獎,抽中大獎當然唔讀私小!我有個細跟尾,抽到都唔會讀私小啦!

如果你知SFA係間點嘅學校,咁~ KM考SFA嘅命中率頗高!咁你應該清楚KM係間點樣嘅學校啦~
我去留位同註冊,無約定下兩次都可以撞到同學仔,仲要係熟嗰d!

引用:+本帖最後由+kerkermui+於+13-6-12+21:30+

引用:Quote:原帖由+kerkermui+於+13-06-12+發表

原帖由 peko5 於 13-06-12 發表
可唔可以介紹下SFA呀?thx
好似SFA只考筆試,不in 小朋友同家長,純考學術。

醒目開學勳章

LL222 發表於 13-6-13 01:49
1st in做卷
2nd in 單對單,都係學術題,唔係點睇應對反應,唔見家長
反正我家書蟲考佢應對就輸哂!

回覆:kerkermui 的帖子

多謝意見、看來KM應該是最好的Kindergarten...

請問劍嗚多唔多收細 b? 因我囝 9月出世的..

引用:請問劍嗚多唔多收細+b?+因我囝+9月出世的..

原帖由 yiu_mimi 於 13-06-26 發表
請問劍嗚多唔多收細 b? 因我囝 9月出世的..
如果係讀 Prenusery 就要開學時足兩歲,例如今年九月二曰開學,你仔九月二日或之前出生就可以。

K1就冇呢個限制。

引用:Quote:LL222+發表於+13-4-18+18:35+n班的功

原帖由 小曳人 於 13-04-18 發表
親子功課,一星期4 pages,第一頁係填色
第二頁係中文題,圖/連線/填色 去相關字/圖,係嗰個星期教嘅字
P3  ...
請問英文程度如何?有phonics嗎?有否用Oxford reading tree?

醒目開學勳章 貢獻勳章

ozoz 發表於 13-7-16 12:36
請問英文程度如何?有phonics嗎?有否用Oxford reading tree?
有phonics
英文reader 用story tree

恐龍家

引用:Quote:原帖由+peko5+於+13-06-12+發表可唔

原帖由 LL222 於 13-06-13 發表
冒昧問句哪間是SFA?

回覆:beyondcontrol 的帖子

st. francis 聖方濟各

Thanks for sharing~