用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在校已完成所有功課的直資/私校
go

在校已完成所有功課的直資/私校

請問有冇直資或私校,小朋友係可以在學校完成所有功課?(projects不計)
我好怕小朋友放學返到屋企,仲要同佢喺功課上角力一返.....

醒目開學勳章 王國長老

如果你唸住有學校, 家長可以放手不管, 恐怕你要失望了, 敢講國際學校都無可能

引用:請問有冇直資或私校,小朋友係可以在學校完

原帖由 cherrybiz 於 13-04-17 發表
請問有冇直資或私校,小朋友係可以在學校完成所有功課?(projects不計)
我好怕小朋友放學返到屋企,仲要同 ...
聽啓基講座時,校長說他們的學生大多於校內完成功課(因有做功課時段). 請現任家長指正.

就算可以係校內做完功課, 不代表回家甚麼都不用做, 尤其現在差不多所有學校都開始增加了不少"親子家課"

咪話小學,而家連幼稚園都好難了。

我諗:依個妄想,不論直資、私校或津校
可能有好個別的小朋友,連小息及午飯都做埋功課
(見諒,純個人想法)

回覆:在校已完成所有功課的直資/私校

在香港。。。。。無可能!

APS的小一學生可以在校的功課堂完成功課。

聖士提反啲PROJECT係在學校做, 功課都係要回家做, 總知有PROJECT, 就唔會有功課, 我朋友兒子讀緊.救恩係會在校做功課的. 都係聽讀繄的小朋友媽媽講.

回復 Queenielam88 的帖子

但聽EK家長講,Aps升上去都吾係講笑

學校有功課堂都唔代表個小朋友可以做曬先返屋企既。做得快定慢,每個小朋友都唔同。

http://era-central.blogspot.com/

咁邊間有功課堂呀?

marcuscyrus  aps  發表於 13-4-18 13:50
Yanamami  KTS (daily)  發表於 13-4-18 08:11

TSL小一有2堂功課堂 PER WEEK

小一都仲有可能, 但孩子永遠讀小一嗎? 呢個係永遠無法避免的問題, 亦係身為家長的其中一個責任。

多謝大家既意見﹗我仔讀緊K2,由於要寫字既關係,佢唔多願做,又做得慢,下下要我坐响側邊篤促,大家都覺得辛苦。K2前,我晚晚都有起碼一個鐘同佢一起睇書或玩耍,但現在得15分鐘左右,好慘﹗所以先"幻想"緊會唔會有一啲做哂功課先返屋企既學校.....

回復 seamama 的帖子

請問KTS即係邊間?

就算讀唔多功課的學校,都唔=可以完全放手。適量功課我覺得可接受的,如果孩子本身就是對"做功課"一事感困難,不如諗下係咩原因?會唔會d野對佢黎講太難(例如小肌未ok但要寫好多好難的字),又例如屋企環境太多引誘(做功課的地方旁邊就放了玩具),我大仔讀的小學每天都有30分鐘的功課堂,但都是自己做功課,唔會有人跟/幫,如佢發足30分鐘夢,一樣都唔能夠在校完成功課的。

引用:多謝大家既意見﹗我仔讀緊K2,由於要寫字既

原帖由 cherrybiz 於 13-04-18 發表
多謝大家既意見﹗我仔讀緊K2,由於要寫字既關係,佢唔多願做,又做得慢,下下要我坐响側邊篤促,大家都覺得 ...
會不會不喜歡抄寫呢?我個仔(現k3) 初時寫字也慢,寫6組詞語都𠲖𠲖呀呀,但後來我發現他是不喜歡抄寫的功課,做補充練習或自己作故事,可以寫足大半頁細數學用格仔薄。試下留意下原因。

引用:請問有冇直資或私校,小朋友係可以在學校完

原帖由 cherrybiz 於 13-04-17 發表
我好怕小朋友放學返到屋企,仲要同 ...
大坑真光可能得。聽的家長講他地吾是大谷。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

醒目開學勳章 王國長老

Obiepapa 發表於 13-4-18 14:21
大坑真光可能得。聽的家長講他地吾是大谷。

大坑幼稚園都要返屋企做功課呀, 何況小學