用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 9月升小一,想請教過來人分享一下現在至暑假有咩要預備 ...
go

9月升小一,想請教過來人分享一下現在至暑假有咩要預備? [複製鏈接]

等6月大抽獎先知讀邊間小學

在此分享一下先,之前收藏的,很有用,開學清單:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2408500

有朋友話會勁玩,開學至算,亦有人話預習一下小一課程,做練習等等,因為升小是有好大轉變,小朋友很難短時間適應,想知有其他建議嗎?因為有些暑期班開始報名,要計劃一下暑期活動的安排及如何在暑假幫小朋友適應升小學。謝謝分享!

13    0    0    0

我開始會給囝囝做吓中英文閱讀理解的習練(同他一齊做,).數學加減習練他自己做.
而今個暑假只會參加游水,應該不會參加學術上課程

回復 ahnew 的帖子

Read lots of Chinese and English books, do Pre-P.1 exercise books.  

重點看中英文書,如小朋友不抗拒,可做些閲讀理解,因為通常這部份是佔分頗多,而小朋友又在此失分極多,閱讀而不理解⋯

練習十一速算,唸下乘數表,但不免強。

切勿備課,留番給老師引導孩子去探索

玩下輕鬆下啦!!

簽名被屏蔽

做香港嘅小孩子真係辛苦!  唉...

同意樓上講,抽多點時間陪小朋友玩,同埋同小朋友作下些心理準備,因為一下子由大哥哥大姐姐變返做小弟弟小妹妹,同埋上堂要求會有唔同!  WISH YOUR SON ENJOY HIS PRIMARY SCHOOL LIFE!

引用:等6月大抽獎先知讀邊間小學在此分享一下先

原帖由 ahnew 於 13-04-17 發表
等6月大抽獎先知讀邊間小學

在此分享一下先,之前收藏的,很有用,開學清單:
我當年有幫大女報升小一的暑假補習班。
補習班會教佢地寫手冊,執書包。
而我自己會教佢自己去廁所,以及同佢講將來返全日班,等佢有心理準備。

vicky_cheun 發表於 13-4-17 13:58
中文 - 上午會做下閱讀報告(依家學校有)、作句、看圖作文

英文 - 中午會請NET TEACHER加多幾堂,依家1星期 ...
請問方便講下入著邊間小學嗎?

簽名被屏蔽

vicky_cheun 發表於 13-4-17 20:30
回復 luluhaha 的帖子

講出黎都唔好意思,我囝囝INTERVIEW左20間,但係都只係得1間WAITING。自行派位都衰 ...

20間,辛苦哂,我畫著九龍城同深水涉、觀唐12間都認爲自己沒可能in哂。且我只對一間有DD信心。

我會盡情去玩, 再每日睇圖書, 每日催眠佢 "大個了, 升小一啦, 要聽老師話"...之類的說話

comemon999    發表於 13-4-18 08:27

醒目開學勳章 貢獻勳章

我就~ 買哂書喇 (見到有人今年讀咗一兩個月轉校,我接收咗d書)
本來放出嚟,阿仔就會睇,但又怕佢睇完會亂咁放,於是都係收埋哂!
e+ 問緊人,8吓學校暑期有無新生活動,準備KG一出暑期班安排時,就可以決定到報唔報 (返吓學,玩吓,好過响屋企啦!而且工人講咗暑期要放大假... )

仲有,度緊仲有邊間官津小值得我去叩門,又唔駛1-1-1

hyatt  我當年6月份買左書,都收埋哂冇俾仔睇,費事佢睇完冇心機上堂!  發表於 13-4-18 12:01
恐龍家

引用:中文+-+上午會做下閱讀報告(依家學校有)、

原帖由 vicky_cheun 於 13-04-17 發表
中文 - 上午會做下閱讀報告(依家學校有)、作句、看圖作文

英文 - 中午會請NET TEACHER加多幾堂,依家1星期 ...
加油!

vicky_cheun  Thanks!  發表於 13-4-18 07:55
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:回復+luluhaha+的帖子 講出黎都唔好意思,

原帖由 vicky_cheun 於 13-04-17 發表
回復 luluhaha 的帖子

講出黎都唔好意思,我囝囝INTERVIEW左20間,但係都只係得1間WAITING。自行派位都衰 ...
看得出你是位進取型媽媽,密集式的操練,你小朋友也應是學術型,很難相信竟沒有一間中簽!

簽名被屏蔽

自理,自己吃飯, 早睡早起。

簽名被屏蔽

回復 vicky_cheun 的帖子

小朋友要有空白時間比佢發白日夢,谷谷谷,好容易令小朋友缺乏原動力,最後贏前輸後。
上年我小朋友早上11點前不是打波就是游水,跟着回家看書1小時,食飯打機半小時再做功課看書。下午去社區中心畫下畫做下手功公園玩,4點睇電視1小時,跟住再玩。假日去行山,放風箏,沙灘玩。

雖然阿仔成績不是非常好,但有原動力(我答應他只要他在校內完成功課放學可去迪士尼玩),他會在小息午飯空檔時做好功課温好默書,就算第日默書考試我地都會照去。我唔排除温多一天成績可能因此高了一點,但當你看見小朋友在學習上的事情都是自動波,你就不會把那少少的分數看在眼內。

hyatt  同意! 小朋友俾d空餘時間玩下好重要,到番小學時真係小左好多時間玩和睇書!  發表於 13-4-18 12:03
四隻貓  同意  發表於 13-4-18 11:11

我記得小囡入讀小一前個暑假,我們一家人盡玩,比佢有一個快樂的暑假。因為我知道小一至小六係好多測驗和考試。
‹ 上一主題|下一主題