用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論學大提琴
樓主: bopoJune
go

[音樂] 論學大提琴   [複製鏈接]

回覆:論學大提琴

小女未學過樂器, 想試學鋼琴及大提琴, 請問應該同時一齊學? 還是前後學呢?幾歲開始學較適合呢?謝

wedding.2010 發表於 14-8-15 09:17
小女未學過樂器, 想試學鋼琴及大提琴, 請問應該同時一齊學? 還是前後學呢?幾歲開始學較適合呢?謝

...
若為培養興趣而學、先學鋼琴吧! 大提琴大一點兒才學更合適。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 bebebe12345 的帖子

想請教大家, 如要考7級, 應用什麼大提琴較適合?

因朋友兒子考8級小提琴, 他老師叫他買了一個3萬多元的小提琴去考試.  現在準備考演奏級, 他老師又叫他買個>10萬的琴去應考.

考大提琴情況是否都是大同小異? 考官是否會根據琴的質素來評分?

Cartier 發表於 14-9-12 16:42
回覆 bebebe12345 的帖子

想請教大家, 如要考7級, 應用什麼大提琴較適合?
甚麼琴都可以、拉見得人就得!個老師賣琴的???
叫他借個琴給他就可以了!
中了金多寶就買個勁D添!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:Quote:Cartier+發表於+14-9-12+16:42+回覆+

原帖由 bebebe12345 於 14-09-12 發表
甚麼琴都可以、拉見得人就得!個老師賣琴的???
叫他借個琴給他就可以了!
中了金多寶就買個勁D添!
對,我也覺得那小提琴老師很誇張

我兒子將要考7級大提琴,只用緊隻6-7000的國產手工琴,老師一直沒說要換琴(可能不好意思說出口). 但經常聽人說,學到差不多程度便要換靚琴,但我本身不懂琴,不知什麼程度需要怎樣的琴?

Cartier 發表於 14-9-12 17:09
對,我也覺得那小提琴老師很誇張

我兒子將要考7級大提琴,只用緊隻6-7000的國產手工琴,老師一 ...
你唔知唔緊要, 你仔對個琴有要求時, 就會叫你換琴架喇, 佢都覺得無問題, 就無問題啦

回覆:Sindy 的帖子

Noted with thanks.

你指海綿硬盒,小朋友用那種好似800-900,

Full size 的大陸硬盒,会好重,

輕的外国品牌,分分鐘貴過個琴,

你小朋友學了幾耐,幾年級?
我見需要用盒的都是入了樂團的居多……

妹妹豬 齊來做個好朋友)

兒子剛入了中學的弦樂團,不想他把家中的大提琴搬去學校用,正考慮買個平平地而質素可接受的讓他在校練習用,請問有沒有好介紹?

Cartier 發表於 14-9-27 09:17
兒子剛入了中學的弦樂團,不想他把家中的大提琴搬去學校用,正考慮買個平平地而質素可接受的讓他在校練習用 ...

學大提, 就預左要拿住舊大木碩走來走去, 還要好好保護 (除非你的琴過百萬, 真的不想搬來搬去)
每部大提琴的SET-UP, 手工都少許不一樣, 把拉音準亦同樣會有少少不同, 固定用一部琴在學習上比較好

你所指的平平地大約是多少? 質素可接受是指怎麼樣的質素?

小囡準備明年4月考5級, 個琴只是2千多元, 已買了2年。請問是否有須要換弦? 如要的話,是否應換幾百蚊個D?

回覆 Sindy 的帖子

請問佢每種樂器學咗幾耐??

回覆 lylymama 的帖子

如果你部琴係二千左右, 我可以想像到是那一個級別的琴
1. 國產
2. 非常一般的木料
3. 非常一般的弦線

換線可以令聲音有所改變, 但如果木料太差, 好大機會托唔起D 靚聲, 就會有「炸聲」的RISK, 部琴會好嘈, 高音會好扁, 你個女考五級, A, B, C 三組歌都要用到五把位, 聲效情況就可能不太好, 如果你手上有一支靚弓, 情況就只會更差,而不是更好。
建議你問人借琴考試, 或者自己換一部琴

引用:我小朋友下星開始學,我有少少緊張 +

原帖由 寶貝Da 於 14-03-10 發表
我小朋友下星開始學,我有少少緊張
我有一個1/16 。有人有興趣嗎?始終大提琴對小朋友來說不易上手,細琴易上手,之後再換。我仔4歳用咗半年換1/8

引用:小囡準備明年4月考5級,+個琴只是2千多元,+

簽名被屏蔽

Thanks bopoJune and Oboe FRSM!

引用:回覆+lylymama+的帖子 如果你部琴係二千左

原帖由 bopoJune 於 14-11-27 發表
回覆 lylymama 的帖子

如果你部琴係二千左右, 我可以想像到是那一個級別的琴
女兒現在用二千多元的大陸琴,準備換1/2size大提琴,想換一個可考五級至八級的琴,可否給予建議?謝謝

我手指甲長過肉而且不夠厚, 所以以前學的時侯經常爆甲同埋我覺得起tzum隻手指好似歪左gum
‹ 上一主題|下一主題