用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區  

報到!我大仔舊年己經去了英國,現就讀Year 10,細仔今年九月會過去讀Year 9.

回復 Tommy 的帖子

歡迎您!您是很有經驗的家長,可以有好多寶貴意見比我們新手家長!

孩子即將出門, 我都有好多問題, 希望大家比下意見。

孩子用甚麼行李o急?  
首先係, 大約幾多吋o急先夠用, 跟住再黎就係:
1) 買個新的; 貴貴地的 (約 2-3,000), 如: Samsonite, american tourister... 貪佢輕身, 有信心。
2) 買個便宜的 (幾舊水個d) , 即係冇牌子既, 貪佢整爛都唔肉赤?

梁媽媽

冬天雪地著乜鞋?

因為去到已是9月, 好快就進入冬天 (又或是已經冬天?) , 只係著波鞋的話,

會唔會好易滑倒? 唔方便?

如想買 Dr. Matrin 鞋 (boot) , 知否在香港 / 英國 買會便宜一些?
又想上網買左送去學校比佢 (可省下行李重量。)
請問有冇購物網站介紹?

梁媽媽

回覆:梁媽媽 的帖子

梁媽媽,我打算用一大一細夾俾佢過去,如果放唔晒,就將太厚又未著得嘅衫寄過去,預一D紅白藍袋,因搬宿舍會用得著,細夾係俾佢 term break 返香港用,我唔會買貴,因為過到去好彩的話一讀就起碼5年,個夾只係當夾萬用 (放一D貴重野) ,又或用黎當衣櫃,所以我會用一D舊夾或中價夾俾佢,學成就在UK掉左佢!

鞋方面,最好買對 rain boots ,因為成日落雨,而且落雪都啱用,仲要預備文具,太多嘢啦

Ding

回復 梁媽媽 的帖子

我會比佢我地平常去旅行用開嘅!一大一細啦!唔會再買,太貴啦!我地用開嘅都○K,佢應該handel到!

Ding 發表於 13-4-26 11:16
梁媽媽,我打算用一大一細夾俾佢過去,如果放唔晒,就將太厚又未著得嘅衫寄過去,預一D紅白藍袋,因搬宿舍 ...

Cotex嘅鞋應該OK!

回復 梁媽媽 的帖子

1)同2)都買過,一樣有機會爛

回覆:Ding 的帖子

剛收到學校 CAS 信!時間真係好快!

Ding

大家好, 我個女今年到BATH讀書,徐了机票訂好外,甚麼都末預備好,真是頭痛,請問有冇Guardian介紹。

回復 nakai_miu 的帖子

我也正煩惱緊guardian 問題。因朋友建議揀英國人但也有朋友認為中國guardian 管得厳些和比較明白我們中國父母對子女行為的標準,有乜問題比較容易睇到。各位家長有沒有經驗可以share 下?

回覆:nakai_miu 的帖子

Quest guardians 在bath 那區。

引用:回復+nakai_miu+的帖子 我也正煩惱緊guard

原帖由 Tiger媽 於 13-04-26 發表
回復 nakai_miu 的帖子

我也正煩惱緊guardian 問題。因朋友建議揀英國人但也有朋友認為中國guardian 管得 ...
我都係為此煩惱,有好嘅host family分享下,小𠒇學校係Dorset 區。

回復 Tiger媽 的帖子

我覺得英國家庭都可以,最緊要有責任感,不會以金錢第一,等阿仔認識多些外地的文化,若是中國家庭,就跟在香港沒有分別!

引用:Quote:原帖由+Tiger媽+於+13-04-26+發表回

原帖由 dizidizi 於 13-04-26 發表
我都係為此煩惱,有好嘅host family分享下,小𠒇學校係Dorset 區。
阿女的學校也在Dorset。

引用:Quote:原帖由+dizidizi+於+13-04-26+發表我

原帖由 miffy3005 於 13-04-26 發表
阿女的學校也在Dorset。
交流下意見得嗎?小兒今9月YR10,我會跟他玩完London 才送他回校,當晩夜回港啦,你呢?

引用:梁媽媽,我打算用一大一細夾俾佢過去,如果

原帖由 Ding 於 13-04-26 發表
梁媽媽,我打算用一大一細夾俾佢過去,如果放唔晒,就將太厚又未著得嘅衫寄過去,預一D紅白藍袋,因搬宿舍 ...
紅白藍真是唔小得,
Rain boot 唔敢在香港買,太重了。
到時太多野帶。

梁媽媽

我今早見到老公逢落雨都好喜歡著,係Cotex佢話落雪都得,會比阿仔試下!

回覆:梁媽媽 的帖子

agent 都係叫我去到先買,因為款式多。

Ding

醫療保險又要如何安排?
係咪睇學校內的醫生係免費? 
咁如果有事要睇醫院?入院?
應該點?
梁媽媽