用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

回覆:Taimum 的帖子

在女人街見過有得買

Ding

回復 Taimum 的帖子

是否crown guardians?

3年前JOIN用左一年, 我覺得佢地係家庭式經營, 效率略遜, 不過一般要求都辨到.

佢介紹左印度家庭比我個月女, 個FAMILY有2個分別幾歲既女, 對我個女都幾好.

假期有時個FAMILY 會接送囡囡, 如沒時間CROWN就安排的士接送.

我用左一年係因為第二年我個女搵個LOCAL 同學既FAMILY 做佢GUARDIAN, 唔係CROWN有問題.

回復 bp123 的帖子

係呀!多謝您的資料!

剛收到學校通知要選定GCSE科目共6科。要注意什麼呢

BrandonVictoria 發表於 13-4-18 13:45
會擔心仔仔在英國這全新的英語學習璟境跟不上進度嗎?我小朋友會9月去讀Year 9,
很擔心.....
...

呢樣我又唔擔心, 係擔心佢...."無論心靈和肉體都....愈來愈遠離我...!"
唉!
梁媽媽

回復 小比一隻大 的帖子

我剛send 咗selection form 比學校。除了core subjects, 呀仔揀了separated science (phy,chem,bio) . 另外要take 4 科。我叫他自己上校網check 下每科嘅content, 然後從興趣出發。因提早去英國讀yr 10 都係希望佢用這兩年explore 下自己嘅興趣同方向。所以比佢自己揀。佢最後揀咗 German, drama, DT 和history。 值得同大家分享的是呀仔現在喜歡了解history 但唔喜歡記大量資料。佢上網睇完UK 嘅history syllabus 後話UK 課程多些分析和自己意見。佢好想試下。無論點,勇於嘗試係年青人應有的mindset 。 可惜香港教育制度只會磨滅大部份學生的courage。

其實選科都係我同阿仔成日講嘅問題!佢學校未有通知選科,反而香港嘅學校已發問卷比F3學生關於選科資料和找出自己興趣!

我 consult 過好些外國升讀的學生,他們都recommend 唔好錯過學drama 嘅機會。因有performance 同writing ,可以提升writing skill 同confidence。 係終身受用嘅東西。另外他們建議一定唔好錯過課外活動CCF。 在活動中有很多機會學習decision making, team spirit, risk evaluation etc。 最重要是學會克服困難。大家不妨參考下這些建議。

梁媽媽  Thank you for sharing .   發表於 13-4-19 17:01

回復 Tiger媽 的帖子

Year 9 History 是讀英國歷史,我仔在香港及英國history 都高分及有興趣,但他反而睇了year 10 & 11課程,他擔心太悶,唔選它。Drama, Year 9 讀的他話幾難,同香港演藝導師所教有很大分別。不過對他來說會有用,亦選了。Year 9 每科老師會分析給他知,所以比今年才選科較好了。

回復 Tiger媽 的帖子

CCF即是?阿仔鍾意音樂,從K3已参加香兒合唱團,極喜歡打鼓和結他,希望他除了學科外,喺英國再有多些機會在音樂方面有所發展!佢應該都喜歡Drama,佢喺香兒都有演出過音樂劇,怕佢英文未適應,不過會鼓勵他的!

如果喜歡音樂,不要錯過学唱歌及參加学校合唱团,

teresat 發表於 13-4-19 16:10

如果喜歡音樂,不要錯過学唱歌及參加学校合唱团,

一定呀!

我大女5年前就去左英國,細女上年都跟家姐一齊去左英國,今年九月仲會送埋個細仔去英國 我呢個暑假會帶細仔買校服先,我個仔無d女咁獨立,真係好唔捨得,所以呢排成日訓唔著雖然佢地三個去唔同學校,但係三個都係用同一間Guardian公司。呢間Guardian公司係一個香港人同一個外國人既夫婦經營,佢地好有經驗同好細心, 佢地揀既Homestay都好好,加上你唔啱住既話可以換。我d女需要補習既時候,都搵到好好既補習老師, 個老師仲要牛津大學畢業既。Guardian公司要睇下你揀邊間,如果你真係想換既話, 有d公司會要求你一個學期之前通知一聲。我d朋友今年先換左,係因為要一個學期前通知。

CCF = Combined Cadet Force
It is military training. Kids get to dress up in military uniforms, march in formations, fire weapons...etc.

Do be careful when choosing subjects such as Drama, History, or Religious Studies, as they involve a lot of essay writing. If your children's English is not very good, it may put them at a disadvantage.

回復 peter_pan 的帖子

Agreed.
Drama , 以前呀仔在香港有做過幕前幕後公開演出,寫英文劇本。點知Year 9 UK drama 完全不同,讀及寫。好難取到好高分數。同PE一樣,他由細到大是運動員,但GCSE 的PE是讀及寫。

回復 panda-jojo 的帖子

边間Guardian 公司呀!可以告之作參考?三個仔女都出國讀書,真有不捨感覺!

回復 bp123 的帖子

個人體驗, 若果選擇crown guardians真係要諗清楚, 我覺得佢哋好不負責任. 出了問題又不通

知你. 到隱瞞唔到先死死氣話你知. 詳情不便在這裡講. 我用咗一年走都走唔切.

有好或有唔好,可先試試一年,唔好再轉吧!

我PM d資料比你呀
‹ 上一主題|下一主題