用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區  

回復 elainebell 的帖子

Depends.  some schools request flat sheets and  blankets as well.

回復 noel2010 的帖子

I applied in UK.  No charges at all.

回復 CarrieTse 的帖子

係呀,在英國開debit card & savings account 不收費。而且不用家長,只出示學校信,即時已比account 你。香港開debit card才要收費。

elainebell 發表於 13-5-27 04:25
我想問下boarding係唔係要自己帶被舖?
被可以到英國後先買, 較大的超市幾乎一定有, 買13.5-15tog的較適合冬天用, 都係10零鎊左右.
較大的超市指asda, tesco, morrisons及sainsburys. 在每間的網頁都有store locator, 打入學校的postal code就可以找到附近有冇, 另外argos都有被賣, 其實如果附近有這些商店, 好多日用品可以唔帶.

引用:Quote:elainebell+發表於+13-5-27+04:25+我

原帖由 skIII 於 13-06-01 發表
被可以到英國後先買, 較大的超市幾乎一定有, 買13.5-15tog的較適合冬天用, 都係10零鎊左右.
較大的超市指as ...
所以D洗頭水之類個人用品都係去到先買

Ding

引用:請教大家,+我朋友1月幫仔仔係CX買左一年3套

原帖由 sancheng138 於 13-06-01 發表
請教大家, 我朋友1月幫仔仔係CX買左一年3套的學生機票, 今日收到AGENT電話話學生機票由買當天開始計一年期, ...
請問如何買CX學生機票?一年3套幾多錢?

今日做左簽證,都好快,30分鐘走得,15日後有證!又完成一件事啦!

Taimum 發表於 13-6-3 22:05
今日做左簽證,都好快,30分鐘走得,15日後有證!又完成一件事啦!
hi..
我 18號做, 仲擔心要等好耐, 上星期攪美國 VISA, 要 2 HRS 好煩又熱要係門外等 1 小時.

你約左時間可有準時呀?? 好似話冇什麼文件要交喎!!

你仲有什麼要準備, share 呀下 @@

Thx

sancheng138 發表於 13-6-1 01:24
請教大家, 我朋友1月幫仔仔係CX買左一年3套的學生機票, 今日收到AGENT電話話學生機票由買當天開始計一年期, ...
其實學生機票同大人好似冇分別, 價錢只差可否改機票時間!! 套票吾清楚計出票日式買票日?? 但我買左第二個 term機票, 都係計出票日喎!!

引用:Quote:sancheng138+發表於+13-6-1+01:24+請

原帖由 RDC 於 13-06-03 發表
其實學生機票同大人好似冇分別, 價錢只差可否改機票時間!! 套票吾清楚計出票日式買票日?? 但我買左第二個 t ...
2nd term : 你边個機場飛?
边間航空公司 / 可否知價錢?

梁媽媽

我還未收到學校的CAS信,什麼也不能開始做,心急死我!

我買了阿聯酋機票,有無人都是要轉機的?

我仔的選科:
必修:
english language only (no literature)
english as an additional language
mathematics
religious studies
triple science
自選:
design & technology
food technology

冇選 LITERATURE, GEOG, HIST 等因AGENT說較難讀, ( 我仔英文較差),
唔知有冇選錯, 但其實好似到時學校會幫佢再汁的

引用:今日做左簽證,都好快,30分鐘走得,15日後

原帖由 Taimum 於 13-06-03 發表
又少樣煩,有無叫你交財務證明?

Ding

cani09 發表於 13-6-4 01:17
我都係亞聯酋要轉機!!

梁媽媽 發表於 13-6-3 23:05
2nd term : 你边個機場飛?
边間航空公司 / 可否知價錢?
亞聯酋, 約9要仟...

Ding 發表於 13-6-4 06:24
又少樣煩,有無叫你交財務證明?

無叫呀!

cani09 發表於 13-6-4 01:17

我都係阿聯酋呀!

RDC 發表於 13-6-3 22:18
hi..
我 18號做, 仲擔心要等好耐, 上星期攪美國 VISA, 要 2 HRS 好煩又熱要係門外等 1 小時.

Agent幫我準備一些學校文件和已預約伸請visa的文件,我自己要準備有阿仔相片2張(白底35mmx45mm),仔出世紙正副本,仔visa正副本,父母ID copy,近3年成績表正副本,bank statement正本(要求先比),我無比因佢無要求,比預約時間早15分鐘到,入門口要檢查袋和交手機,上到上面先有個保安解釋和填一張表,表示您帶左乜文件,記得問個保安边條龍排隊,因完全靠兩保安才知個隊,唔好求其坐以為叫名做!