用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我似跌進黑洞, 找不到路行
go

我似跌進黑洞, 找不到路行

小朋友一至四年班成績都keep到有番咁上下, 四年班時英文開始差咗, 已於暑假搵老師上門補課, 然後一直補到現在, 補課時他表現較好, 老師都說有進步,可惜小五上學期英文現六字, 下學期測驗仍然六字, 而且整體成績都出現下滑

我同英文老師傾過, 佢話小朋友似是好易放棄, 比如一份卷英文閱讀理解咁係有一啲唔識的字, 佢會在搵到一個類似的答案後不再去仔細睇番, 原來自己搵到過錯的答案填上去, 同樣的grammar也是如此, 沒有仔細看上文下理就沖動填寫答案, 以致出現每種類型題都有錯, 錯1/4或1/3, 最後失分。

此種性格, 老師說一定要讓小朋友自己明白自己去解決, 佢由小至大, 都係我在安排時間表, 安排他溫習什麼, 老師說唔應該再係咁, 而應該放手讓小朋友自己去做去安排, 昨天我試過了, 因不可能一下子放手, 所以列明了週六週日二天要做的事情, 讓他自己安排時間做, 似是不見效, 佢仲話媽咪我唔中意你話自己決定這四個字。

我曾觀察過佢, 如果讓他做一篇英文閱讀理解, 他會較快做完, 但是答案有錯, 當我同他說有錯時, 他會睇一睇, 又即刻改啱, 我也有在旁鼓勵他, 你看就差這一點, 你明明係識架, 點解唔把你的能力show出來, 而一定要做錯之後才改呢?
反反覆覆出現過多次咁的情況。針對這一點有無家長可以俾啲意見我點樣去幫助他改掉呢個壞毛病呢?

formula0106 發表於 13-4-15 15:21
同樣問題. 錯大意多. 我自己個仔都係咁. 題目唔睇清就作答. 我同其他家長傾開. 大多數男仔都係咁喎! ...

以前他不大意, 由五年級開始某些小測唔足夠時間做開始, 他就只顧做完了, 生怕做唔晒

好難過....我情願佢做對, 估唔晒亦都算

木子 發表於 13-4-15 13:41
小朋友一至四年班成績都keep到有番咁上下, 四年班時英文開始差咗, 已於暑假搵老師上門補課, 然後一直補到現 ...

我個仔都係咁..少少野佢就唔會思考下求求祈祈..

我覺得很多男孩都有這種(特質)
試想小朋友是不是開始進入青少年期,要跟他改變溝通方法和學習要求.

木子 發表於 13-4-15 15:38

[size=15.199999809265137px]我同英文老師傾過, 佢話小朋友似是好易放棄, 比如一份卷英文閱讀理解咁係有一啲唔識的字, 佢會在搵到一個類似的答案後不再去仔細睇番, 原來自己搵到過錯的答案填上去, 同樣的grammar也是如此, 沒有仔細看上文下理就沖動填寫答案, 以致出現每種類型題都有錯, 錯1/4或1/3, 最後失分。

會唔會他真係覺得已經找左個答案,所以無再去睇?其實小五下學期,英文科應該真係深左,因為我見阿仔果班,好多同學今次英文測驗都差左好多。而grammar, 我好努力訓練了阿仔,每句/每段盡量要圈出個重點字。
其實除左補習外, 我始終覺得閱讀係好緊要, 可以的話, 每日睇下課外書, 真係有幫助。

看開一點,一定有路行!

囝囝mama  小五下學期真係深左好多。  發表於 13-4-16 01:05

mamee 發表於 13-4-15 21:35
會唔會他真係覺得已經找左個答案,所以無再去睇?其實小五下學期,英文科應該真係深左,因為我見阿仔果班 ...

多謝你的鼓勵, 他就是唔中意睇英文書,

唯有做多小小閱讀理解的工作紙了

回覆:木子 的帖子

同佢一齊揀啲佢有興趣嘅內容,但係英文書,投其所好,會唔會好啲?

唉!我想我明白妳的感受。我個女成績都係好好,但係好其實好大壓力,一直唔想失去,成日會追住一d失分問點解,但通常佢地係全部都識,係衰唔小心!

shevachevy 發表於 13-4-16 15:45
同佢一齊揀啲佢有興趣嘅內容,但係英文書,投其所好,會唔會好啲?

del....問錯人...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

mamee 發表於 13-4-15 21:35
會唔會他真係覺得已經找左個答案,所以無再去睇?其實小五下學期,英文科應該真係深左,因為我見阿仔果班 ...

搭車問下你, 點訓練小朋友的grammar, 我也有圈住重點, 但一直做一直錯,

教時好一些, 之後又錯, 好似錯開有條路咁...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我個仔都係不停重複犯同樣既錯,我都冇佢符

引用:Quote:mamee+發表於+13-4-15+21:35+會唔會

原帖由 grace_xian 於 13-04-16 發表
搭車問下你, 點訓練小朋友的grammar, 我也有圈住重點, 但一直做一直錯,

教時好一些, 之後又錯, 好似錯開 ...
如果小朋友圈到重點字出來,例如this morning, last night, to, when, next week 等,但會錯的話,應該就係佢晤熟某個tenses,所以圈到出來都晤識改。我覺得可以分番開某個tenses出來教同做,教好先做番炒雜錦(tenses)那種。

我覺得最難係conversation那種,一講野就好難預佢會點變。proposition又係,要靠記,或靠平時睇得多書,因為睇得多書真係自然會揀到岩果個!

mamee 發表於 13-4-17 09:39
如果小朋友圈到重點字出來,例如this morning, last night, to, when, next week 等,但會錯的話,應該就係 ...

係呀, 我e+就係覺得連單一的tense都唔熟, 一變什錦菜仲加搵唔到嗰正確答案,
一做錯, 佢自己就失信心