用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有冇小朋友上過/上緊ekimae 驛前o既通識日語班 ? ...
go

有冇小朋友上過/上緊ekimae 驛前o既通識日語班 ?

小女而家o係ekimae上緊pg遊藝坊, 今年九月考慮轉通識日語班, 但考慮到時間會長左, 同埋返k1之後唔知佢仲有冇咁多精神再上一星期兩日o既日文, 請問有冇家長有經驗分享:
1. 通識班有冇功課?
2. 上堂形式同pg有冇唔同?
3. 返幼稚園又返通識班小朋友ok嘛? 會唔會太攰?
4. 返左通識班之後日文方面有幾大進步呢 ?

其實我一直覺得細個俾佢學歐洲的語言係最好....

睇你"最好"係咩意思啦, 語言係用o黎溝通啫, 點解學英文啫, 因為國際語言, 比較多人用, 學龍應台話齋, 英文係一個"萬能插蘇" 啫, 方便去世界各地比較易同人溝通, 但個插蘇本身唔供電咖~
學國語英文日文都係一樣, 比佢學日文只係覺得日本人有禮貌, 而我自己都識日文可以教到佢, 其他外文我指導唔到佢啫~ 佢第時大個如果仲有興趣學其他語言我舉腳贊成

其實我意思只係, 歐洲語言如似德文法文的發音系統, 到左大個先黎學其實好多音都未必發得到咁啫, 所以趁細個學係最好咁啫

都係o既, 所以我都有比小女上過幾堂法文同埋西班牙文o既pg, 但見佢反應冇日文咁好, 可能係教材冇咁得意, 而且我自己幫唔到佢溫習, 所以而家只keep 英文日文同普通話先, 再有fourth language 的話等佢大o的自行決定