用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 醫生話囡囡似過度活躍, 唔知點算?
go

醫生話囡囡似過度活躍, 唔知點算? [複製鏈接]

早前去CAC個醫生問我有無擔心個女係過度活躍, 我話未知個女係自閉時, 覺得佢似過度活躍多D, 因為成日都覺得佢好忙, 但又唔知佢忙乜﹗前兩日去兒科覆診個醫生話亞女真係似過度活躍, 但咁細個唔會比藥佢食, 睇多兩年先.......果一刻先知問題大﹗我問醫生乜唔係佢有興趣D嘢都坐唔定先係過度活躍, 佢話如果係咁就好嚴重。我上網睇過好多小朋友都要食藥, 想知除咗食藥有無其他方法改善?
   0    0    0    0

回復 idak 的帖子

感統好似有幫助,可找職業治療師,我都找緊資料,所以對感統無咩認識,所以你最好問下其他家長。

回覆:idak 的帖子

可否形容一下小朋友情況。上次我去cac醫生也曾有講過你呢番話。可能同學個醫生。

回覆:華太太 的帖子

囡囡上咗幾堂感統,另協康密集式訓練都有感統,佢地都話應該係前庭同觸感問題。係屋企都有同佢做感統。

回覆:llam1210 的帖子

囡囡係有自閉特徵二歲半去cac評估個醫生無寫自閉傾向,但囡囡特徵的言語遲緩,無眼神接觸,對任何聲音都有反應,除咗人聲!重有其他怪行為。可能做咗訓練,到三歲半見cac醫生,有答醫生圖咭係乜,多咗望人,但係就坐唔定四圍走,d動作真係好快!專注力又好似唔夠,但醫生就話似係,最多只可以觀察,要大d先可以評估。

可以先多了解何謂AD/HD ,以下兩本書我覺得唔錯
1 四點鐘的恐懼
2 注意!你可能患上專注力缺失症

Idak,呢一年你同仔仔做咗乜野訓練?s位?我女也眼神不多,叫佢名唔太應。

回覆:Olympian 的帖子

Thx!係咪三聯有得買?

回復 llam1210 的帖子

今年同佢報幼兒導師一對一訓練, 協康密集式訓練, 社交小組, 感統訓練, 但係最有效都係自己同佢玩多d, 初初買部玩具相機同佢玩, 後期比部數碼相機比佢影, 再不停同佢講野, 叫佢個名時拍一拍佢, 再捉住佢叫佢個名, 每次比野佢都講佢個名, 如"媽咪比麵包小明",重要視線同佢接近。 密集式訓練個姑娘都好好, 返左之後進步好明顯, 同每個長假自己湊成個星期, 真係好好多﹗不過真係好辛苦﹗

之前有個好朋友同我講, 可能我未生佢時太懶了, 佢係令我人生有意義及進步才出世, 囡囡真係令我睇多好多書同做多好多運動﹗
‹ 上一主題|下一主題