用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 太子協和扣門
go

太子協和扣門 [複製鏈接]

雖然六月先有派位结果,但仍想了解多些,請問有沒有扣門入太子協和的經驗?校方會要求交些甚麼文件?扣門的機會大嗎?唉!日思夜想,都仲有個多月呢!

6    0    0    1

交甚麼文件可從學校網頁看到. 可早點做好準備.
協和算是熱門學校亦多人扣門.

老實的說我勸你還是選擇其他學校 作為一個補習老師 補過不同學生 先不說學生水平 :crying 師資都好唔掂 2個新來補習的學生 俾我發現佢D功課係成年都未做過改正 但佢D老師係冇追過..

dudu19812002  呢個情況去到高年級開始就有~~通常到考試前先一次過叫學生改,但我會一早叫小朋友改定~  發表於 13-6-4 22:24

引用:老實的說我勸你還是選擇其他學校+作為一個

原帖由 macracso 於 13-05-03 發表
老實的說我勸你還是選擇其他學校 作為一個補習老師 補過不同學生 先不說學生水平 :crying 師資都好唔掂 2個 ...

回覆:太子協和扣門

我也問過不少協和學生家生,但和樓上人兄回覆有很大差距,他們說老師幾嚴格,校風不錯。

每間學校都有好有不好,並不必要一面倒。請留意言論要中肯一點。

回復 cowboy2007 的帖子

那我祝你好運 如果有人覺得只聽原校生或家長的意見是叫中肯而客觀, 但佢地點比較?? 當然學校當然有好有不好, 但或者我分享一D經驗, 有2個小朋友(協和下午校) 上年剛補習時,一星期欠幾次功課,我心諗明明手冊對過幾次,但點解仲欠? !  我決定一頁一頁睇手冊, 發現原來佢兩個用塗改帶塗手冊, (當然呢D係小朋友的不誠實問題) 於是我要求佢地家長反映比佢地班主任知, 頭2 星期情況有明顯改善, 佢地老師日日幫佢地檢查手冊, 但第3個星期, 佢地又回復原狀, 我又要同佢地家長講, 事件之後不停循環發生, 最後解決方法就係我日日要佢地打俾佢地D同學, 我幫佢地睇有冇寫齊. 成件事我知道錯D是小朋友. 但我細心問之下佢地點解唔做, 佢地話有時都未教就要做, 唔知點做. (成件事令我好覺得D老師係接order 做野, 有投訴就做野, 冇錯老師係忙, 但唔應該咁law, 只係識話佢地欠, 但又不找原因) 其他學校好少係咁, 好似保良局錦泰, 佢地做野主動好多, 老師發現有問題會主動聯絡家長同補習社, 放學後會個別跟進.而協和的欠改正事件更令我印象深刻, 小朋友的數學是很差, 但不應該放棄佢law. 要一個補習導師直接打比辛校長先發現同跟進???!! 正常學校每3 至6 個月, 校方會檢查所有功課同改正.
佢地的確可以俾到一個較輕鬆的學習環境小朋友, 如果個小朋友本身好自律的話
忠言逆耳,如果覺得只聽原校生或家長的意見是更中肯, 就悉憜尊便

回覆:macracso 的帖子

謝謝大家的意見,大家的資訊我也會參考的。該兩位小朋友也慶幸遇上一位盡責的補習老師!我相信也要家長和老師互相配合才能成就一個小孩子的成長!

我想請問這兩位小朋友讀幾多年班?

一個上年係四年級,一個五年級

回復 macracso 的帖子

系有咁的情況,臨考試先改回來,前個星期默書而家仲未派,但這情況私校也有呢,每間學校也有好或做事慢的老師,除非校長訂了一定要老師改功課二日派回,如果吾系相信十個老師更有一個半個系咁.
另外,改考試卷老師就真系快手,二日就知結果,相信校長訂立.

dudu19812002  同意~  發表於 13-6-4 22:25

回復 macracso 的帖子

四年級,好多時冇寫手冊,要個小朋友記得几時考試,功課等,相信你的學生本身也不是太好學,
我認同你講,老師不應放棄學生,呢度系欠heart,要改善.但我見好多同學仔,冇補習數學也有九字,相信老師都系有跟足課程教的.

dudu19812002  我都覺得學生既學習態度先係最重要  發表於 13-6-4 22:27

我都補過5-6個協和學生,除非小朋友本身聰明啦又或者上到精英班,就會讀得好好。間學校啲老師的確好鬆,高年級啲功課好多時上課自己對,錯左又唔洗改正,特別補充練習買成五六本,又唔收答案,根本啲學生抄多過做,仲有,考試果份英文卷,佔70%都係MC選擇題,完全唔考tense preposition 讀到五六年級,啲點樣complete sentence 答問題都唔識!我真係唔覺得呢間學校有乜好,唔明點解叫做傳統名校

http://www.metrohk.com.hk/index.php?cmd=detail&id=145308

純樸、好學、聽教,多年來還是協和學生的特色 <-- that's why i like the school.  

傳統名校 in Hong Kong are usually very pushy and focus on academic achievement while the materials are usually one or two years ahead of the actual grades.   協和 is 傳統, but not famous in academic achievement; rather, it is famous in  the quality of the students (純樸、好學、聽教)

協和 does provide a very good environment for its Primary grade one student with guidelines for them to be discipline and self-motivated.   By the time the students are in Primary grade 4 and grade 5.. he/she should be able to follow up with his / her own homework and studying materials.  This is call "self-Responsibilities "

if a student can be so dishonest to alter the homework handbook, I will have doubt on his/her response regarding the missing homework as "未教就要做"!

Honestly, all schools have good and bad teachers, at the same time, also have good and bad students.   If parents think they need to spend extra money to send the child to 補習, you can imagine the academic result of the students must not be too good as well as not meeting the school's requirement and standard.   If one can blame the school and the teacher, later... he/she blames the society not providing this and that..............

natalielee  十分認同你的意見! 我會寧願d學生有著純僕、好學和聽教的特質多過著重追求學術上的深度,這便是每間學校有她自己的特色和理念~  發表於 13-6-4 20:11

如果家長覺得買成五六本補充,齋做老師又唔會對,咁樣係叫建立"self-Responsibilities"都係果句啦!四五六年級上到L同W呢兩班精英班咪可以囉,佢地的確唔會抄自己做,又或者小朋友既家長or補習社幫佢keep起答案等佢地做完再改正既,咁咪有用,小朋友先會知道錯喺邊。但係你話要啲一至三年級同埋普通班or 輔導班既小朋友根本唔會明白學校唔收答案既意義。

dudu19812002  其實精英班除左學術上係好之外,大部份學生都比較唔聽話,而且入精英班並唔係以全部科目既成績去入,好似係只以中文及普通話成績而定頭50名先有得入  發表於 13-6-4 22:30

想請問五六本補充是學校指定要買 或只是建議買?     我不明白家長幫佢keep起答案 有任何問題~  基本上, 五六年級應該已經知道"抄"是不能接受的 (說實話,連一年級知).    如果五六年級補充溫習還需要老師踢1踢, 先  ... 上中學點?   答案學生基本態度問題. 學生需要明白學習不是這樣依賴別人的 ....  我相信,即使沒有答案, 這種類型的學生也會 抄其他同學功課.

協和不是一條龍學校, 學生上不同中學... 也將有不同要求, 學生過於依賴老師和學校但 本身沒有自發性學習動機,
中學有問題~

啲補充係學校要求買咁多,當功課做,做家長梗係明白老師既用意係要同學自發自我管束,你信得過仔女既話直頭答案都由佢自己keep啦!唔係個個小朋友既家長幫自己仔女檢查,大把家長連有答案都唔知,靠個小朋友誠實??少部份同學會囉。學校冇問題架,老師仲做少好多野添,唔係啲考試卷點可以考曬第二日就派

明白.   說實話,家長真的應該跟進小朋友學校D 野.   如果沒有時間, 也應該教導小朋友正確的概念.   

也許家長應在家長會反映這一點.   如果D補充起不到作用, 則不要浪費錢買咁多.  

我唔知有冇其他學校好似協和咁啦,可能會令自發性提高既,但係協和學生的學習能力的確比其他同區學校遜色,佢地做完啲功課錯左唔洗改正,作文改完又唔洗謄正,咁樣真係會學到野?小學既基礎不好,上到band one中學都跟唔上啦

dudu19812002  你呢點我同意  發表於 13-6-4 22:32

好在, 到目前為止, 協和一年級生尚未見 "做完啲功課錯左唔洗改正"的問題~  

但個人都覺得協和不是一所很"谷" 或很輕鬆的學校. 但這就正是我想要的.    我覺得當家長選擇學校時, 應該衡量自己需要和如何配合小朋友成長.  個人覺得校風好比較重要.

你補過的協和學生除學業成績不是很好外, 其他方面 OK?

如果你自己教到,一路跟足你小朋友啲功課評估考試,可以入到精英班就最好,否則其他班啲老師真係求其啲,冇乜要求架咋。我補過三個係精英班,佢地都入到band one,但係英文能力真係弱啲,淨係最叻做MC 題,grammar好差要補習社同佢地補底,另外有幾個係普通班同輔導班,啲功課真係自己tick改唔改罷就,上堂又嘈老師又顧住鬧人
總之一句講哂一定要入到精英班啦!你應該可以自己教得到仲好啦!去補習社真係好慘好辛苦架!

‹ 上一主題|下一主題