用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克 vs 九龍塘英藝 - 邊間好D??
樓主: eickey
go

約克 vs 九龍塘英藝 - 邊間好D??

九龍塘英藝, 學生少, 收費貴..
地點一流..York 都唔平, 咁當然York 明氣大好多..

回覆:約克 vs 九龍塘英藝 - 邊間好D??

仔仔放棄英藝選擇york,因大女讀york效果幾好,中文寫字肉酸d但中文都吾差,目前小一中英數評估都係EX,與同班sc/kv出來的小朋友相差吾多,多謝york打好個底。英藝可能都好,未讀過不能置評。

引用:仔仔放棄英藝選擇york,因大女讀york效果幾

原帖由 mmding 於 13-04-26 發表
仔仔放棄英藝選擇york,因大女讀york效果幾好,中文寫字肉酸d但中文都吾差,目前小一中英數評估都係EX,與 ...
請問york的課程有幾深呀?我小朋友將來可能會入讀此校,想了解下是否適合我的小朋友。我剛看完關於LH學之園的post, 覺得功課多到有些恐怖,程度深得緊要。擔心york是否同一類,有什麼類型的功課,有否測考默書,中英科有什麼要求?多謝回答

唔係功課多就好, km, hkps, sc 都唔係多功課,
york同上三間都差唔多.. `係貴o的..
如果以上三間都無...
York 就係跟住最好o既選擇..至少英文唔洗煩.. 到時再考以上三間或CCKG 都有好處..

唔好以為係九龍塘都好先得......入國際或esf , 家底勝於一切...

YORK 係有D舊聞唔好, 但OVERALL 既學術上都無咩大問題,
英藝較新學費貴, 但睇返好多家長既COMMENT都唔錯,
但個人都會揀YORK, 佢谷得黎又唔會多功課我好BUY~

兩者選我揀York

引用:Quote:原帖由+mmding+於+13-04-26+發表仔仔

原帖由 hksina 於 13-05-02 發表
請問york的課程有幾深呀?我小朋友將來可能會入讀此校,想了解下是否適合我的小朋友。我剛看完關於LH學之園 ...
無黙書,印象中三樣功課,都好快做完。

引用:Quote:原帖由+mmding+於+13-04-26+發表仔仔

原帖由 hksina 於 13-05-02 發表
請問york的課程有幾深呀?我小朋友將來可能會入讀此校,想了解下是否適合我的小朋友。我剛看完關於LH學之園 ...
功課類型大致都係中英數,覺得都算輕鬆,吾需要太多跟進,一般都係自己做,半個鐘最多一個鐘可以做完,我再檢查下,就完成任務。適合我呢d懶媽媽。

引用:Quote:原帖由+hksina+於+13-05-02+發表請問

原帖由 mmding 於 13-05-02 發表
功課類型大致都係中英數,覺得都算輕鬆,吾需要太多跟進,一般都係自己做,半個鐘最多一個鐘可以做完,我再 ...
多謝曬,聴你咁講就冇咁驚。York mama有冇group what's app ar?交流下都好

Something recently very bad happened to my little one and some other girls in Zenith, I have reported it already to police, a very sad thing, if you are serious about considering this school, you can pm me, I hope all kids find a right loving school for them

請問york和zenith學費和雜費分別幾錢? 我稔緊幫仔仔插班k2,但網上揾唔到資料。謝謝。

回復 simb 的帖子

我想知呀, 請 pm 我, thank you

我以前都信佢地嘅,但今次之後,我覺得做家長自己真的要醒目D,另外一位受害女童,佢地都同佢講無事發生過,個家長好開心以為真,點知check下面,又係㾒灑,問女孩,又係有,同一樣情況.....

選擇信佢地唔係唔好,但須自己承受信錯他人就會傷害到自己摯愛的大風險,代價唔少,但竟由小孩獨個兒付出

simb 發表於 13-5-8 11:27
我以前都信佢地嘅,但今次之後,我覺得做家長自己真的要醒目D,另外一位受害女童,佢地都同佢講無事發生過 ...
Hi, I just pm you, pls pm details since my nephew is going to study there soon, thanks so much!!!!!

The school is zen

回復 simb 的帖子

你是全日班嗎? 我聽人講好似話全日班 午睡時 冇人睇住 所以發生咁既事