用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大中學邊間好?
go

加拿大中學邊間好? [複製鏈接]

小朋友讀中三喇, 唔係讀書材料, 想喺加拿大搵d多元化嘅中學比佢, 唔要淨讀書, 要多d其他野學嘅, 但又唔想佢去大省份, 有姊妹/無過來人可以分享吓呀?

5    0    0    0

回復 greenhk 的帖子

我都想知,是不是過去讀G10(即中四)比較好?唔知公校定私校校好?公校學費連homestay大約2萬幾加元,但好的私枝要成5萬加元,差好遠。有冇過來人可教路,有冇邊間Agent比較可靠?

http://www.fraserinstitute.org/r ... rmance/ontario.aspx

mayc    發表於 13-4-10 11:25

引用:小朋友讀中三喇,+唔係讀書材料,+想喺加拿大

原帖由 greenhk 於 13-04-08 發表
小朋友讀中三喇, 唔係讀書材料, 想喺加拿大搵d多元化嘅中學比佢, 唔要淨讀書, 要多d其他野學嘅, 但又唔想佢 ...
我自己搵過溫哥華公立中學,直接send email就得喇,不用agent,每間學校會教你奌樣申請,好快有feedback, 加拿大每處都有好多中國人,學費差不多統一cad13000-14000, host family 每月cad900再加保險cad900,有滑雪活動,教學方面,公立及私立差不多, 分別不大。

我之前去過d講座, agent介紹Calgary 金山公立教育局旗下嘅中學, 當中有間Drumheller Composite High School, 好似唔錯咁,
1.560位學生, 185位國際生, (我覺得多d國際學生會好d, 佢地會有呢方面照顧嘅經驗),
2. 又有宿舍(我唔多鍾意寄宿家庭)
3. 唔係大埠, 無咁多引誘

agent報價:
學費連住宿, 保險等等 CA 21,000

要一次過比左先, 我想問, 如果間想轉校, 咁d學費退返比我嗎?
我見朋友d仔女去美國讀書係分幾期學費咁比嘅.

其實我都有諗過自己申請, 網上都有form, 不過我諗住有agent, 有起事上黎, 可以有人認頭 / 追究 / 幫手.

引用:小朋友讀中三喇,+唔係讀書材料,+想喺加拿大

原帖由 greenhk 於 13-04-08 發表
小朋友讀中三喇, 唔係讀書材料, 想喺加拿大搵d多元化嘅中學比佢, 唔要淨讀書, 要多d其他野學嘅, 但又唔想佢 ...
Prairie Christian Academy is better

回覆:加拿大中學邊間好?

St Catherine. Cheaper you can choose niagara Christian college.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:Quote:Obiepapa+發表於+13-4-14+23:36+St+C

原帖由 ash1234 於 13-04-15 發表
But the fee of NCC is about HK$300000 or even more now.
Wah so expensive these days. In the past, it was less than 10K CAD.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:Obiepapa 的帖子

近Town 嗎?華人佔多少百份比?

引用:近Town+嗎?華人佔多少百份比? +

原帖由 maxwcc 於 13-04-15 發表
近Town 嗎?華人佔多少百份比?
close to niagara fall. The school is in the middle no where. Good to learn English. In the past, it was very old so school fee is low. I see they have new dorm now. Quite new.

ash1234 發表於 13-4-15 13:28
But the fee of NCC is about HK$300000 or even more now.

St Catherine & Prairie Christian Academy 都不錯   
‹ 上一主題|下一主題