用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 各位媽咪,可否大家做個朋友
樓主: sandy1109
go

各位媽咪,可否大家做個朋友 [複製鏈接]

回覆:man811231 的帖子

回覆:sandy1109 的帖子

引用:自閉唔係不光彩,它又不是罪。的確它对小孩

原帖由 hv245 於 13-06-22 發表
自閉唔係不光彩,它又不是罪。的確它对小孩生活及家人有影響,但正向面對才是對自己及小朋友最好的。

我去 ...
我同你同區,也非常同意你的講法。

我身邊同事及朋友都知道仔仔的事,我好最記得仔仔評估完是自閉症之後,醫生同我講的一句說話,她說最幫到小朋友的是[正面同開心],我現在已經將這句說話轉化成[愛和喜樂],因為愛裡面包含欣賞同忍耐,這才是我長久以來的動力,大家加油。

回覆:各位媽咪,可否大家做個朋友

你們好!我剛知道細孖是A仔,住TKO,希望可以多多交流。

我住紅磡,我媽媽住樂富,上年我仔兩歲發現有自傾,剛剛樂富耀X私人有位,我要返工,媽好支持我話幫我接送學校,返學前帶我仔去超市認物品,又逼我仔同望住人叫叔叔,反以我奶奶成日都話點解去咁遠同比敢貴讀書,好彩我老公同佢解釋,所以有時家人的支持好重要,我真係好感謝我D屋企人,

回復 man811231 的帖子

明白你的心情,我覺得只要自己心裡覺得舒服就行了,每個人的情況不同,同事朋友家人等,都會不同,將A的情況講出來和不講出來,就讓自己這一刻心情做主導吧。我認為沒有一定哪一種方式就是對的。祝福那些可以把自己孩子的情況說出來而又得到很多鼓勵和支持的人,也祝福我們這些孤獨村,或許有一天我也會公開說,但這一刻我覺得我還沒辦法應付太多的人的想法,或許有鼓勵,但我現在只想專心對付孩子。

其實我各種情緒都經歷過,有時很低落,很無助,很迷惘,很悲觀;有時很積極樂觀,很勇敢面對,很充滿信心等等,所以你們的正負能量我都認同。只是我們都明白,需要找更多的正能量,因為我們需要比別人更多的耐心和愛心還有精力。加油!

sandy1109 發表於 13-6-11 23:33
有個A仔有幾唔光彩呀, 其實同一些有同道人分享係好,起碼大家有交流,我從來沒嫌棄過自己個仔,佢天生係A ...
對 ~ 自己如果都嫌棄自己個 a 仔, 其他人....睇.  大家努力面對

回覆:wbbg 的帖子

大家努力
我住荔景呀

回復 sandy1109 的帖子

你好呀, 大家做個朋友啦 ^^, 我都係A仔媽咪

我住太古。雖然我個仔5歲,並未確認自閉,但是疑似,在學校裡都沒有朋友,好孤獨啊。大家週末可以一起出來玩,這些小朋友在一起反而容易交流。

我個仔還有行為失調, 每天都令人感到煩擾, 雖然已11歲, 但仍然帶來許多麻煩, 好多時憫到自己透不過氣來, 谷氣谷到上心口, 結果又令自己爆發起來....

好多時已隻眼開隻眼閉, 經常都唔知用咩方法可以處理得更好, 因為佢真係好似日日係度折磨你, 已經唔識得什麼係溫柔, 用唔到溫柔的方法同佢講野, 因為已經傷害了我和佢之間的感情, 其實我係好討厭佢, 厭惡佢....

我藉著這裡腎腎....

因為我唔係剩係照顧佢一個, 對下仲有二個, 雖然細二個係正常, 但就經常受大的影響, 攪到問題愈來愈多, 每日都好似活係大仔所帶來痛苦之中.....

我有兩個仔。大仔三歲半有多是普通小朋友,但勁百厭,常郁手郁腳。細仔兩歲半自閉,相對似靜及怕人,但在家也跳跳扎。由於大仔百厭,我習慣俾人望,也習慣人地覺得我唔教佢。但我知阿仔性格,加上我讀的科目好幫到我面對問題,所以我除左同朋友傾,也多看書,慢慢教。大仔進步左,雖然仍比好多小孩衝動頑皮。
我係2月朋友察覺小朋友出狀況,於是4月健康院評估提出要求轉介,5月排政府評估,同時揾私人評估。6月開始一星期一次言語治療,8月開始返密集。9月會返 N, 但唔知學校頂得住無。排緊政府s位,望下年有位。
我有工人姐姐幫,因兩公婆返工,幸姐姐錫細仔,當自己仔咁湊,好有耐性。婆婆也幫,但黎緊有新生兒,會無。都諗點安排。因為工人上午帶密集,下午帶返學。阿哥唔知點。我時間未知點安排,要再諗。
不過,我最初知有恐懼同唔開心,因不明朗,但兩個星期不停睇資料,問朋友,申請服務定好多。
現雖負擔重,也剛開始,但只要常抱希望,我相信無問題

其實我同我老友常說每個小孩都有特殊需要,走入他世界了解他。不比較,用心愛他會知會進步。

大家共同勉勵。

我住九龍灣

引用:我有兩個仔。大仔三歲半有多是普通小朋友,

原帖由 sochi81 於 13-08-15 發表
我有兩個仔。大仔三歲半有多是普通小朋友,但勁百厭,常郁手郁腳。細仔兩歲半自閉,相對似靜及怕人,但在家 ...
咦!! 咁啱!! 我都係住九龍灣,也有2個,但2個都係女!! 大女4歲半,升k2, 猜甩邊,有語言天份,邏輯性強; 細女5 月評估自傾,6月開始ot & 密集,依家剛開始返埋主流n 班
2 個女女的性格好唔同,處理佢地的方法都好唔同,我又要返工,所以都幾倦

平時工人湊,當妹妹要去做訓練,真是驚工人姐姐好難分身,好彩家姐依返緊全日暑期班,但去到9 月就要重新執過佢2個的schedule , 頭都痕!!

我地住得啃近,有需要可互相幫忙!!

hi all, my son is almsot 3, take him to assessment, the first psychiatrist diagnosis my son is asperger/high function autism, but then we find out that psychiatrist have some problem, then we went to have the 2nd and 3rd opinion from other private cantre and goverment and psychiatrist from Seatle through skype, all say that even he have some symdrome, ti is not suffice to diagnosis he is asperger/autism. Thought he had some symdorme, there are a lot of good sign as well, he responce to the call, no repittive pattern, have social interaction, willing to share and  point to the stuff, able to make request etc, but he is a it stubborn and lack of patient sometimes so training is still needed to let him improve.  We are linign up for some course and at the same time have home training, and he already shows a great improvement within 1 month.

one think i have to tell other parent is, training is more important then having diet, accupuncture, etc, so no matter what other method u are using, training at home and by parent is always the most important part.

ADD OIL

回覆:a328 的帖子

I am quite clueless on what training can I offer to my son......I have just lined up for E + S seats. ... Long waiting, as expected. Hv also checked heep hong/SAHK /steps / links private service, all hv long waiting lists too. My son hv no training yet. We are living quite remote, commutation is another problem . I wonder if there is any private 3T home services...... Feel pretty helpless at times. Especially, when friends around with normal kids are talking about enrollment for famous KG.....

http://www.autismspeaks.org/

please go to this website, this is very useful, will post other website refer from the psychiatrist in USA.

Try to interact with ur kid in home more

其實大家如果不理別人眼光,會生活得好開心!香港人缺少了呢種心態,嘗試吓唔好同人比,上天賜予小生命給你已是幸福,好多人想生都無💪💪💪
‹ 上一主題|下一主題