用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 各位媽咪,可否大家做個朋友
樓主: sandy1109
go

各位媽咪,可否大家做個朋友 [複製鏈接]

回復 muimui5 的帖子

"不過D friend依幾年不停咁講仔女考學校同開生日會,我真係聽到好冇癮。"
很同意,唔止冇癮聽到仲好傷感,
,所以我選擇獨家村,

引用:回復+muimui5+的帖子 "不過D+friend依幾年

原帖由 apple~y 於 13-04-09 發表

"不過D friend依幾年不停咁講仔女考學校同開生日會,我真係聽到好冇癮。"
我已閂了後門,唔好同我講呀!更表明不做怪獸家長

引用:Quote:原帖由+eekg+於+13-04-09+發表大學生

原帖由 man811231 於 13-04-09 發表
大學生都係衰

唔好同其他人比較。 我都係只會講比幾個close d嘅同事同好朋友知, 我老闆都知, 十分體諒同支持我。至於白眼, 經常都有, 我而家唔會比人欺負我個佢, 但諗到佢仲係5歲, 大咗仲點保護佢?

引用:回復+muimui5+的帖子 "不過D+friend依幾年

我同d家長都系傾考學校,系中度定輕度

M@ggie :-D

回復 金瑪姬 的帖子

你細囝都係出年畢業?

引用:回復+金瑪姬+的帖子 你細囝都係出年畢業?

回復 金瑪姬 的帖子

你細囝都係出年畢業?
仲讀多一年

M@ggie :-D

回覆:各位媽咪,可否大家做個朋友

大家好,我住TKO,  你地既小朋友係邊個湊呢? 有無兄弟姐妹呢?

大家好,我住西灣河, e排好down 冇咩心機,阿女4年級,跟唔上,想同她特殊學校,灣仔晨崗,柴灣晨輝,徐展堂,有冇朋聽過邊間好d, 幫吓手

引用:大家好,我住西灣河,+e排好down+冇咩心機,阿

原帖由 wonghuen 於 13-04-12 發表
大家好,我住西灣河, e排好down 冇咩心機,阿女4年級,跟唔上,想同她特殊學校,灣仔晨崗,柴灣晨輝,徐展堂,有冇 ...
我都係住西灣河bor,我家A仔兩歲半,仲有個一歲gei有機會A仔

你哋小孩仲好細,只要抓緊時間去做training一定會有進步。我回想亞仔二歲去training個段日子,簡直是一場惡夢,亞仔上午返學,下午去早期訓練,一星期起碼要去三日training,有時晚飯都要在車上吃,到現在亞仔11歲,諗返起以前辛苦的日子,個心仲好酸。

xixi1218  贊同!從小開始好很多。我的雖然遲了開始,不過都有進步,所以大家要加油  發表於 13-7-24 10:03

引用:你哋小孩仲好細,只要抓緊時間去做training

原帖由 jj100c 於 13-04-12 發表
你哋小孩仲好細,只要抓緊時間去做training一定會有進步。我回想亞仔二歲去training個段日子,簡直是一場惡 ...
我想問你bb宜家好返未呢?

由2歳開始training,都係懷疑自傾,小一之前做評估,心理學家又話唔係自閉,果時都不知幾開心。但後來到咗幾年前,身為母親的我感到亞仔有D固執的行為,再次去政府排期要求約見心理學家,證實佢係屬於自閉証的亞氏保加,有時都不要太盡信專家的話,自己才真正最了解清楚仔女的人。

自閉証不會好返,其實他經過以前的training後,只會減少行為問題及改善眼神接觸,他現在都不易被人察覺有問題,看來都好正常。

eekg 發表於 13-4-12 14:13
我都係住西灣河bor,我家A仔兩歲半,仲有個一歲gei有機會A仔

聽到都有d擔心,希望你bb冇事

引用:由2歳開始training,都係懷疑自傾,小一之前

原帖由 jj100c 於 13-04-12 發表
由2歳開始training,都係懷疑自傾,小一之前做評估,心理學家又話唔係自閉,果時都不知幾開心。但後來到咗幾 ...
正常就好了,佢返學ok ma?我隻仔返學完全不受控制。

I live in kwun tong

我住北角。大囡五歲讀S位,細囡就快一歳要報N班,我打算俾佢讀全日,因為咗照顧大囡我哋好少去社交,細囡讀全日多啲時間同其他細路玩。我仲會報多幾間有I位的,就佢學習包容。

Hi. 我住藍田,小A仔5歲而家在TKO主流私校讀K2,開始煩腦他升小1的問題。前幾日,收到信話明年K3有I位offer了,轉校好還是繼續原校升K3呢?畢竟在私幼由N1已讀起, 小A都讀得很開心,亦有進步,真的真的很煩惱,希望各位S媽俾些意見。

既然有咁多媽咪,不如係facebook開個群組for我地好嗎

我是爸爸住將軍澳,可否加入,個仔2歲確診自閉症到今天三歲已很大進步,宜家佢一個月至少有11次training,忙得不得了,4月25號至六月頭我又參力每星期一次,每次個半鐘的家表訓練,真係幾累,但幫到個仔真係好開心.
‹ 上一主題|下一主題