用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?
樓主: ksyip
go

LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?   [複製鏈接]

My friend's daughter has studied in LH (HL campus) for more than three years since PN, now in K3, she did not sit for any exam outside, but her academic results are good, she has got lots of offers form good primary schools including DGS, and ST Paul Co-ed, she has finally chosen St Paul Co-ed.  She has told me that public exams like starter etc are not important and LH is really a good school with good teachers.

回覆:conniewktang 的帖子

你朋友囡囡好叻呀!佢有冇外出補習?

回覆:sbux 的帖子

請問康城分校英普班好唔好? 小女有此k1 offer 同York 主流班offer.康城的老師好新咁,真係唔知怎樣去choose, anyone can help or give some advice?

My girl is at LH (Hung Hom).    Obviously, my girl didn't study at other campuses of LH so we don't know the differences between the campuses.    But similar to most parents, we find LH very satisfactory (and the Putonghua English class is very effective in training up the students' English and PTH skills).    Regarding the P1 primary school results, Hung hom campus is not as good as the others in terms of numbers.   I do believe that it's mainly due to the fact that the school net applicable to the students at the Hunghom campus is good (and many parents are old boy/girls of those good schools).   So the students don't really need to apply for DSS or the students just need to try a few (but not like 8 or 10 primary schools).   

引用:請問康城分校英普班好唔好?+小女有此k1+off

原帖由 Chubebe97 於 13-04-22 發表
請問康城分校英普班好唔好? 小女有此k1 offer 同York 主流班offer.康城的老師好新咁,真係唔知怎樣去choose ...
如果你係信LH課程,放心,四間分校係完全一樣,。至於老師,就算老校都有新手,新校又會有舊師,所以鍾意LH就讀邊間都無所謂,最梗要四校都係由同一個課程統籌處統籌,係咪?

YTCsophie 發表於 13-4-22 09:03
Yoek is lots of activities with arrange attend exam (need money). But LH is no this arrangement. Onl ...
No problem. Obviously, York is a good choice for you. However, your comment is off topic.
Please feel free to open a new topic if you want to compare different kindergartens.

a_bah0704 發表於 13-4-21 11:28
Any parents from Hung Hom campus could give comment especially on the fact the p1 placement result a ...

就讓我這過氣LHK(LV)學生家長(孩子在LH由PN開始讀到2011年K3畢業)說幾句吧。留意以下的意見跟政府的統一派位是無關的,如果閣下還未認識政府的小一派位制度,請先花點時間上教署網頁了解一下。

首先要理解不同地區的入學競爭是有分別的,例如:當年沒有其他在青衣區及附近的幼稚園用類似LH理念及模式的,在劇烈競爭下,進入青衣學之園的學生差不多全是精選大B;至於紅磡區,很多家長也會同時考慮及選擇九龍塘的幼稚園,所以當年要進入LHK(LV)比起LHK(VE)的競爭是少很多的,另外在LV campus也較多外藉學生,例如日本人孩子,他們大多不會進入主流學校。

還有一點是discipline的差異,之前的LV campus相比VE campus是比較free,這個discipline的差異很影響在直資及私校的面試評分。

關於以上兩點,我聽聞已有所改變,基本上LH現在只考慮大B。另外, LV campus has put more emphasis on discipline.

四隻貓  完全同意.  發表於 13-4-24 09:08

回覆:LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?

想問有無LH學生出去補習,見唔到有家長講呢樣野,係咪即係多數都可以應付到。

回覆:sbux 的帖子

Thanks for your advice!

噚晚聽完啟迪班家長講座,更加欣賞此校,學校確實非常努力,由啟迪班既教材玩具以至家長既心理輔導都照顧周到。
其實我一直擔心考學校爸爸唔太投入,自己會孤身作戰,慶幸學校安排左分享會,有畢業生家長分享唔同學校教學特色和面試分享,讓爸爸可以在短短三個小時內明白現今考小一是什麼一回事。
見到畢業生家長對學校既歸屬感,加上大多表示上小學後學習輕鬆,因為LH既老本好夠食,對學校更加有信心。

回覆:LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎

因為紅磡有全日班,其他分校無。

好慶幸 10月細B 都收咗, 但有D擔心跟唔上....

Interview 時欣賞過貼在牆壁上的學生習作
見到佢地用 musical, colourful 等字作句
K2 only
我個人覺得呢d 字詞對 K2 黎講算深, 駛唔駛學埋 poetic, dramatic 等呢?
家長英文程度真係都要有番咁上下先得

有冇小朋友學習真係跟唔上進度既情況出現呢?

回覆:LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?

LH剛出2013年2月小一派位成績,直資/私校部份,有好幾間學校收生數目VE都倍數拋離其他campus,到底VE課程/師資有什麼特別之處?

1010B 發表於 13-4-25 13:30
既然學校都收得你孩子,為何你反而沒有信心呢,相信孩子及學校吧。

ho_yan2406  冇錯,我仔都係細仔,但完全冇擔心過,老師收得你即係你得啦,可能仲好過D大仔添~  發表於 13-5-4 14:33

LHK 又無考試測驗、家長之間不會太比較小朋友成績、輕鬆啲啦

引用:噚晚聽完啟迪班家長講座,更加欣賞此校,學

原帖由 kitmantsoi 於 13-04-25 發表
噚晚聽完啟迪班家長講座,更加欣賞此校,學校確實非常努力,由啟迪班既教材玩具以至家長既心理輔導都照顧周 ...
聽到你咁講,真係放心曬,原本諗緊今年要唔要報d龍校,但龍校好多都唔係全部收曬,萬一升唔到,本身課程較淺既龍幼,又唔知夠唔夠 support 考其他小學

rakui 發表於 13-4-25 17:13
LH剛出2013年2月小一派位成績,直資/私校部份,有好幾間學校收生數目VE都倍數拋離其他campus,到底VE課程 ...

考小學成績一向似乎係青衣校最亮麗. 之前有家長分析過, 我地估計原因是:

1.往年青衣校都比較多申請, 因為新界區無咩同類型學校. 學校千挑萬選, 多數亦只收大仔.
2. 青衣校家長多數住新界, 校網不佳, 所以比較積極部署, 一心考直資私校, 很多時會報考十間以上的學校.我自己所知將軍澳分校既家長亦對考學校比較進取, 都應該係校網問題所影響.
3.海逸校中不少外籍/日本籍家長, 很多時會回流自己國家升學, 也有些會準備升讀國際學校, 因此對考傳統小學不大進取.我識幾位家長都只報三四間學校, 好多唔會報傳統學校.
4. 當然青衣校始終最歷史悠久, 李校長經驗亦最深厚.

不過隨著學之園的口碑越來越好, 四校收到更多優秀的學生, 集合了更多熱心的家長, 四校的成績將會越來越好.  所以最緊要係邊間近你屋企/有校車到你屋苑. 四間課程都一樣的.

rakui  明白哂!   發表於 13-4-26 10:36

1010B 發表於 13-4-25 13:30

不用擔心. 我女都係細女, K1時一舊飯似的.到K2你會驚訝於孩子的進步.
只要你跟足學校既課本, 字卡, 親子遊戲, 教材在家和孩子玩和溫習, 問題應該不大的.

1010B  希望係喇....  發表於 13-4-26 13:32
‹ 上一主題|下一主題