用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?
樓主: ksyip
go

LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?   [複製鏈接]

回覆:Christi 的帖子

請問小朋友讀英普的話,需要自己教番佢書本上的字的廣東話讀音嗎? (擔心如果小一是用廣東話上中文課的話,小朋友會好難適應)

想問現任家長之前有無考過/放棄龍校而選擇留下由pn升k呢

有无人留Lh功课收藏?

仔仔讀英普班,我無特別教但佢自己識讀粵語。因為做閱讀理解時佢堅持要講粵語,點都唔肯講普通話,佢話我唔識聽所以係我面前只會講英粵

引用:想問現任家長之前有無考過/放棄龍校而選擇

原帖由 lulu1010 於 13-04-19 發表
想問現任家長之前有無考過/放棄龍校而選擇留下由pn升k呢
一定有,點解咁問?

引用:有无人留Lh功课收藏?

原帖由 sunsun99 於 13-04-19 發表
有无人留Lh功课收藏?

sbux 發表於 13-4-19 23:56
一定有,點解咁問?

我仔是今年8月入讀N班, 現正考慮報唔報一條龍或有直屬中小學的K班, 其實一直很喜歡很喜歡學之園及有英普班選擇, 而且亦近家, 但亦很擔心將來考小一很難, 所以不知好不好試下呢? 我知應該很多家長會話試了到收至再諗, 不知是否我想太多呢

引用:Quote:sbux+發表於+13-4-19+23:56+一定有,

原帖由 lulu1010 於 13-04-21 發表
我仔是今年8月入讀N班, 現正考慮報唔報一條龍或有直屬中小學的K班, 其實一直很喜歡很喜歡學之園及有英普班 ...
讀咗N有親身體會後你自有答案。獎我自己為例,熱門龍校有考亦很幸運有數個offer,但最後決定留低,因每次跟校長的直接對話都令我確信 LH真是一間用心辦學的幼校,近年成績亦有目共睹。呢三年我哋會跟學校努力配合上小一一役

Any parents from Hung Hom campus could give comment especially on the fact the p1 placement result at LV campus is not as good as others?  My girl is given k1 offer at LV campus for the coming term.

回復 lulu1010 的帖子

我都係LH讀n班,今年報咗龍校,應該會轉,LH係唔錯,但不至好到考到龍校都唔走

回覆:LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?

我女當年考到一條龍中文名幼,但我們最後選擇留在LH, 因為我們比較重視雙語教學環境,心儀小學是蔡繼有.

女兒這幾年的英文能力進步不少,最後亦幸運地得到蔡繼有offer.

小韋寶  我想請教下,以你所見LH的同學仔們都可以操得英美口音的英語嗎?  發表於 13-5-15 17:54
five555  好叻女!  發表於 13-4-23 20:49

回覆:LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎

有無注意York 有否收取很多雜費?

引用:I+compare+with+York+school+fees.+Why+LH+

原帖由 YTCsophie 於 13-04-21 發表
I compare with York school fees. Why LH is higher thsn York. Is that really good. My friend has good ...
Lh收梗四千頭,高過york咩?!  fyi, 明年K1 半年書簿雜費全包只係1500

sbux 發表於 13-4-21 23:41
Lh收梗四千頭,高過york咩?!  fyi, 明年K1 半年書簿雜費全包只係1500

認同!!! 我有朋友讀York, 佢話淨學費4千幾, 不過又要收勞作費, 茶點費, 雜費之類, 所以學費+其他費用可以加埋差不多6,7仟元, 反而LH俾完書簿雜費之後, 仲會有很多書, 親子遊戲及字咭派回家, $1500不算多~ 自己買課外書都要錢.....

回覆:LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?

想問下LH係自己帶茶點定學校提供?

bebe1 發表於 13-4-22 00:14

想問下LH係自己帶茶點定學校提供?~~~> 我都好想知啊! 如果係學校提供, 是否一個月每天不同? 而且網上可有資訊提供讓家長知道呢?

引用:想問下LH係自己帶茶點定學校提供? +

原帖由 bebe1 於 13-04-22 發表
學校提供,二四是蘋果,一三五是面包餅乾之類。生日會學校會提供清蛋糕同利賓納,總之就咩都唔駛額外俾錢,過年仲有年糕湯圓俾小朋友食。當然一年一次旅行就要交車費同自備糧水,同講梗都係百零蚊一個人,絕對唔謀利

引用:Quote:sbux+發表於+13-4-21+23:41+Lh收梗四

引用:Quote:bebe1+發表於+13-4-22+00:14+想問下L

原帖由 LittleButter 於 13-04-22 發表
想問下LH係自己帶茶點定學校提供?~~~> 我都好想知啊! 如果係學校提供, 是否一個月每天不同? 而且網上可有 ...
一星期有兩甚至三次相片上載到內聯網,密到我睇唔晒 配合埋每個月俾家長嘅專題工作紙,基本上你會好清楚小朋友喺學校學梗同玩梗咩,校長仲鼓勵家長同小朋友一齊睇相,可以引發佢哋喺屋企分享更多學校生活

‹ 上一主題|下一主題