用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?
樓主: ksyip
go

LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?   [複製鏈接]

ngs08 發表於 13-4-15 23:35
以我所知,我囝囝既功課有好大部分係學校完成三分一或二分一,剩下的返來再做埋佢,老師係會教架喎。而中文 ...
如果你睇只看該作者, 小朋友應該唔係讀LH的
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2557075&page=3&authorid=115625

其實我覺得
谷=/=非活動教學,
谷=/=填鴨, 個個坐定定聽書, 狂做練習

佢地既教學方式仍然好生動, 活動式教學的, 睇佢地上堂既相,好多以活動
但教得深同功課份量都唔少

其實LH的課程是不是深,認真見人見智。像K2有presentation,小朋友各人用英文介紹一隻動物。這份project可以話係深,亦可以話係淺,其實睇小朋友自己的能力去到邊.例如講老虎,簡單到可以只講外型/食乜.也可以講到通常居地(整埋個地圖)/屬於食肉獸(區分於草食及雜食性動物)...老師沒有要求去到幾深,反而會睇小朋友既自信/表達力/眼神/回應問題能力.當然如果家長要小朋友一味要做得深和多,那是另一回事。

我見我小朋友的同學仔都讀得輕鬆,我的小朋友也是自己做完功課等我去檢查,所以我一直不覺得谷。特別是學校派給家長留在家裡玩的各類遊戲,好creative,我肯定不會用[谷]字去形容.而最重要是,他們都很喜歡返學,而且喜歡看書,夠胆在很多人面前講嘢.加上語文能力夠,老師有交帶. 我對一所幼稚園的要求,LH大致都滿足了.當然,學費平啲更好.

我最記得,K1初學線條時,校長一早提醒家長不要介意小朋友寫出界,不要經常擦掉小朋友寫得不好的地方,首要培養他們的信心和寫字的興趣.初學寫字也一樣,叫家長不要將小朋友寫得歪斜的字全部擦走,先接受功課上的不完美,小朋友有信心之後,隨年齡慢慢培養出空間感,就自然懂掌握寫字的分寸.當時校長很多次見家長講的不是學業,而是小朋友的成長.

我覺得,LH屬於尊重小朋友的成長(課堂安排/課程設計/老師/校長)的一類,個底打得好(講緊心理質素同埋基本能力),之後自然對一些難的東西,也會慢慢做到/做好.

abby0624  我都好小聽有人用"谷"去形容LH  發表於 13-4-18 11:02
kitmantsoi  贊同!  發表於 13-4-16 10:30
四隻貓  講得對!! LH 雖然有一定學術程度, 但都好重視小朋友, 學生也能愉快學習的.  發表於 13-4-16 09:52

hoihoima 發表於 13-4-15 18:10
回復 bakusensei 的帖子

You mean there is a minimum requirement on number of pages of English and Ch ...

According to my boy, the wordings were "You can write 3 pages." Thus, it is not a mandatory req. but my boy considered that  the teachers encouraged him to write 3 pages.

呢排K3教緊太空, 小朋友係學校會扮太空人, 會做火箭. 我女話學到:
地球圍繞太陽轉一圈要一年; 地球自己轉一圈係一日. 仲學埋地心吸力, 同太空係無重狀態. 我女問我點解地球會識自己轉又會圍繞太陽轉? 我都唔識答, 我答應佢我會查書同上網同佢一同搜尋個答案.
呢d又算唔算深呢? 我自己就好喜歡學校既教法. 我女識問呢個問題我覺得好開心.

之前教火山, 老師真係準備左一座模型火山, 用soda 粉加d唔知咩模擬出火山爆發既情境. 講食物果排, 同學就要帶食物返去合作煲湯, 仲有煎pancake. 呢d真係活動教學喎. 我聽到女女講到0甘好玩, 我都想去返學呀.

kerkermui  真係very good喎!  發表於 13-4-16 10:51

四隻貓 發表於 13-4-16 10:32
呢排K3教緊太空, 小朋友係學校會扮太空人, 會做火箭. 我女話學到:
地球圍繞太陽轉一圈要一年; 地球自己轉一 ...

Yes, totally agree. The teachers can really motivate them to learn.

有時功課做得有幾深係在乎小朋友自己要求,例如中文寫字;老師鼓勵小朋友除課堂教既詞語外自己多想幾個,但可做可唔做,而小兒就會寫短句,因為佢想老師見到好開心同埋有人讚…又例如story telling可以借學校圖書或用家中讀本,但小兒希望自制圖書。有時外人看似小朋友功課好深,但其實小朋友樂在其中。啟迪篇既練習,我小朋友玩到唔捨得瞓tim…
課程設計得好,小朋友學得開心最緊要。

bakusensei 發表於 13-4-16 09:57
According to my boy, the wordings were "You can write 3 pages." Thus, it is not a mandatory req. bu ...

我女話老師無指定要寫幾多, 之前老師同家長講都係盡量由小朋友自由發揮.唔識寫既字可以畫圖畫表示.老師會俾小朋友互相觀摩周記, 等佢地互相學習.
我女中文周記次次都寫一版就交貨.英文周記就有2-3版.

回復 kitmantsoi 的帖子

yes.講起又令我記起,唔記得校長/定係課程發展處既職員講過,小朋友天生係鍾意學習/同埋鍾意比人讚的. 家/校的責任就係怎樣誘發(或者最基本咁講,唔好打擊)他們這種好學既天性. 我覺得由課程設計到老師的執行/上堂氣氛,都可以做到.

請問英普班和英粵班教學內容是否一致?

內容一樣,除左些少用字會唔同如:青瓜(黃瓜),祖母(奶奶),毛蟲(毛毛蟲)等。

回復 四隻貓 的帖子

What you described is same as my recollection for my boy.

回覆:LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?

想請問一下,PN 升k1揀普英班,是抽籤還是要評估的?

回覆:bbrabbit2011 的帖子

如果希望讀某班的人數多過學額>抽籤,不需評估。

回覆:LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?

想問下英粵班的show and tell 會用英文定廣東話?

jantan28 發表於 13-4-17 09:35
想問下英粵班的show and tell 會用英文定廣東話?

輪流交替, 今次係英文, 下次就係廣東話.
老師會在之前編好show and tell時間表, 派俾家長.

Christi 發表於 13-4-16 20:09
如果希望讀某班的人數多過學額>抽籤,不需評估。

想問是否pn的am class會有優先的選擇呢?因為在另一個條thread有媽媽咁講,想confirm一下。

回復 LittleButter 的帖子

青衣校係無邊啲學生可以優先揀的.其他分校未聽聞過am或pm有優先,建議可致電有關分校問清楚.

是這樣安排的: 到PN下學期的時候,會派字條請家長回覆想讀EC或EP班,校長講會儘量滿足家長的要求,但如果想讀某班的人數太多,就會抽籤.

Christi 發表於 13-4-18 16:22
回復 LittleButter 的帖子

青衣校係無邊啲學生可以優先揀的.其他分校未聽聞過am或pm有優先,建議可致電有關 ...
咁英普定英粵受歡迎 d ?  

回復 December_baby 的帖子

英普比較受歡迎,但英普的班數比英粵多,以凱帆校為例k1有三班英普,一班上午,兩班下午。
但英粵只有一班上午。

回覆:JC_mami 的帖子

好似唔同分校的英普及英粵班數不同喎。

‹ 上一主題|下一主題