用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?
go

LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?   [複製鏈接]

請指教 - LH 畢業,  傳統小學跟得上嗎 ?

32    0    0    0

ksyip 發表於 13-4-6 12:01
Why not? 除兩大外, LH可算最佳選擇!

一定跟得上!如果父母有跟開,絕對跟得上!唔需要擔心!我女兒讀緊k2,而資料來源是聽k3和前已入左小一既家長傾過得知!

回覆:MRSTAM2008 的帖子

跟得上有餘,但要保持,老本好快食。完

回復 sukitelfold 的帖子

這個當然啦!幼稚園只是打好基礎,小學才是學業既開始!

引用:Quote:ksyip+發表於+13-4-6+12:01+請指教+-

原帖由 crazymum 於 13-04-06 發表
Why not? 除兩大外, LH可算最佳選擇!
請問邊二間是兩大?因我BB也有𠃊H offer am, 在選擇中。謝謝。

回復 webpaupau 的帖子

根德園和st cat

ksyip 發表於 13-4-6 12:01

谷得非常利害,如果跟到的問題應不太大,問題係個谷法唔係個個小朋友啱。

LyNeC  Yes... very "谷"!
I have a friend now her kid studying K1 at LH who has to learn full sentence english and chinese.
I think this is much 谷 than 根德園.  發表於 13-4-30 09:38
Jane1983  都聽朋友講過,係谷的類型  發表於 13-4-6 23:16

咁,york , keenmind , hk preshool , kv , st.cat 果d都唔輕鬆~~

LyNeC  K2 at St Cat now have 7 - 9 homework to do every night... (info from my friend)  發表於 13-4-30 09:40
jeremyphlam  其他學校不太清楚,不過國際和根德的教學方法行之有效多年,谷得來小朋友都唔覺辛苦。  發表於 13-4-6 23:24

回覆:bbforever 的帖子

LH全名是??

extra369 發表於 13-4-6 23:06
LH全名是??
Learning Habitat 學之園

回復 ksyip 的帖子

跟得上有餘.  But of course, don't just count on the KG.  The child is in the KG 3 hours per day but a lot more hours at home.

回覆:LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎 ?

唔能夠用個校名來衡量,每間學校都有些差一點的學生,特別是幼稚園階段,分別可以很大,兩大亦如是。如果在LH跟得上進度,傳統小學都應該沒有問題嘅!

回覆:LH 畢業, 傳統小學跟得上嗎

Lh k3每週中英文週記及短文,仲有book report,功課多過我而家小一。

引用:Quote:ksyip+發表於+13-4-6+12:01+請指教+-

我小朋友都係LH, 我又唔覺太谷, 功課唔算多吖, 做得黎好有趣味性.  英文打得個BASE好好, 而家上咗小學, 英文從來不擔心.

我問過正在SFA 讀小一的LH 舊生, 佢地完全跟得上. 之前去SFA, 林文燦, 培僑簡介會, 各校校長都表示學之園升上來既學生好跟到課程.

學之園都算教得深, 不過小朋友可以愉快學習但又學到野, 觀課見老師都係活動教學. 不過功課係算多同深. 英文真係教得好.

LH 一年比一年多功課.
前幾年K1無咩功課, 今年K1上學期已經每日有一份功課(包括中文認字, 線條練習, 數數, letterland)
家下K2上學期就開簿寫字, 仲有本幾深既閱讀理解.上年K2 下學期星期五不時都有7份功課. 當時都做得幾辛苦的.
到K3 就開始默書, 一星期英默中默各一次, 功課一日有三至四樣. 每星期都要寫中英周記各一本. 現在習慣左, 我地唔覺太辛苦.

回復 四隻貓 的帖子

功課數量好似好多,如果小朋友安靜尊心地做,一般耍用多少時間? 謝謝.

mummyWai  Also, you need to consider the support from the parent, I don't think they can do all homeworks without the parent's assistance. specially K3 2nd term. Daily Chinese and English writing has 作句子   發表於 13-4-9 11:36

my kid use only within 30mins finish his hw!
he like to do it

回復 totorobus 的帖子

現在K3 一日三樣功課其實算輕鬆, 我女專心的話30mins 可自行完成.但如果有中文閱讀理解....就做好耐...因為佢中文唔好. 要等我教.
寫周記方面, 因女英文比中文好, 英文周記15mins 可完成. 但中文寫作思考就極慢, 又唔識寫要我教, 中文周記要30mins以上才完成.

上年K2 時, 佢唔習慣寫太多中文字, 再加中文閱讀理解, 真係做好耐,有時 成個鐘以上.當時我都覺得好辛苦.
‹ 上一主題|下一主題