用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 値得為大抽獎,放棄崇真嗎?請各位有識之仕幫忙 ...
go

値得為大抽獎,放棄崇真嗎?請各位有識之仕幫忙 [複製鏈接]

朋友女崇真第一輪收了,還有半價學費優惠,己俾留位費和派位紙,但崇真可最迟4月8號去拿回派位証參加大抽獎.問題是個女第一次呈分band1尾,第二次band2頭,第三次都應該踩界,小學荃灣,好想入band1中學,最壊只接受廖寶珊.咁既成績入band1有可能嗎?(因今年學生少了)值得去大抽獎嗎?Khmama,可否賜教.
   2    0    0    0

引用:朋友女崇真第一輪收了,還有半價學費優惠,己

原帖由 dobbybabie 於 13-04-05 發表
朋友女崇真第一輪收了,還有半價學費優惠,己俾留位費和派位紙,但崇真可最迟4月8號去拿回派位証參加大抽獎.問 ...
如果佢派位 乙部 首選 伍若瑜/荔景天主教 這些 比 廖寶珊 稍高半線 中學 你朋友能否接受

但伍和荔是葵青區,而一般荃灣人會覺得廖寶珊高過伍和荔.

引用:但伍和荔是葵青區,而一般荃灣人會覺得廖寶

原帖由 dobbybabie 於 13-04-05 發表
但伍和荔是葵青區,而一般荃灣人會覺得廖寶珊高過伍和荔.
荔天應該高唔過廖寶珊,但伍又比廖好些!

贊同,但荃壪band2真的沒什麼選擇

我仔也是邊緣人, 我個人認為band1 及band 2, 各有各好.  
band 1怕讀得辛苦, 追到成績當然好, 但如果谷唔上變成墊底者, 變得讀書沒動力及挫敗感, 成個中學玩完。  (近期聽得太多此例子)
反觀band2學校為追成績, 會特別加強對學生的培訓。 而且荃灣4間BAND2都係口碑好好的學校, 讀得輕鬆些, 成功感多些, 對小朋友都是好事。

回復 PINKAVA 的帖子

請問一下, 在荃灣區, 那四間是屬於band 2 的中學?

謝謝.

回覆:dobbybabie 的帖子

崇真係有心辦學嘅,不過公開試成績未有起色,都係band2中咁上下. 荃灣區選擇唔多,邊缘人如果要搏band1,首志願唔可以太進取,第二志願更加要保守,萬一係band2生,廖寶珊就未必搏到,要自己取捨. 現階段又未必須要咁快接受崇真嘅offer.

廖宝珊、李城壁、梁省德、聖芳濟(男)

回復 khmama 的帖子

多謝你的意見,朋友决定讀崇真了,而决定後成績出來也是band2頭,虽是千萬個不願,但實在只有廖記一間鐘意.再次多謝各位意見.

另khmama想再請教全完,伍若瑜又好過廖寶珊吗?小兒band1尾,應不是边緣人,自行見了陳兆民和善德,想大抽獎時陳1可風如有幾個位俾葵青想放第二,全完三,但第四都唔知放邊間.我咁樣放頭三志願會否冒險.thank you so much.

引用:另khmama想再請教全完,伍若瑜又好過廖寶珊

原帖由 dobbybabie 於 13-04-13 發表
另khmama想再請教全完,伍若瑜又好過廖寶珊吗?小兒band1尾,應不是边緣人,自行見了陳兆民和善德,想大抽獎時陳 ...
全完 係 升呢 英中

基崇都收咗我囡囡,但我哋冇去註冊, 囡囡band 2頭(SEN學生), 自行選咗伍若瑜及安柱, 但大抽獎想揾band 2學校,葵青或荃灣唔知有mud好簡?khmama可否比D意見?
‹ 上一主題|下一主題