用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有冇媽媽讀過master of corporate governance或做緊comp ...
go

有冇媽媽讀過master of corporate governance或做緊company secretary?

我本身degree係BA,冇accounting 同law的底,想轉做com sec,想報city u 或open u 的master,但bb又得嗰幾個月,會唔會太demanding?驚完成唔到?
有冇媽媽讀緊呢?

醒目開學勳章 王國長老

引用:我本身degree係BA,冇accounting+同law的底

原帖由 ginny00001 於 13-04-05 發表
我本身degree係BA,冇accounting 同law的底,想轉做com sec,想報city u 或open u 的master,但bb又得嗰幾個月 ...
吾好入行,行頭窄,變態女人又多,稍為似樣既工都係by referral好小好offer放出街。而且吾做上市公司好難上位,做上市公司+由零開始絕對吾係適合媽媽既辛苦工作。我大學畢業做左十年co sec,實在好厭,幾辛苦至轉返做E sec。而家做PA仲好做。吾好咁天真真係以為年薪百萬,好多大公司co sec根本係律師會計師順利撈埋co sec咋

有初生bb就唔好讀mcg了,好辛苦架,我讀完polyu mcg,想當年做功課做通宵,頭兩科又會有20%人唔合格,另外做com sec想人工高的又會多ot,不用ot的又唔高人工

引用:Quote:原帖由+ginny00001+於+13-04-05+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 13-04-25 發表
吾好入行,行頭窄,變態女人又多,稍為似樣既工都係by referral好小好offer放出街。而且吾做上市公司好難上 ...
Oh..thx!

引用:有初生bb就唔好讀mcg了,好辛苦架,我讀完p

原帖由 supersjcandy 於 13-05-06 發表
有初生bb就唔好讀mcg了,好辛苦架,我讀完polyu mcg,想當年做功課做通宵,頭兩科又會有20%人唔合格,另外 ...
Thx!

回復 Charlotte_mom 的帖子

做PA洗5洗讀過秘書課程?

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 做PA洗5洗讀過

原帖由 rinarina 於 13-05-27 發表

做PA洗5洗讀過秘書課程?
吾駛。不過PA個range好大,7、8千又有,4、5皮又有。同秘書一樣,特異功能多咪值錢lor

請問你點轉行架? 做PA要有咩條件? 想搵份人工高要有咩絕技?

之前做過CSO,又辛苦又悶.....,未有牌人工唔係好高...

回覆:有冇媽媽讀過master of corporate governance或做緊company secretary?

我陀住B讀full-time,都0k..不過最尾都系做ftm..(因為唔想成日OT)

我覺得做這行很難家庭事業兼顧到,除非你老公或老人家真的幫到手, 忘起上來,真的什麼人都可以不顧, 如是上市公司,公司股價浮動, 你都不用放工了

引用:Quote:原帖由+ginny00001+於+13-04-05+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 13-04-25 發表
吾好入行,行頭窄,變態女人又多,稍為似樣既工都係by referral好小好offer放出街。而且吾做上市公司好難上 ...
絕對同意,有小朋友不要做com sec, 我MCG畢業己經入左會,不過生左小朋友都無做呢行了,真的勁多變態女人,呢行留俾d唔諗住結婚或者根本無機會結婚的人做啦!

家有BB, 讀POLYU 個CYBER U 課程好過啦, 平D又5駛REGULAR 去POLYU 上堂, 每科只要form 到group, 出席一兩個weekend 下午堂及考試就得, 主要在電腦上討論及交project.  時間自由d, 半夜上網問答都得.