用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優教育學苑收小學生學員
go

資優教育學苑收小學生學員 [複製鏈接]

有冇家長收到學校提名。
   4    0    0    0

可以以流一吓嗎?

引用:有冇家長收到學校提名。

原帖由 Anniemun 於 13-04-04 發表
有冇家長收到學校提名。
係咪要4年級開始呀?你小朋友幾年級呢?

回復 zngo 的帖子

小五了,小二開始已有上學院的課程了。

回覆:Anniemun 的帖子

我以為中大至有小學生課程,你小朋友相信好叻!

回復 zngo 的帖子

多謝!小兒也有上中大的課程,做父母的,只是盡力栽培吧!也有勞氣的時候喇!

Aiya...我仔仔份 IQ Report 都未收到,要等多一年喇!

回復 HLE2005 的帖子

點解要等咁耐,test做了嗎?

回復 Anniemun 的帖子

上星期四係中大做咗,但要四個星期先有Report 呀! 收到都趕唔切比學校,到時都過咗Dead line 啦!

之前好像說幾星期有report?

但初部是資優吧?可和學校資優教育袓老師先說一說,report後補?試試無防啊!

係Gifted , 但宜家小二元,初步分數有151, 我老公都叫我試下同老師講咗先喎!

我都想問下最近有無小朋友係中大都做咗IQ Test , 多口一問結果準唔準呢?

引用:回復+Anniemun+的帖子 係Gifted+,+但宜家

原帖由 HLE2005 於 13-04-04 發表

係Gifted , 但宜家小二元,初步分數有151, 我老公都叫我試下同老師講咗先喎!
151很高啊,請問有情緒問題嗎?

回復 preciousstone 的帖子

佢係學校乖架,就算我身邊所有認識嘅人都話佢乖,但今年開始比較臭脾氣,小小事都發脾氣,我鬧佢時佢反應大,再激動啲就話想係窗口跳落街死咗去,其實佢K2 已經開始, 我鬧完佢夜晚瞓覺就同我講想死架喇! 同埋幼稚園時寫字好執著,但上到小學就唔同晒,因為太多嘢寫

我有同CP講,但CP 同佢做完個Test 之後都同我講恭喜我有個乖仔,因為佢好開心同好合作 !

我囡囡脾氣也不好,年頭開始話去死!以前最多話離開這個家,所以我把她送去上情緒及行為班!請問你点處理他這個問題及有沒有送他去上情緒班? 感覺上好似情緒及行為問題其實只有自己可幫到她!

回復 scyauchris 的帖子

他們這類小孩太聰明了,腦子想到的(例如和小朋友一起解決學習上或什至符只是玩遊戲的方法),但現實中往往不是他們心中想要的結果。可以和他們多說一些,什至給他們碰壁,幼時如能给他們知一山還有一山高的話,到大個些時再遇到問題就會懂得這道理了。

回復 scyauchris 的帖子

我有細心引導佢講啲唔開心出嚟大家傾下, 宜家要調較一下自己, 朋友同我講過佢地因為覺得屋企係最安全嘅地方,所以屋企就可以儘量發洩佢自己情緒,我自己只可以耐心咁同佢講有咩事大家可以商量,搵 出解決方法, 適當發洩情緒係應該,但唔係小小事就發脾氣, 我叫佢掉轉係我,你諗下媽咪無端端比人發脾氣, 又話要去死, 咁你會點呀? 佢真係會諗下.
佢開始有啲改善, 無咁容易講死, 但先要我地自己保持冷靜!

我仔仔學咗圍棋之後, 接受咗輸喇! 佢宜家會諗點樣可以贏盤棋, 輸咗宜家唔會喊架!

謝謝兩位回覆,我想自己也該改變一吓自己。我囡囡每次輸比賽也會喊,最近佢好似進步了。我會試吓同佢傾去學棋。

醒目開學勳章

Anniemun 發表於 13-4-4 13:48
有冇家長收到學校提名。
學校有提名我大仔,請問課程使唔使給錢?用咩方式甄選?我問老師,老師話佢冇去聽講座,連佢都唔知,目前只喺報咗名,請多多指教。

小四至小六生,語文常識和數學科學各可提名兩個(即共4個),但4個小朋友其實校內给學院也有先後次序的。最後决定在學院了。小朋友之前有否上有關課程呢?
‹ 上一主題|下一主題