用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 會唔會唔係9月1日開學架?
go

會唔會唔係9月1日開學架?

打算8月尾左右同小朋友去次旅行, 但德雅會唔會8月尾左右返一日學, 之後9月1日先再正式返學呢? 謝謝
三個人, 一 條心 :-)

回覆:會唔會唔係9月1日開學架?

去年8月尾有一天小一新生曰,主要是分班及讓她們初步認識學校。

lcys 發表於 13-4-3 22:07
去年8月尾有一天小一新生曰,主要是分班及讓她們初步認識學校。
唔該哂你D資料. 想問多小小資料, 你小朋友今年P幾呀? 你覺得佢返學開唔開心?功課/程度深嗎? 我怕呀女追唔上, 自己又係WORKING MAMA.... 另外, 學校對書包有無要求? 想買定書包比呀女了

阿女一年級,她喜歡上學。每天功課7至8樣,中,英默書隔周進行,整體學校生活好好。學校只要求不要用有碌的書包。

Thank you so much

引用:阿女一年級,她喜歡上學。每天功課7至8樣,

原帖由 lcys 於 13-04-12 發表
阿女一年級,她喜歡上學。每天功課7至8樣,中,英默書隔周進行,整體學校生活好好。學校只要求不要用有碌的 ...
請教每日的功課堂是多少分鐘?是否每班也有一位老師從旁指導?謝謝

引用:阿女一年級,她喜歡上學。每天功課7至8樣,

原帖由 lcys 於 13-04-12 發表
阿女一年級,她喜歡上學。每天功課7至8樣,中,英默書隔周進行,整體學校生活好好。學校只要求不要用有碌的 ...
請教每日的功課堂是多少分鐘?是否每班也有一位老師從旁指導?謝謝

星期一至四都有功課堂,約1小時,功課堂的老師不一定是班主任,不過每位老師都會叫學生在堂上做功課。有時候,阿女都會完成3,4樣功課。功課不算太深,但是數量頗多,英文是用2年級的課本,數學算是最深的功課,因為有應用題。

有功課堂真好~ 甘即係返到屋企只做3-4功課?!

引用:星期一至四都有功課堂,約1小時,功課堂的

原帖由 lcys 於 13-04-30 發表
星期一至四都有功課堂,約1小時,功課堂的老師不一定是班主任,不過每位老師都會叫學生在堂上做功課。有時 ...
謝謝詳細回覆,再想問在功課堂上如遇上問題,是否可即場請教老師?
我小朋友最怕數學,真係好驚佢唔識而冇心機學習
有多一些心得可分享嗎?
唔該晒!

引用:星期一至四都有功課堂,約1小時,功課堂的

原帖由 lcys 於 13-04-30 發表
星期一至四都有功課堂,約1小時,功課堂的老師不一定是班主任,不過每位老師都會叫學生在堂上做功課。有時 ...
有應用題?
係咪即係文字題?
(我吾記得晒小學d野!!)

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

在功課堂,如有不會做的功課可以問老師。德小的數學題是較深,尤其是文字題最棘手,那些甚麼比甚麼多,甚麼比甚麼少的文字題最頭疼,小一生很難理解?