用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問st cat 劍鳴你地會揀邊間?
go

請問st cat 劍鳴你地會揀邊間?

醒目開學勳章

我揀咗km,因為我鍾意細校,又覺得km好似教得深少少又多d功課,想俾小朋友習慣自己做功課

回覆:kerkermui 的帖子

邊間近, 如要個多小時才到就要想清楚

kerkermui  兩間好近!  發表於 13-4-3 11:01

回復 kerkermui 的帖子

可否詳述多少少KM的資料? 謝謝

醒目開學勳章

cherrybeepbeep 發表於 13-4-3 14:21
回復 kerkermui 的帖子

可否詳述多少少KM的資料? 謝謝

KM嘅selling point係上小一嘅適應問題細
K1 下學期開始寫字, K2下學校用小一英數練習(1A, SFA 小一上學期用1B), 之後K3 用1B
每日都有2-3樣功課,無默書但會有評估
K3好多參觀活動
pm 班係NET做班主任
閱讀: 親子讀書報告,自由參與
show & tell : 要小朋友主動參與

考私小直資成績可以去網頁睇睇,一線學校唔太多,但整體偏向傳統教學嘅學校多,收到SFA offer嘅比率極高,但最終揀嘅人唔係特別多,我自己都等緊大抽獎

回覆:kerkermui 的帖子

引用:可否Comment+下?thank+you +

原帖由 peko5 於 13-04-03 發表
可否Comment 下?thank you
I'd choose st cat as I like the way that how they train up the kids to be confident n presentable. These r something very important for our knowledge based economy. No matter how good or great u r academically, u still need to have good communication n presentation skills.

回覆:peko5 的帖子

Boy > KM
Girl > St Cat

mamath  Why a difference on gender?  發表於 13-4-8 12:25

回覆:請問st cat 劍鳴你地會揀邊間?

KM. 我唔清楚兩間課程內容,但有朋友分別喺兩間讀,聽過佢哋對校長及老師嘅評語,SC校長重學校利益並非為小朋友著想為先,相反KM 教學有心D

我有兩個朋友的兒子都正st cat 讀緊,他們的评價都頗高。km 就冇識人讀緊,想知多D。

回覆:peko5 的帖子

我小朋友讀sc ,睇EK評論,應該KM好好多

個人會揀Km

Km 活動教學

我小朋友謮km,亦識人讀sc,個人認為小朋友是否presentable,好多時係本身性格加家長栽培。我朋友專幫幼小生補習,好多sc學生係她學生.....她說sc課程幾好,但她說今年sc教小一並不太標青.....她認識的學生。但她也常說km已很不錯,上小一絕對無問題。但我很愛km訓練到我個小朋友熱愛上學,自動自覺做功課且能將學校所學融於生活中

回覆:awowo 的帖子

引用:我小朋友謮km,亦識人讀sc,個人認為小朋友是

原帖由 awowo 於 13-04-08 發表
我小朋友謮km,亦識人讀sc,個人認為小朋友是否presentable,好多時係本身性格加家長栽培。我朋友專幫幼小生補 ...
St cat 今年k3 派得一般,我熟D個二十多個中,只有兩個有dgs offer ,一個DBS 一個st Paul coed 。有kts  , 宣道,GH,CKY , TL , SFA, 英華,TT ,德雅,優才,禮言等,都係每間兩個倒。TSL今年我識個二十個st  cat 中未有人有offer

kerkermui  btw, 我表弟讀SC,入到TSL  發表於 13-4-8 23:07
kerkermui  呢個成績都好好啦!  發表於 13-4-8 23:06

引用:Quote:原帖由+awowo+於+13-04-08+發表我小

原帖由 samchan2179 於 13-04-08 發表
St cat 今年k3 派得一般,我熟D個二十多個中,只有兩個有dgs offer ,一個DBS 一個st Paul coed 。有kts  ,  ...
Km 應該會派得好好多

kerkermui  唔係呀   發表於 13-4-8 23:07

醒目開學勳章

samchan2179 發表於 13-4-8 22:47
Km 應該會派得好好多
我相信唯一一間KM學生考得好過SC嘅學校,應該係SFA!呢個真係學校教出嚟嘅,唔係家長自己教嘅!
其他嘅,真係唔敢講!